Souhrn výsledků studií o biopotravinách

S rostoucí popularitou biopotravin se vědci snaží najít rozdíly ve zdravotních výhodách biopotravin a konvenčních potravin.  

Například ve zprávě zveřejněné v březnu 2008 cituje americká organizace Organic Center výsledky studií, které dokazují, že biopotraviny jsou o 25 % nutričně bohatší než konvenční potraviny. Minulý týden ovšem zveřejnil emeritní profesor Joseph Rosen z Rutgers University v USA zprávu, která tyto závěry vyvrací. 
Posudek vypracovaný British Nutrition Foundation (BNF) vloni v červnu konstatuje, že dostupné soubory vědeckých studií zatím nepodporují názor, že by biopotraviny byly nutričně bohatší než konvenční potraviny.

„Ekologické zemědělství představuje udržitelný způsob zemědělství, které nepoužívá umělá hnojiva a pesticidy a využívá střídání plodin a příkladnou starost o hospodářská zvířata jako nástrojů na kontrolu škůdců, plevelů a nemocí," napsala Claire Williamson z BNF. „Z pohledu výživy není v tuto chvíli dostatek důkazů k tomu, abychom doporučily biopotraviny na úkor konvenčně vyráběných potravin."

S tímto závěrem nesouhlasí Amarjit Sahota, ředitel britské agentury Organic Monitor, který řekl „Za posledních několik let se objevuje stále více vědeckých studií, které ukazují, že biopotraviny obsahují více vitamínů a výživných látek než běžné potraviny. A výzkumů podporujících tyto závěry se objevuje mnohem více, než studií s opačnými výsledky."
V otázce vztahu ekologického zemědělství a životního prostředí se například britská vláda shodla, že „ekologické zemědělství je o 26 % méně energeticky náročné než konvenční".

Zuzana Škvařilová, BSc, vedoucí Odborné skupiny pro environmentální vlivy výživy při České společnosti pro výživu a vegetariánství, vypracovala přehled studií o rozdílech mezi biopotravinami a konvenčními potravinami. Z  uvedeného přehledu vyplývá, že produkty biozemědělství mají mnohem vyšší nutriční úroveň, než produkty z konvenčního zemědělství. Biopotraviny mají:

  • až dvojnásobný obsah některých pro zdraví důležitých minerálních látek (Například: až o 60 % více zinku, až o skoro 140 % více hořčíku, až o 68 % více vápníku.),
  • až o 50 % vyšší obsah ochranných látek, především antioxidantů, (Například: vyšší obsah vlákniny, až o 38 % více vitamínu C, až o 46 % více vitamínu E.),
  • nižší obsah těžkých kovů.

Přehled výsledků studií o biopotravinách

1. EU - VB

Studie ukázala, že čerstvé bio brambory, bio pšenice a bio kukuřice měly, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými, v průměru:


2. Recenze 41 studií (2001):

Recenze ukázala, že biopotraviny mají, ve srovnání s konvenčně vyprodukovanými potravinami, v průměru:

  • 29 % více hořčíku,
  • 27 % více vitamínu C,
  • 21 % více železa,
  • 13 % více fosforu,
  • 26 % více vápníku,
  • 11 % více mědi,
  • 42 % více manganu,
  • 9 % více draslíku.

Recenze dále ukázala, že špenát, salát, zelí, brambory a mrkev, všechny v bio kvalitě, mají ještě vyšší nutriční hodnoty, než ty předešlé.
Worthington, V. (2001) Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables, and grains. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 7 (2); 161-173.
Robert A.J. Matthews. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. December 1, 2002, 8(6): 695-696.


3. EU - VB

V současnosti probíhá čtyřletá studie nazvaná Quality Low Input Food (QLIF) study. Předběžné výsledky této studie ukázaly, že bio ovoce a zelenina obsahuje, ve srovnání s konvenčně vypěstovaným ovocem a zeleninou:

 

4. Recenze z roku 2001 (vydaná The Soil Association), jež zahrnovala 4000 studií na biopotraviny ukázala, že biopotraviny, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými potravinami, mají vyšší obsah:

  • vitamínu C,
  • důležitých minerálů,
  • stopových prvků.

EU-funded Quality Low Input Food project indicates significant nutritional benefits from organic food


5. EU - POLSKO

Rajce.jpgStudie ukázala, že bio rajčata měla, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými rajčaty, vyšší obsah:

  • vitamínu C,
  • β-karotenů,
  • flavonoidů.

Hallmann, Ewelina and Rembiałkowska, Ewa (2007) Comparison of the Nutritive Quality of Tomato Fruits from Organic and Conventional Production in Poland. http://orgprints.org/9944/


6. EU - FRANCIE

Broskve.jpgStudie ukázala, že bio broskve měly, ve srovnání s konvečně vyprodukovanými:

  • vyšší obsah polyphenolů,
  • vyšší nutriční kvalitu,
  • lepší chuť.

Fauriel, J.; Bellon, S.; Plenet, D. and Amiot, M.- J. (2007) On-farm influence of production patterns on total polyphenol content in peach. http://www.orgprints.org/9855/7.


7. EU-Polsko

Studie ukázala, že bio jablečné pyré mělo, ve srovnání s jablečným pyré konvenčně vyprodukovaným:

  • vyšší obsah fenolů,
  • 36 % vyšší obsah vitamínu C,
  • 50 % vyšší obsah flavonoidů,
  • 47 % vyšší aktivitu antioxidantů,
  • vyšší obsah bio-aktivních látek (z roku 2005).

Rembialkowska, Ewa; Hallmann, Ewelina and Rusaczonek, Anna (2007) Influence of Processing on Bioactive Substances Content and Antioxidant Properties of Apple Purée from Organic and Conventional Production in Poland. http://orgprints.org/9943/


8. USA

Studie ukázala, že bio kiwi mělo, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými kiwi, výrazně:

  • vyšší obsah vitamínu C,
  • vyšší obsah polyphenolů,
  • vyšší obsah hlavních minerálů,
  • vyšší aktivitu antioxidantů.

Amodio, M.L., Colelli, G., Hasey, J.K., Kader, A. A. (2007) A comparative study of composition and postharvest performance of organically and conventionally grown kiwifruits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 87, 1228 - 1236


9. EU - VB

mleko_nalevane.jpgEllis et al. (2006), Nielsen and Lund-Nielsen (2005) a další.
Výsledky studií ukázaly, že bio mléko mělo v průměru:

  • 68 % více omega 3 mastných kyselin,
  • vyšší obsah kyseliny linoleové,
  • nižší poměr omega 3 ku omega 6 mastným kyselinám,
  • vyšší poměr poly-nenasycených mastných kyselin,
  • vyšší obsah antioxidantů:
  • až o 46 % více vitamínu E,
  • až 3krát více β-karotenů,
  • luteinu,
  • zeaxanthinu.
    The nutritional benefits of organic milk - a review of the evidence

Zdroj: www.csvv.cz

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Chystáte se letos zapojit do bedýnkových systémů a brát produkty přímo z farmy?
Ano 57%
Ne 17%
Již odebírám 10%
Nevím 14%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18 1 2 3 4 5 6 7
19 8 9 10 11 12 13 14
20 15 16 17 18 19 20 21
21 22 23 24 25 26 27 28
22 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,
Eurona: Super ekologické výrobky jsou na Eurona by Cerny. Mám tam osvědčených...
British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa,