Svatomartinské slavnosti a pečená husa potřetí na Jiřáku

svatomartinske_slavnosti_110.jpg Svatý Martin bez vína a husy? Nelze si představit! Svatomartinská vína se stala za devět let novodobé existence doslova celonárodním fenoménem.   

I když ročníkem 2011 pominula fascinace velkým počtem jedniček, obliba a spotřeba těchto vín z roku na rok neustále roste, což samozřejmě těší i jejich producenty.

Konec konců tento fakt nepotvrzuje dosažení dvoumilionové hranice prodaných lahví Svatomartinských vín v loňském roce, ale také obliba jejich kombinace se svatomartinskou husou na každoročně se opakujících Svatomartinských slavnostech na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Loni se navzdory nepříznivému, chladnému a částečně deštivému počasí akce zúčastnilo odhadem osm tisíc návštěvníků. Letos slavnost připadne na pondělí, tedy 11. listopadu 2013. V 11:11 to slavnostně vypukne, jak je tradicí.

Říká se, že vše špatné, je pro něco dobré. To plně platí u vinařů v letošním roce. Extrémně dlouhé období chladného a mokrého jara na jižní Moravě snížilo hektarový výnos hroznů révy vinné, ale naopak průběh zářijového počasí zvýšil jejich kvalitu. To má příznivý dopad i na vyrobená vína. Ta budou velice příjemná na pití, bez drsných kyselin. 11. 11. přivítáme na Jiřáku 27 moravských a českých vinařů.

Svatomartinske_13.jpgDoprovodná gastronomie

Kromě Svatomartinských vín se návštěvníci „Jiřáku“ mohou těšit na zajímavou doprovodnou gastronomii – tradiční pečenou husu s knedlíkem a zelím, dále pak mnohé chuťovky k vínu (rozmanité sýry včetně kozích a slovenských sýrů, suché salámy, slanina, kvalitní klobásy, pečené brambory, brynzové halušky, nakládané delikatesy, slané palačinky, slovácké koláčky, aj.).

Každoročně se na Jiřáku prodá více než 2000 porcí pečené husy s knedlíkem a zelím.

Vždy je to tvrdá zkouška připravenosti pověřenou restauraci, jak se na zájem strávníků dokáže připravit. V řadě případů si totiž zájemci odnášejí tuto pochoutku v termoboxech domů a v páru se Svatomartinským si obojí vychutnají v klidu domova. V tom případě jsou však ochuceni o požitek hudební.

Slavnost doplní živá hudba po celý den. Tradičně zahajuje cimbálovka Galán a postupně se do večerních hodin představí hudební objev Colours of Ostrava kapela Marow a ukrajinská, téměř mystická formace, která si říká Atmasféra a do Čech přijíždí jen kvůli této slavnosti.  

Více informací najdete na www.farmarsketrziste.cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18         1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,