Studie ukazuje, že ekologické hospodaření pomáhá omezovat znečištění dusíkem
The Organic Center, informační a výzkumné středisko pro ekologické zemědělství v USA, zveřejnilo závěry nového výzkumu , provedeného na University of Virginia, které ukazují, že ekologické zemědělství může přispívat ke snížení znečištění dusíkem v celosvětovém měřítku.
Tato pozitivní zpráva následuje po loňské neméně zajímavé zprávě, ze které vyplývalo, že ekologicky obhospodařovaná půda pomáhá snižovat důsledky změny klimatu. Tato nejnovější studie nabízí další důkaz, že biopotraviny a ekologické zemědělství vytvářejí čistší globální prostředí. Změny klimatu, smog, kyselé deště, mrtvé zóny a ozónová díra jsou skutečnými problémy, které ovlivňují planetu, a znečištění dusíkem hraje v každé z nich klíčovou roli.
Rostliny potřebují dusík ke svému růstu, dusík je nezbytný pro život na Zemi a je přítomný ve všech živých systémech. Ale příliš mnoho dusíku může způsobit problémy s životním prostředím. Spolupráce University of Virginia a The Organic Center ukazuje, že ekologické zemědělství - díky recyklaci dusíku - přispívá mnohem méně k zásobě nového reaktivního dusíku v životním prostředí a může přispívat ke zmírnění kritického problému znečištění dusíkem. Studie vedená týmem výzkumníků v laboratoři Dr. Jamesa Gallowaya na univerzitě ve Virginii zjistila, že ekologické hospodaření pomáhá zabránit znečištění dusíkem svojí schopností recyklovat - nebo opětovně využit - třikrát reaktivnější dusík než konvenční zemědělství. Namísto přidání dalšího dusíku do reaktivního zásobníku v životním prostředí, postupy ekologického zemědělství dusík recyklují.
Zdroj: The Organic Center
Čtvrtek, 12. duben 2018