Středočeská Regionální potravina 2019 - mezi vítězi je farma Bio Vavřinec a Kosař.

Bio_Vav__inec_farma.jpg O víkendu 17. a 18. srpna se stala Kutná Hora dějištěm Kutnohorského hodování, na kterém byly předány certifikáty vítězným výrobcům v soutěži Středočeská Regionální potravina 2019.  

Místem konání bylo Palackého náměstí v Kutné Hoře, kde se představili výrobci kvalitních
potravin, reprezentující značky KLASA a Regionální potravina. Oba dva dny návštěvníci mohli
ochutnat a zakoupit vítězné potraviny na stánku Středočeské Regionální potraviny. Na náměstí měl
svůj stánek letošní vítěz Bio Vavřinec a Kosař, který kromě vítězných produktů SÝR SV.
BARBORY a SMETANY ke šlehání, měl spoustu dalších výborných produktů své ekologické
farmy.

Místem konání bylo Palackého náměstí v Kutné Hoře, kde se představili výrobci kvalitních potravin, reprezentující značky KLASA a Regionální potravina. Oba dva dny návštěvníci mohli ochutnat a zakoupit vítězné potraviny na stánku Středočeské Regionální potraviny. Na náměstí měl svůj stánek letošní vítěz Bio Vavřinec a Kosař, který kromě vítězných produktů SÝR SV. BARBORY a SMETANY ke šlehání, měl spoustu dalších výborných produktů své ekologické farmy.

Za Středočeský kraj se v letošním roce přihlásilo 88 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Mléčné výrobky ostatní a o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. V současné době má značku Regionální potravina 410 produktů od 324 výrobců v celé ČR.

V kategorii sýry včetně tvarohu získal první místo SÝR SV. BARBORY z farmy Bio Vavřinec a Kosař. I tato firma získala dvě ocenění a to druhé získala v kategorii Mléčné výrobky ostatní SMETANA ke šlehání 30%. 

Reg_potravina_sc_kraje_19.jpgFarma byla obnovena v roce 1993 a od samého počátku hospodařila v systému ekologického zemědělství. Hlavní myšlenkou jejich hospodaření je trvale udržitelný rozvoj v okolí vesničky Okrouhlice. Pěstují různé druhy obilovin, pohanku a další jiné plodiny. Část této rostlinné produkce je určena pro zpracování ve vlastním mlýně. Na vlastních pastvinách chovají plemeno českého červenostrakatého skotu na mléčnou produkci. Upřednostňují kvalitu mléka před kvantitou, z důvodu jeho dalšího zpracování ve vlastní mlékárně. Ocenění si převzali slečna Alžběta Kosařová majitelka firmy se svým otcem panem Tomáš Kosařem.

Sýr, vyráběný z mléka pocházejícího z produkce ekologického zemědělství, splňuje ty nejpřísnější požadavky na biokvalitu a nese tak právem označení BIO. Sýr má plně smetanovou chuť, získanou použitím bio plnotučného mléka s mírně nasládlou chutí vzniklou propírání sýřeniny. Po dokončení výroby dozrává po dobu 3 měsíců ve sklepě.

Oceněná smetana pochází z vlastní produkce farmy.  Je lahodná, určená nejen ke šlehání a výrobě dezertů, ale i zmrzliny, nebo ji lze použít na vaření či dochucení kávy nebo čaje.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,