Společnost PRO-BIO, s.r.o. zahájila rekonstrukci nové balírny pro bezlepkové potraviny

bezlepek_vyrobky_probio110.jpg Slavnostním zahájením začala dnes rekonstrukce nové balírny pro bezlepkové potraviny obchodní společnosti PRO-BIO, s.r.o. ve Starém Městě pod Sněžníkem.  

Plán vzniku nové bezlepkové balírny navazuje na rekonstrukci vlastního mlýna v roce 2009, kde se podařilo oddělit linky na zpracování obilovin s lepkem a přirozeně bezlepkové pohanky, tak aby u těchto potravin nehrozila kontaminace lepkem.

V současné době žije v České republice asi 40 - 50 000 lidí nemocných celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, kteří jsou odkázáni na celoživotní dodržování přísné diety s vyloučením běžných obilovin, jako je pšenice, žito, ječmen či oves. „Chceme vyjít vstříc a nabídnout kvalitní bioprodukty i této skupině našich zákazníků“, říká zakladatel společnosti Ing. Martin Hutař. Firma jednotlivé vyrobené šarže testuje vysoce citlivou imunochemickou metodou "ELISA gliadin test" a bezlepkovost svých produktů garantuje logem Gluten free.

probio_zahajil_stavbu445.jpgMartin Hutař navíc upřesňuje: „K tomuto kroku rozvoje firmy jsme se rozhodli, tak aby vycházel a byl v souladu s naším celkovým posláním.“  K němu patří například pěstování a zpracování zapomenutých plodin, které se dříve na našem území běžně využívaly. Jednou z nejdůležitějších z nich je právě bezlepková pohanka.

Poslání firmy odpovídá i znovuvyužívání starých objektů. „Žádný z objektů naší firmy nebyl vystaven na „zelené louce“, využíváme tzv. „brownfields“.  Proto i nová balírna vznikne na místě bývalého podniku na zpracování lnu, který byl po dlouhé roky nevyužíván“, vysvětluje. Termín brownfields označuje opuštěná území s rozpadajícími se budovami a zanedbané nevyužívané průmyslové stavby. Základní myšlenka regenerace brownfields vychází z principů udržitelného rozvoje. Lze tak totiž snížit zbytečné zábory orné půdy pro investice na zelené louce (tzv. greenfields) a účinně přispět k ochraně životního prostředí. 

 „Rekonstrukce balírny by měla být dokončena už v příštím roce a již nyní se mi rodí v hlavě nové myšlenky na další ekologické plány rozvoje s využitím například vodní elektrárny či fotovoltaiky“, prozrazuje zakladatel firmy.

Se svými 1 200 položkami v sortimentu patří firma PRO-BIO, s.r.o v současné době mezi největší výrobce a zpracovatele biopotravin v České republice. V letošním roce oslaví tato společnost 20. výročí od svého vzniku.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,