SRPEN 2008: Biopotraviny ve veřejném stravování

Skola.jpg Biopotraviny si stále častěji nacházejí cestu do oblasti veřejného stravování.  

Německé a americké vysokoškolské menzy se pyšní podílem biopotravin, britské nemocnice se snaží zlepšit pobyt svých pacientů nabídkou produktů od místních zemědělců. Školáci v Římě denně snědí 200 000 porcí obědů připravených z biopotravin. V Rakousku činí podíl biosurovin v jídelnách nemocnic a sociálních ústavů až 30 procent. Americká cateringová společnost Bon Appetite Management z kalifornského Palo Alto zajišťuje služby stravování pro zaměstnance firem jako jsou eBay, Yahoo, Best Buy and Oracle. Bon Apetite používá pouze bioprodukty od místních dodavatelů a svým zákazníkům nabízí různé volby, od veganských až po celozrnné pokrmy. Mezi společnostmi, které v poslední době výrazně „ozdravily" stravování svých zaměstnanců, patří Cisco Systems, Dow Chemicals a SAS.

Pro ekologické zemědělce je tento odbytový kanál extrémně zajímavý. Představuje totiž poměrně velmi stabilní a předvídatelný trh, navíc zdaleka ne tak náročný, jako trh maloobchodní. Navíc nevyžaduje investice navíc v podobě balení a etiketování. Školní a podnikové jídelny jsou schopny odebírat sezónní produkci a nevyžadují „jahody v prosinci".

Nevýhodou pro české biozemědělce mohou být poměrně malé odběry na venkovských školách a obecná obava z výrazného navýšení cen.

Bio v klinikách a nemocnicích

Nemocnice2.jpgVe studii, kterou provedla firma CHD-Expert Group roku 2007, bylo zkoumáno využití bioproduktů v německých klinikách a nemocnicích. Studie zjistila, že každá třetí klinika zavedla bioprodukty minimálně v jedné kategorii.

V další studii s názvem „Barometr společného stravování 2008" bylo zjištěno, že bioprodukty nabízí více než polovina podniků společného stravování. Konkrétně to znamená, že 62 % dotazovaných závodních jídelen, 57 procent klinik a 52 procent nemocnic pravidelně používá bioprodukty. Jen v roce 2007 zavedla čtvrtina podnikových restaurací biopotraviny. Podle průzkumu agentury Synovate zavádí 62 procent ze zhruba 30 000 podnikových restaurací v Německu bioprodukty.

Zcela vpředu na seznamu nejoblíbenějších bioproduktů stojí zelenina a saláty, následuje ovoce a brambory.

Menzy stojí v popředí trendu

cafeteria.jpgŘada vysokoškolských menz patří k průkopníkům v oblasti biostravování. Například menze v Osnabrücku sází na bio již zhruba 20 let. Od roku 2005 vlastní kuchyně certifikát bio. Třetina zeleniny pochází z ekologického zemědělství a velká část z regionu. Díky obchodní spolupráci s jinými studentskými organizacemi může být nabídka vytvořena atraktivně také vzhledem k ceně. Generální sekretář zastřešujícího orgánu německých vysokoškolských menz Achim Meyer, potvrzuje, že biopokrmy zaujímají na jídelních lístcích pevné místo.

Více jak polovina ze všech 700 německých univerzitních menz nabízí biopokrmy, 21 jsou certifikovány. Celkový obrat německých menz byl vloni 313 mil. eur. Podíl bioproduktů činil přibližně 8 až 10 %. Jídelny na vysokých školách tak patří k největšímu odběratelům bioproduktů v německém společném stravování.

Biopotraviny v granadské nemocnici

nemocnice.jpgV nemocnici "Virgen de las Nieves" ve španělském městě Granada je denně připravováno okolo 1 100 snídaní výhradně z bioproduktů. Granadská nemocnice je tak první, která se zapojila do bioprogramu vyhlášeného Andaluským ministerstvem zemědělství a začala svým pacientům biopotraviny nabízet.  Kromě pacientů si libují také zemědělci - díky tomuto kroku vznikly v okolí Granady dva nové zpracovatelské podniky.
Vládní bioprogram je doprovázen informační kampaní, vysvětlující pacientům výhody biopotravin. Do programu se brzy zapojí také nemocnice v Jaénu a další stovky provozoven, jako školní družiny, domovy důchodců a nemocnice se budou snažit přesvědčit své zákazníky o výhodách Andaluských bioproduktů.

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,