Směrnice EU pro biovíno stále chybí

16. července 2010 stáhla Evropská komise svůj návrh směrnice pro ekologickou produkci vína. Nenašla se kvalifikovaná většina členských států, která by návrh odsouhlasila.  

Biovinaři jsou v Evropě rozděleni do dvou táborů – jedni se zasazují o výrazné snížení dosavadních mezních hodnot oxidu siřičitého, zatímco druzí jsou ochotni souhlasit jen s omezeným snížením a pozornost chtějí obrátit spíš na celkový postup při výrobě biovína.

Komisař Cioloş chtěl prosadit snížení oxidu siřičitého (SO2) o 50 mg/l ve srovnání s konvenčním vínem a možností označit víno poznámkou „vyrobeno z ekologicky pěstovaných hroznů“ v případě, že podmínku snížení SO2 nesplní. To bylo ale skupinou IFOAM EU a vícero zeměmi střední a východní Evropy jakož i Německem odmítnuto. Oxid siřičitý se přidává do hroznové šťávy, aby ji ochránily před různými oxidanty, které způsobují nežádoucí hnědé zabarvení a zvětralou chuť. Siřičitany tak stabilizují čerstvou ovocnou chuť, čímž zlepšují smyslovou kvalitu vína.

Zatímco ekovinaři v jižních zemích kladou důraz na čistotu vína a tlačí na výrazné snížení hranice povoleného obsahu SO2 v biovínech, vyzdvihují středoevropští a východoevropští producenti spíše terroir biovín a požadují udržení nebo jen nepatrné snížení hranice. Terroir označuje zvláštní znaky vína, které mu propůjčuje místo pěstění, především kvalita půdy a klimatu. Za extrémních podmínek může být ve střední Evropě více než 50 procent hroznů napadeno plísní šedou (Botrytis cinerea). Otázka siřičitanů je tedy rozhodující – má biovíno pocházet pouze z oblastí, jejichž klima je plísním nepříznivé, nebo by měli mít možnost ekologicky hospodařit i vinaři z klimaticky znevýhodněných oblastí? A mělo by biovíno mít přísné mezní hodnoty SO2, nebo je ekologické vinařství celistvým procesem, v němž musíme zohlednit regionální a tradiční ekologické postupy?

Ještě krátce před překvapivým stažením návrhu skupina IFOAM EU vyzvala Komisi, aby přijala francouzský kompromisní návrh. Ten počítá nejprve s redukcí SO2 o 30 mg/l a případně s dalším snížením po čtyřech letech pravidelného monitorování. Výhodou je, že by v takovém případě pravidla pro produkci biovína byla nejprve nastavena na hranici, kterou by vinaři byli schopni dodržet a která by byla pro celé odvětví přijatelná. Rozhodnutí o dalším snížení by pak stálo na solidních datech. Skupina IFOAM EU požaduje, aby Evropská komise předložila brzy nový návrh a nečekala s ním další dva roky.

Brzká směrnice o biovíně by byla přínosem nejen pro spotřebitele, ale i ve spojení s novým BIO logem EU, které by se pak mohlo konečně objevit i na biovínech.

Zdroj: EkoConnect

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,