Slavnosti „Jídlo z blízka“ naservírují Brňanům regionální pochoutky s pestrou kulturní oblohou

logo_Jidlo_z_bl__zka.jpg Od 1. do 12. června proběhne v Brně oslava toho nejlepšího, co může nabídnout regionální moravská gastronomie. V rámci slavností „Jídlo z blízka“ budou mít Brňané ideální příležitost vychutnat si místní, tradičně zpracované produkty a podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin.     

Ptáte se proč „jídlo z blízka“? „Protože jídlo z blízka, ze známého zdroje, má svůj mnohorozměrný příběh. Příběh konkrétních lidí, kteří pro nás jídlo připravují. Cílem slavností je umožnit Brňanům vychutnat si autentickou chuť čerstvých místních produktů a poznat, že podporou drobných, udržitelně hospodařících rodinných farem pomáháme zajišťovat rozmanitost jihomoravského zemědělství a jeho tradic,“ vysvětluje Tom Václavík ze sdružení Slow Food Brno, jež slavnosti organizuje.

Slavnosti Jídlo z blízka budou oslavou „jídla a pití z blízka“ pro lidi nejen z Brna a jižní Moravy, kteří si váží a vychutnávají místní, tradičně zpracované produkty a chtějí podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin,“ dodává Helena Piskovská, čestná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který nad slavnostmi převzal záštitu.

Zlatým hřebem programu slavností bude jistě menu „Ochutnejte jídlo z blízka. Gurmánské menu, vytvořené z absolutně čerstvých surovin od regionálních producentů, originálně připraví přední brněnští šéfkuchaři. Vychutnat si jej budou moci lidé v restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána. Ty také ve speciálním jídelním lístku představí dodavatele všech použitých surovin. „Zapojené restaurace se tak progresivně hlásí k podpoře místní ekonomiky a jedinečné příběhy farmářů přinášejí až na jídelní stůl“, řekl Václavík.

Divka_v_restauraci.jpg„Lidé se ale mohou těšit také na degustace přírodních vín, tradičních moravských dezertů či výrobků z ovoce a zeleniny, nebo na řemeslné dílny, ve kterých si vyzkouší například výrobu sýrů či povidel. Čerstvé produkty přímo z farem budou moci Brňané nakoupit na dvou víkendových farmářských trzích přímo na brněnském Zelném rynku. Vybrané vinotéky a prodejny potravin nabídnou po celou dobu slavností zvýhodněné ceny produktů od regionálních producentů. Připraveno je také promítání filmů s tematikou jídla.

Kompletní program najdou zájemci již brzy na www.jidlozblizka.cz,“ dodává Václavík. Slavnosti zahájí 1. června večerní koncert skupiny Hradišťan na terasách Besedního domu a Pražákova paláce v Brně.

farmarsky_trh.jpgVýhody slavností budou moci jejich účastníci čerpat díky takzvaným „pasům“. Celý program slavností je otevřen všem, ovšem majitelé „pasu“ si zajistí zvýhodněnou cenu menu v zapojených  restauracích, levnější vstup na všechny doprovodné akce a slevy na nákup regionálních specialit v partnerských prodejnách. Pas platí vždy pro dvě osoby a je k dostání v předprodeji vstupenek Brněnského kulturního centra na Běhounské 17 a infocentru Student Agency v Domě pánů z Lipé na Náměstí Svobody. „Pasy jsou slosovatelné, na výherce čekají velmi atraktivní ceny od našich partnerů. Navíc budou do 20. května za zvýhodněnou cenu 333 Kč,“ vysvětlil Václavík.

SlowFoodBrno_logo_Jidlo_z_blizka.jpgOrganizátorem slavností Jídlo z blízka je sdružení Slow Food Brno, člen mezinárodního hnutí Slow Food. Posláním Slow Food Brno je pomáhat lidem v Brně učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců, vyráběné řemeslným způsobem. „Chceme ukázat, že produkty z Moravy svou kvalitou, čerstvostí i autentickým původem s historií mají potenciál být součástí zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie. Dobré jídlo je životní styl, a proto prostřednictvím slavností „Jídlo z blízka“ znovu propojujeme obyvatele Brna, místní producenty, prodejce, gastroprovozy a instituce sdílením tradiční místní kultury jídla a stolování, a pomáháme tak mj. zajistit jejich uchování pro další generace,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno. 


 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,