Slavnosti „Jídlo z blízka“ naservírují Brňanům regionální pochoutky s pestrou kulturní oblohou

logo_Jidlo_z_bl__zka.jpg Od 1. do 12. června proběhne v Brně oslava toho nejlepšího, co může nabídnout regionální moravská gastronomie. V rámci slavností „Jídlo z blízka“ budou mít Brňané ideální příležitost vychutnat si místní, tradičně zpracované produkty a podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin.     

Ptáte se proč „jídlo z blízka“? „Protože jídlo z blízka, ze známého zdroje, má svůj mnohorozměrný příběh. Příběh konkrétních lidí, kteří pro nás jídlo připravují. Cílem slavností je umožnit Brňanům vychutnat si autentickou chuť čerstvých místních produktů a poznat, že podporou drobných, udržitelně hospodařících rodinných farem pomáháme zajišťovat rozmanitost jihomoravského zemědělství a jeho tradic,“ vysvětluje Tom Václavík ze sdružení Slow Food Brno, jež slavnosti organizuje.

Slavnosti Jídlo z blízka budou oslavou „jídla a pití z blízka“ pro lidi nejen z Brna a jižní Moravy, kteří si váží a vychutnávají místní, tradičně zpracované produkty a chtějí podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin,“ dodává Helena Piskovská, čestná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který nad slavnostmi převzal záštitu.

Zlatým hřebem programu slavností bude jistě menu „Ochutnejte jídlo z blízka. Gurmánské menu, vytvořené z absolutně čerstvých surovin od regionálních producentů, originálně připraví přední brněnští šéfkuchaři. Vychutnat si jej budou moci lidé v restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána. Ty také ve speciálním jídelním lístku představí dodavatele všech použitých surovin. „Zapojené restaurace se tak progresivně hlásí k podpoře místní ekonomiky a jedinečné příběhy farmářů přinášejí až na jídelní stůl“, řekl Václavík.

Divka_v_restauraci.jpg„Lidé se ale mohou těšit také na degustace přírodních vín, tradičních moravských dezertů či výrobků z ovoce a zeleniny, nebo na řemeslné dílny, ve kterých si vyzkouší například výrobu sýrů či povidel. Čerstvé produkty přímo z farem budou moci Brňané nakoupit na dvou víkendových farmářských trzích přímo na brněnském Zelném rynku. Vybrané vinotéky a prodejny potravin nabídnou po celou dobu slavností zvýhodněné ceny produktů od regionálních producentů. Připraveno je také promítání filmů s tematikou jídla.

Kompletní program najdou zájemci již brzy na www.jidlozblizka.cz,“ dodává Václavík. Slavnosti zahájí 1. června večerní koncert skupiny Hradišťan na terasách Besedního domu a Pražákova paláce v Brně.

farmarsky_trh.jpgVýhody slavností budou moci jejich účastníci čerpat díky takzvaným „pasům“. Celý program slavností je otevřen všem, ovšem majitelé „pasu“ si zajistí zvýhodněnou cenu menu v zapojených  restauracích, levnější vstup na všechny doprovodné akce a slevy na nákup regionálních specialit v partnerských prodejnách. Pas platí vždy pro dvě osoby a je k dostání v předprodeji vstupenek Brněnského kulturního centra na Běhounské 17 a infocentru Student Agency v Domě pánů z Lipé na Náměstí Svobody. „Pasy jsou slosovatelné, na výherce čekají velmi atraktivní ceny od našich partnerů. Navíc budou do 20. května za zvýhodněnou cenu 333 Kč,“ vysvětlil Václavík.

SlowFoodBrno_logo_Jidlo_z_blizka.jpgOrganizátorem slavností Jídlo z blízka je sdružení Slow Food Brno, člen mezinárodního hnutí Slow Food. Posláním Slow Food Brno je pomáhat lidem v Brně učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců, vyráběné řemeslným způsobem. „Chceme ukázat, že produkty z Moravy svou kvalitou, čerstvostí i autentickým původem s historií mají potenciál být součástí zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie. Dobré jídlo je životní styl, a proto prostřednictvím slavností „Jídlo z blízka“ znovu propojujeme obyvatele Brna, místní producenty, prodejce, gastroprovozy a instituce sdílením tradiční místní kultury jídla a stolování, a pomáháme tak mj. zajistit jejich uchování pro další generace,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno. 


 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,