Školy i rodiče mají o biopotraviny ve školním stravování zájem

bioskoly_1.jpeg Vyplývá to z průzkumu zájmu o zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení, který vypracovala v rámci projektu Bioškoly v září až listopadu 2009 agentura Factum Invenio.  

Dotazování proběhlo formou individuálních hloubkových rozhovorů u reprezentativního vzorku 683 rodičů dětí ve věku 3 –18 let (a dalších 442 rodičů v modelových krajích) a dále u 727 ředitelů škol a 700 vedoucích zaměstnanců školních jídelen. Průzkum mezi bioproducenty zjišťoval zájem a možnosti podílu na projektu u těch dodavatelů, kteří jsou fakticky schopni produkty školám poskytovat - odpovědělo 129 bioproducentů.

Z výsledků:

Výchozí stav školního stravování a postoje škol k zavádění biopotravin:

  • 76 % škol připravuje jídla ve vlastních vývařovnách, ve 13 % škol se žáci stravují mimo svou školu
  • mezi kritérii výběru dodavatelů potravin dominují kvalita surovin (95 %), spolehlivost dodávek (87 %) a cena (62 %)
  • úroveň školního stravování z hlediska zdravé výživy považuje ve vlastní škole za dobrou 99 % jídelen a 93 % ředitelů...
  • zkušenosti s biopotravinami při přípravě obědů má pětina škol (cca 2 000), u 58 % z nich však bio představuje 5 % zpracovaných potravin a méně
  • zkušenost s dodávkami produkce do škol již má 16 % bioproducentů, tj. 21 firem
  • školy v biokvalitě nejvíce používají obiloviny, luštěniny a mléčné produkty
  • většina škol je s používáním biopotravin spokojena (10 % škol ne)
  • školy, které biopotraviny nyní neodebírají, většinou souhlasí, že by u nich měly být využívány (ředitelé jsou mírně optimističtější, než vedoucí školních jídelen)
  • mezi důvody k zavádění biopotravin do škol dominují: podpora farmářů a venkova (57 % ředitelů), bio je zdravější (41 %), pozitivní vliv na stravovací návyky dětí (41 %)
  • školy mají o zavedení biopotravin zájem, protože jde o zdravější stravu dětí (83 %), protože to přináší jejich uvědomělejší životní styl (47 %), protože to rozšíří sortiment nabízených jídel (30 %)
  • mezi důvody proti zavádění bio dominují: je příliš drahé (72 % ředitelů), je málo dodavatelů a bude problém s distribucí (34 %), je nízké povědomí o jeho kvalitě (28 %), má omezený sortiment (20 %)

Zájem škol o účast v projektu Bioškoly

Chuť zapojit se do projektu měla přibližně čtvrtina z dotázaného vzorku škol – tj. 350. Analogicky by tak v celé ČR mohlo mít zájem o účast 2 300 škol. (Zájem projevily častěji školy sportovní a alternativní, např. Montessori a waldorfské, z regionálního hlediska pak školy pražské.)

Výchozí postoje rodičů k biopotravinám obecně a ve školách:

  • 70 % rodičů biopotraviny zná a ví, co pojem označuje, 27 % rodičů ho zná, ale neví přesně, co označuje
  • 11 % rodičů je konzumuje několikrát týdně, 12 % jednou týdně, 28 % je nekonzumuje
  • 35 % rodičů soudí, že by měly tvořit podstatnou část jídelníčku, podle 47 % by měly být zařazeny, ale není to nutné
  • se zavedením biopotravin do škol souhlasí 61 % rodičů, proti je čtvrtina rodičů (7 % rozhodně, 18 % spíše)
  • mezi důvody pro zavedení dominují: bio je zdravější (58 %), je pozitivní pro stravovací návyky dětí (57 %), rozšíří sortiment nabízených jídel (25 %), podpoří české farmáře a venkov (25 %)
  • mezi důvody pro nezavedení dominují: biopotraviny jsou příliš drahé (73 %), bio není kvalitnější (30 %), má omezený sortiment (21 %)

Výchozí postoje producentů biopotravin:

  • dodávat bio do škol chce rozhodně 64 % producentů, spíše zájem má 20 %, nemá zájem 11 %
  • většina (63 %) producentů by uvítala, aby jejich biopotraviny dodávala školám distribuční firma

Hlavní pociťované bariéry zavádění biopotravin do škol

Cena

Obavu z příliš vysoké ceny při používání biopotravin ve školách zmiňují mezi hlavními riziky podle očekávání školy, rodiče i producenti:

  • u škol obavu zmiňuje mezi hlavními překážkami 80 % vedoucích jídelen a 72 % ředitelů
  • mezi rodiči, kteří bio ve školách nechtějí, uvádí obavu z ceny 73 % z nich
  • také 29 % producentů, kteří bio do škol nedodávají, soudí, že školy nemají na biopotraviny peníze.

Školy odhadují, že by při zavedení biopotravin došlo ke zdražení nejčastěji o 26 – 50 % (23 % dotázaných), ale také např. o 51 – 100 % (11 % dotázaných).

Školy, které biopotraviny již používají, však uvádějí, že zdražení je mnohem nižší – většinou došlo k nárůstu cen o 10 % a méně (59 % případů). Biopotraviny jsou používány v poměrně malém objemu, což se v nárůstu cen tolik neprojeví. Zdražení do 10 % však uvádějí i školy, které používají bio v rozsahu 21% a více.

Nárůstu cen za biopotraviny by měli nést rodiče. Většina rodičů (60 %) však projevila ochotu za biopotraviny připlatit. Zaplatit o 10 % více je ochotno 32 % rodičů, 20 % rodičů toleruje zvýšení o 20 % a 8 % rodičů dokonce o 30 % a více. Naopak 36 % rodičů není ochotno platit více.

Cenový rozdíl mezi biopotravinami a potravinami konvenčními se ale značně liší produkt od produktu. Škole lze v první řadě nabídnout ty biopotraviny, kde je nejmenší rozdíl mezi variantou bio a konvenční.

Poskytnout lepší ceny a množstevní slevy je schopno a ochotno 81 % producentů.

Závěr: školy se zdražení obávají zjevně více, než nakolik by se pravděpodobné v praxi projevilo!

Sortiment

Největším problémem může být příliš úzká nabídka velkoobjemových balení biopotravin. Zatímco u běžných potravin jsou gastro balení prakticky u veškerého sortimentu, u biopotravin to platí spíše jen pro obiloviny, luštěniny, ořechy, oleje. Zřídka jsou k mání např. velkoobjemová balení mléčných výrobků, čajů či koření. Pokud by škola měla kupovat biopotraviny ve spotřebitelských baleních, byla by cena zbytečně vyšší, což by pro většinu z nich nebylo přijatelné.

Některé školy jsou zvyklé používat instantní produkty, polotovary a předpřipravené komodity (oloupané, nakrájené, předvařené apod.). Je třeba jim vhodnou osvětou vysvětlit, proč je zdravější a výživnější podávat dětem čerstvě zpracované a „skutečné“ potraviny.

Postoj rodičů

Rodiče se k biopotravinám staví velmi pozitivně. Aspoň několikrát měsíčně je konzumuje 39 % z nich. Zároveň se třetina rodičů domnívá, že by bio mělo tvořit podstatnou část běžného jídelníčku. A celých 61 % rodičů soudí, že by mělo být i součástí školního jídelníčku!

Tento zájem zároveň provází ochota vynaložit na využívání biopotravin další finanční prostředky – 60 % rodičů je ochotno za bio ve školách připlatit. Všichni tito rodiče jsou ochotni připlatit minimálně 10 % ceny.

Je proto překvapivé, jak vnímají vliv rodičů školy, když biopotraviny zavádějí nebo o jejich používání uvažují:

  • Školy, které už biopotraviny zavedly, to udělaly na popud rodičů v pouhých 8 % případů.
  • Pro školy, které o biopotravinách teprve uvažují, by zájem rodičů byl důvodem pro jejich zavedení v pouhých 4 % případů!

Rodiče tedy sice deklarují zájem o to, aby jejich děti jedly ve školách bioprodukty, ale zřejmě pro to příliš nedělají. Nejsou hybnou silou.


bioskoly01.jpg


bioskoly02.jpg

 

bioskoly03.jpg

 

bioskoly04.jpg

 

Zdroj: Tisková zpráva Country Life

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,