Skutečně zdravou jídelnu má nově také Ministerstvo zemědělství

zeleninovy_bar110.jpg Pracovníci Ministerstva zemědělství v Praze obědvají od října ve skutečně zdravé jídelně. Jídelna Ministerstva se totiž zapojila do programu Skutečně zdravá jídelna a v říjnu splnila náročná kritéria na bronzové úrovni.  

Prostřednictvím programu Skutečně zdravá jídelna umožňuje iniciativa Skutečně zdravá škola deklarovat vysoké standardy v kvalitě stravování také jídelnám v oblasti hromadného stravování. Přísná bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna nyní plní také jídelna Ministerstva zemědělství v Praze.

nastenka.jpgJídelna pro zaměstnance Ministerstva zemědělství je provozována společností Zařízení služeb Ministerstva zemědělství.  Stravovací provozy ministerstva v září prošly auditem společnosti Bureau Veritas, který potvrdil, že plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna. V jídelně se denně připravuje na 500 porcí pokrmů. „Jídelna ministerstva zemědělství se dlouhodobě snaží o přípravu chutných pokrmů ze surovin od domácích zemědělců a výrobců. Jsem rád, že jsme jim nyní mohli pomoci tuto snahu zviditelnit pomocí nezávislého ověření kvality,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá jídelna.

MZe_bronzova_jidelna_certifikat_predavani1.jpg„Dlouhodobě podporujeme regionální producenty, čeští zemědělci a potravináři produkují vysoce kvalitní potraviny. Chceme jít ostatním institucím příkladem, proto se v naší jídelně vaří převážně ze sezónních surovin, které k nám necestují tisíce kilometrů, ale přesně víme, odkud jsou a kdo je vyrobil,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podmínkou pro splnění bronzových kritérií je mimo jiné zajistit, že pokrmy neobsahují žádné nežádoucí přísady a při jejich přípravě se minimalizuje používání polotovarů. Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které jídelna přednostně nakupuje od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji. Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a strávníci mají v jídelně k dispozici informace o původu potravin, použitých k přípravě pokrmů. Při úklidu v prostorách kuchyně se používají ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Do programu Skutečně zdravá jídelna se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Jídelny zapojené do programu plní předem stanovená kritéria pod kontrolou nezávislé mezinárodní certifikační společnosti Bureau Veritas.

jidelna_bar.jpgBronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna plní mimo jiné divize Fresh & Tasty skupiny Zátiší Group, která v Praze připravuje kvalitní školní a podnikové stravování, například pro společnost Google. Také je plní restaurace zdravého životního stylu Vitalité z Brna, která poskytuje školní stravování pro 24 základních a mateřských škol v Brně a okolí, a také čtyři domovy seniorů v Brně.

Kompletní přehled zapojených zařízení najdete na online mapě zde.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,