Slow Food se šíří i v České republice

slow_food_logo_1.jpeg Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář a gastronom Carlo Petrini jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonalds přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě.  

carlo_petrini.jpgOrganizace Arcigola, jak se nejprve nazývalo, se změnila na hnutí Slow Food v roce 1989 na mezinárodním setkání v Paříži, kde vznikl Manifest Slow Food, podepsaný delegáty z 15 zakládajících zemí. V současné době má Slow Food přes 100 000 členů ve 150 zemích světa a získává si stále další a další příznivce.

Hnutí Slow Food má stále více příznivců také v České republice. Nedávno byl spuštěn "rozcestník" pro všechny, kteří se chtějí zapojit do místních poboček, tak zvaných konvivií. Působí jich u nás již šest: v Praze, Brně, Táboře a dále konvivium Pálava, Moravia a Bílé Karpaty.

Česká konvivia organizují pro své členy i veřejnost řadu akcí, mezi nejznámnější patří soutěž Česká chuťovka, oslava Terra Madre Day, slavnosti Jídlo z blízka v Brně a mnoho dalších.

Co je Slow Food

Slow Food je neziskové eko-gastronomické sdružení, které bylo založeno jako odpor proti masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast-food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci jejich chuti, stále se zrychlujícímu životnímu tempu, mizení místních gastronomických tradic a slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází, jak chutná a jak jeho konzumace ovlivňuje okolní svět a životní prostředí. K prosazování své myšlenky spojil Slow Food jídlo s potěšením a zároveň odpovědností, a vyjádřil toto spojení mottem „dobrý, čistý a fér…“

slowfood_445.jpgStruktura Slow Food

Hnutí Slow Food se skládá z jednotlivých místních sdružení, která se nazývají konvivia a která sdružují lidi se zájmem o potravinářské produkty, cesty kterými se dostávají na náš stůl a způsob, jakým jsou vyráběny, stejně tak jako o regionální i národní kulinární dědictví a potravinářské tradice. Konvivia organizují na místní nebo regionální úrovni různé aktivity související s uvedenou problematikou.

Pokud máte zájem o více informací, navštivte stránky výše zmíněného rozcestníku na www.slow-food.cz nebo si stahněte informační brožuru Stante_se_cleny_Slow_Food.pdf Stante_se_cleny_Slow_Food.pdf (2,43 MB)

Jak se stát členem Slow Food

Být členem hnutí Slow Food znamená navracet jídlu jeho důstojnost a podporovat poznávání různých chutí. Slow Food usiluje o souhru etických zásad a požitku z jídla, radosti a zodpovědnosti.

Na této stránce si vyberte tip členství a postupujete dle instrukcí. Naplňovat filosofii Slow Food ale můžete i bez členství ve svém každodenním životě...zpomalte a využívejte svých smyslů k tomu, abyste se stali „spoluvýrobci“ - zodpovědnými jedlíky, kteří volí jídlo vyrobené v harmonii s místní přírodou a kulturou. Co je dobré pro vás, je dobré pro Zemi.

Slow Food poprvé použil termín "spoluvýrobce", aby zdůraznil moc konzumentů – můžeme vystoupit z naší pasivní role a aktivně se začít zajímat o ty, kteří pro nás produkují jídlo, jak to dělají a s jakými problémy se přitom potýkají. Takto se stáváme součástí produkčního procesu.

Přečtěte si také:

Slow Food Almanach 2011 barvitě líčí příběhy lidí po celém světě

Slow Food slaví Terra Madre Day

Konference představí koncept jídla z blízka jako motor regionální ekonomiky

Slow Food zahájil kampaň o budoucí evropské společné zemědělské politice

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
36   1 2 3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38 14 15 16 17 18 19 20
39 21 22 23 24 25 26 27
40 28 29 30        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,