Srpen 2010: Beáta Holá

Beata_Hol___1.jpg Vzdělávací kouč a projektová manažerka, KTP Společnost pro kvalifikaci na trhu práce.  

Stručný popis současné pracovní pozice či náplně: vzdělávací kouč a projektová manažerka

Vzdělání:   psychologie, mediální studia a žurnalistika

Zaměstnání: nezisková organizace KTP Společnost pro kvalifikaci na trhu práce

Koníčky:   operní zpěv, tanec, bioambasadorství

Otázky pro bio osobnost měsíce

Co děláte? Jak byste charakterizoval Vaš podnikání?

Hlavní náplní mojí současné práce je vývoj či import moderních vzdělávacích produktů a metod pro český trh vzdělávání dospělých. Spolupracuji s desítkami institucí napříč Evropou. Všichni dohromady se snažíme vytvořit nejen odborně vyhovující, ale taky současné a tvořivé výukové materiály, které usnadní dospělákům proces vzdělávání v době, kdy už mají dávno po „školních létech“.

Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio“?

K bio jsem se spíše obloukem vrátila než přímou čarou dostala. Pocházím z venkova, z velkého hospodářství, na kterém jsme se z 90% zásobovali potravinami sami. Na střední a vysoké škole na internátech a kolejích mě zasáhla vlna konzumního supermarketismu a připadalo mi, že to k té tobě tak nějak patří. Poté, co jsem začala pracovně cestovat po Evropě a zjišťovala, jak dobré může kvalitní a čerstvé jídlo být, začala jsem ho vyhledávat i doma. Poznala jsem několik moravských farmářů, chuť a kvalitu jejich produktů a nadšení pro bio, ale i lokální produkty bez značky bio mě zachvátila jako horečka.

Protože jsem obklopená podobně smýšlejícími lidmi, rozhodli jsme se založit dobrovolnickou skupinu Bioambasadorů, kteří znalosti, kontakty a zkušenosti s bioprodukty chtějí šířit dál. Nikomu nic nenutit, ale informovat zvídavé, lákat, dávat ochutnávat, ukazovat cestu. Právě jsme na první vlně aktivit a moc se těším, kam nás zanese.

Můžete popsat Váš typický den?

V mém režimu není moc pravidelnosti . Dny pobíhání po schůzkách střídají kancelářské „tvořivé“ dny a ty zase střídají služební cesty s nekonečnými hodinami v letadlech, autobusech a v čekárnách. Volný čas stejně flexibilně vyplňuje zpěv.

I v tomto chaosu však mám své rituály. V pondělí mezi 4 a 6 je to vyzvednutí bioboxu z Velehradu se zeleninou na celý týden. Ten natlačím do ledničky a v průběhu celého týdne si ze zásob chystám obědové a svačinové krabičky. V úterý následují ob týden kozí jogurty a mléko či sýr od Ekokozy. Když si domlouvám jednání do kaváren či restaurací, nedám dopustit na ty, kde mi nabídnou salát s kozím sýrem z blízké moravské farmy.

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

Mými zákazníky jak v práci, tak i v projektu Bioambasadorů jsou dospělí, kteří školní docházkou neskončili s růstem, rozvojem a vzděláváním. Pracovně se to týče komplexních věcí jako jsou rekvalifikace, odborné kurzy, atd. U bioambasadorství jsou to pak lidé, kteří z různých příčin hledají cestu ke kvalitním lahodným místním potravinám a hledají někoho, kdo jim dá tipy, kde hledat.

Principy ekologického zemědělství – proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Principy ekologického zemědělství vedou člověka svým způsobem zpátky ke komunitní zodpovědnosti. K angažovanosti mimo zdi vlastního panelového bytu. Od  nezájmu k rozšíření obzorů. Proto, aby člověk respektoval tyto principy, nemusí být zapáleným ekoaktivistou, který se odívá pouze do konopných látek, nejí maso a dodržuje veškeré ekozásady světa. Když lidem povídám o bio produktech, lokálních výrobcích a slow food filosofii, neříkám to proto, že je chci přetáhnout z tábora „těch zlých konzumních“ do tábora těch „správných přírodních“. Dělám to proto, že mám pocit, že je to přirozené. Chtít okurku, která voní a křupe jako okurka a ne jako kyselá guma. Chtít jogurt místo želatinogurtu.Chtít jídlo, které je vynikající ale přesto není dostupné jen vip konzumentům. Lokální bio produkty navíc vyvracejí mnohé argumenty o předraženosti bio výrobků. Není třeba je kamiony převážet tisíce smradlavých ucpaných dálničních kilometrů, což se na ceně projeví. A když kupujete od farmáře Pepíka za humny, máte nejen možnost si přijít okouknout, jakže on to vlastně dělá (tedy kontrolovat kvalitu), ale navíc si zajistíte to, že se ve vašem okolí bude dařit drobným živnostníkům. Podpoření lokální ekonomiky pak nemá jen filosofický význam. Naopak se velmi prakticky projeví v tom, že šikovní farmáři budou udržovat místní zemědělství a zákazník může jíst to, po čem touží bez ohledu na vrtkavý marketingový plán supermarketů.

Co je Váš největší úspěch?

Třináct měsíců odebírám biobox a miluju ho čím dál víc. Už v zárodcích bioambasadorství se mi podařilo motivovat řadu lidí, aby to vyzkoušeli a nikdo z nich nebyl zklamaný. S kolegyní ambasadorkou Helenou Továrkovou jsme daly dohromady základnu ambasadorů. Pod našima rukama se teď vaří spousta nápadů a to jako počáteční úspěch stačí.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Rádi bychom na náš dobrovolnický projekt získali podporu nadace Vodafone a umožňili  tak projektu rozvinout se systematicky. Vzdělávat Bioambasadory a pořádat akce související s tématem v širším kontextu. Degustace, festivaly, happeningy, výstavy, exkurze.atd.

Když byste začínal úplně znovu, co byste změnil?

Momentálně mám pocit, že se všechno ubírá tím správným směrem. Zkušenosti, výzvy a pády přijdou, ale s tím počítáme.

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Za celoživotní výzvu a to i výhledově do budoucna považuju rozvíjení respektu k lidem. Ono to slovo tolerance zní hezky a leccos se za něj schová, ale opravdu si lidí vážit, respektovat je, když mají odlišné názory a hledat v nich to lepší, aniž by je člověk šmahem odsoudil, to je moje osobní zakázka na celý život.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

Inspirují mě všichni lidí, kteří si jdou za svým snem, ale mají v něm i kus zájmu o druhé, snahu něco pro druhé vytvořit. Lidé, kteří investují energii proudem, ale nešlapou při tom přes mrtvoly. Vždy a znovu mě fascinuje jak akční, tvořiví a houževnatí dokážou někteří lidé být.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Ráda propojuji mezi sebou lidi, kteří by se mohli potřebovat, jen o sobě něvědí. Mám vzadu v hlavě takovou truhlu, kam ukládám každého zajímavého člověka, kterého potkám. A z té pak ty kontakty tahám jako králíky z klobouku. Taky mi nedělá problém vrhnout se do něčeho hlavě, i když z toho primárně nekouká ani koruna. To je fajn pro komunity, ve kterých se angažuji. Pro vlastní wellness už někdy méně.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Vytváření kreativních metodických lekcí do různých výukových materiálů, workshopy, které spoluučím, operní představení, návštěvy u farmářů spojené s konzumací kozího sýra, biopikniky, biosnídaně, bioobědy a biovečeře pořádané pro přátele a kolegy v rámci bioambasadorství.

Co Vás nenechá v noci spát?

Hrůza, že zaspím autobus na letiště.

Jaká věc nejvíce zlepšila Váš život?

Zlepšují jej blízcí přátelé, kteří mě obklopují, tolerují a podporují.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

To, že čím více se angažuji a vzdělávám, tím intenzivnějí vnímám, jak moc toho nevím a neumím a nestíhám nacpat do reálného času.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Tím, že budou farmáři a jiní producenti hledat cesty ke svým zákazníkům a zákazníci budou motivovaní hledat cestu k nim. Myslím, že si zákazníci často neuvědomují, že to nejlepší mohou mýt za humny. A farmáři zase to, že nestačí mít webové stránky, aby za nimi lidé nadšeně proudili.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

Netlačit, nenutit. Naopak dávat ochutnat, pozvat na den otevřených dveří. Pořádat poutavé akce pro rodiny s dětmi. Vzdělávat už ve školách a téma biopotravin zařadit do výuky. A doporučovat na základě vlastních dobrých zkušeností.

Co je hlavní výhodou „žít bio“?

Bio jídlo, které kupuji, fantasticky chutná. Mám pocit, že od doby, co ho jím, mám odolnější imunitu.Podporuji moravské farmáře a to mě osobně velmi těší. Mám tudíž pocit, že když žiju bio, žiju chutně, zdravě a podporuju šikovné výrobce.

Supermarkety – dobré či špatné?

Dobré ve školním pojetí. Tedy za tři. Absolutní bojkot supermarketů považuju v dnešní době za naivní. Mávnutím proutku už se do předsupermarketové doby nevrátíme. A proč taky. Za důležité považuju to, aby si zákazníci uměli vybrat co a kde budou nakupovat. Aby se nestali otroky letáků s akční nabídkou toho či onoho giganta. Ideální konzument dle mé představy může nakupovat část potravin v malých obchůdcích či přímo od producentů a část v supermarketu. Když se navíc podaří dostat víc místních kvalitních výrobků do supermarketů, proč tam nenakupovat? Důležité je informovat zákazníka o tom, že má i jiné alternativy. Rozhodnutí je pak už na něm.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Mnoho nápadů na málo času anebo jinak řečeno špatné řízení času.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Chuť a dobrý pocit z jejich původu.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Kozí sýr s olivovým olejem, jehněčí maso s teplou pečenou zeleninou a bohužel české zákusky.

Kdybych byla předsedou vlády, rád bych...

Kdybych byla předsedkyní vlády, ráda bych se z toho snu rychle probudila. A když by to nešlo, snažila bych se věcem věnovat poctivě a nepřijít o ideály a upřímný zájem o lidi tak dlouho, jak jen to půjde.

Svět by byl lepším místem, kdyby...

Myslím, že svět je dobré místo, ostatně nemáme moc na výběr. Ale považovala bych ho za lepší, kdyby všichni mladí lidé vyšli do světa na vandr, pracovali tam, učili se  a vrátili se všichni vybaveni alespoň třemi cizími jazyky. Myslím, že by pak náš svět byl místem malinko moudřejším.

Chtěla bych, aby se na mne vzpomínalo, protože...

Lidem se mnou bylo dobře

Kdy jste byl nejšťastnější?

Šťastná jsem vždycky, když mám pocit, že to, co dělám má smysl nebo když se nadchnu pro novou věc. A k tomu přichází desítky momentů každodenního štěstí spojeného s přítomností milých lidí, krásného prostředí a dobrého jídla a pití.

Z čeho máte největší strach?

Z předsudků, lidi, kteří postrádají schopnost sebereflexe a ze smrti blízkých.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

Dobré ráno

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Alespoň 5 kamarádů, dobrou loď a udici...

Má zákazník vždy pravdu?

Ne. Ale má právo svůj názor vždycky vyjádřit a my se pak můžeme bavit o tom, zda a proč jeho přání mohou či nemohou byt splněna.

Více informací o projektu Bioambasadorů naleznete v současnosti na facebookovém profilu skupiny Bioambasadoři a od října 2010 na stránkách www.bioambasadori.cz.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,