Švédská kampaň “Buy Local” se nelíbí evropským byrokratům

Evropská komise požaduje zastavení švédské kampaně za nákup místních produktů “Buy Local”, která má údajně za cíl omezení zbytečné přepravy zboží, a tím snížení zatížení životního prostředí.  

Podle Komise je tato kampaň proti principu volného pohybu zboží v EU a je stejně nežádoucí jako v 80. letech irská kampaň "Buy Irish" a britská podpora spotřeby místně vyprodukovaného ovoce.

Podle prohlášení Švédska však kampaň neznamená podporu jen švédských potravin, ale heslo, které má platit obecně. Švédský Národní úřad pro potraviny (NFA) původně ani nezamýšlel konzultovat věc s Komisí, protože se nejedná o legislativu, ale o doporučení. Nakonec však v polovině května zaslal notifikaci, kde doporučení nazývá slovy "Výběr potravin příznivý pro prostředí" (Environmentally effective food choices).

Kampaň vyzývá k nákupu masa, zeleniny, ovoce, cereálií i brambor produkovaných v místě. Pokud jde o rýži, která se v zemi nepěstuje, doporučuje nahradit ji pšenicí či ovsem.

Kampaň ovšem nezahrnuje jen doporučení pro zlepšení klimatu, ale např. pro maso prasat či kuřat doporučuje jako alternativu organickou produkci. Přehled doporučení

  • Samozřejmě jezte maso, ale snižte jeho množství. Zkuste nahradit každý týden jedno nebo více jídel z hovězího, telecího, vepřového nebo kuřecího masa vegetariánským pokrmem, nebo zmenšete velikost porcí. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima.
  • Zkuste vybírat místně produkované hovězí a telecí, a to především z dobytka pastevně chovaného - "naturally grass fed meat". Environmentální důvod: Zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Zkuste vybírat místně produkované vepřové a kuřecí nebo maso z ekologické produkce, pokud je k dispozici. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte ryby a mořské produkty, kterých je dostatek, viz seznam NFA.
  • Vybírejte ryby lovené nebo chované se zaměřením na udržitelnost, např. s eko-značkou MSC nebo Krav.
  • Zkuste něco nového! Pokud vyberete jiné druhy ryb, než jste dosud byli zvyklí, pomůžete snížit nároky na dodávky určitých druhů.
  • Vybírejte sezonní a místně pěstovanou zeleninu. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte zeleninu bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
  • Vybírejte druhy zeleniny bohaté na vlákninu, jako je kořenová zelenina, brokolice, bílé zelí a cibule. Jejich dopad na prostředí je menší než u rajčat, salátu či okurek, jsou déle skladovatelné, jsou pěstované v místě a jsou k dispozici celý rok. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Jezte více fazolí, čočky, hrachu (sušené nebo konzervované), a to především jako náhradu části dosavadní spotřeby masa. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
  • Vybírejte místně produkované ovoce a bobuloviny, jsou li k dispozici. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Zkuste vybírat ovoce a bobuloviny bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Banány a citrusové plody jsou většinou ošetřeny pesticidy. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Ovoce a zelenina jsou snadno zkazitelné. Omezte jejich ztráty skladováním a nekupujte více než spotřebujete. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte místně pěstovaná rajčata. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte cereální výrobky ze surovin pěstovaných v místě (chléb, vločky, zrniny a těstoviny). Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte cereální produkty a rýži bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
  • Rýže má větší dopad na prostředí než cereálie a brambory. Nahraďte rýži naklíčenou pšenicí nebo ovsem. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte řepkové oleje a tuky obsahující hodně řepkového nebo olivového oleje. Řepkový olej je nejlepší z hlediska prostředí i pro zdraví. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Omezte spotřebu palmového oleje, který je obsažen v některých pokrmových tucích. Čtěte údaje o složení na obalu. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Používejte vodovodní vodu, je-li to možné. Je kvalitní a levná. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
  • Pokud kupujete balenou vodu, vybírejte z místní produkce. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.

Zdroj: EU Food Law, 2009, č. 406, s. 8-10, překlad ing. I. Suková, Agronavigator.cz, částečně upraveno

Komentář Bio-info:

Podpora "jednotného", "otevřeného" evropského trhu, zdůrazňovaná Evropskou komisí, jde nejen přímo proti snahám o trvalou udržitelnost produkce potravin a snižování vlivů na klimatické změny, ale také proti přáním spotřebitelů. Ti si stále více přejí kupovat eticky a ekologicky vyráběné potraviny z bezpečných, známých zdrojů, ukotvených v určité lokalitě, tradicích a důvěře.

Naopak, jednotný trh podporuje průmyslovou výrobu a obchod, zaměřený na co největší snižování nákladů prostřednictvím standardizace, masové výroby, jednotvárnosti a snadné předvídatelnosti.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,