Slavnosti Jídlo z blízka letos přilákaly rekordní počet hostů

jidlo_z_blizka_logo_colour_short_150.jpg Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka přilákaly do třinácti brněnských restaurací za tři týdny téměř dva tisíce lidí. Další stovky přišly na doprovodné akce. Zájem byl oproti loňsku více než dvojnásobný.  

Slavnosti Jídlo z blízka si v Brně získaly oblibu. Do loňského ročníku se přihlásilo šest restaurací, letos se zúčastnilo třináct podniků. Zatímco vloni restaurace nabízely menu připravená ze sezónních ingrediencí od místních producentů deset dní, letos se akce rozšířila na celé tři červencové týdny. SlowFoodBrno_180.jpg„Připravovat pokrmy z čerstvých farmářských surovin je sice náročnější, zejména na komunikaci a plánování s farmáři, ale vyplácí se to. Zapojené restaurace si opět potvrdily, že lidé na „jídlo z blízka s příběhem“ slyší,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla“.

Vybrané podniky v Brně tři týdny nabízely jedinečná tříchodová menu vonící tradicí, kvalitou a regionem. V nabídce byli pstruzi z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo letní ovoce a zelenina. Slavností se zúčastnily brněnské restaurace Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.

tradicni_hovezi_netradicne_445.jpgVeliký zájem byl také o doprovodný program, který navštívilo přes 600 hostů. Návštěvníci se od farmářů, řezníků, vinařů či cukrářů dozvěděli, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. „Ochutnávky i praktické dílny se letos setkaly s ještě větším zájmem než v prvním ročníku, některé byly beznadějně obsazeny již před zahájením Slavností. Bleskově mizela místa například na akce o pěstování bylinek, zpracování stařeného hovězího, tradiční zabijačce, pečení taženého štrúdlu nebo na setkání s kulinářskými hvězdami – Johannem Reisingerem, Ditou Pecháčkovou, Janou Florentýnou Zatloukalovou či Martinem Škodou,“ dodává Lucie Frgalová.

Slavnosti Jídlo z blízka jsou jediným foodfestivalem v České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ použitých surovin a představují jednu z největších gastronomických událostí na jižní Moravě.

stroodl_445.jpgPoskytují prezentaci regionálním potravinářským výrobkům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví. V neposlední řadě pak přinášejí Brňanům a tuzemským i zahraničním návštěvníkům lákavý a nezapomenutelný letní program.

Osobní záštitu nad slavnostmi Jídlo z blízka převzal ministr zemědělství Petr Bendl.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,