Single Origin - nová řada Ajala čokolád s původem

Ajala_single_origin_Tanzanie_115Kc110.jpg Brněnská čokoládovna Ajala představuje novou řadu Single Origin.  

Každá z čokolád v této edici je vyrobená z kakaových bobů nejlepší dostupné kvality v daném regionu. Zatímco příznivci dobré kávy se s tímto přístupem setkávají už léta, u čokolády je u nás tento přístup (zatím) neobvyklý. Ajala Single Origin čokolády vyrábí, aby ukázala, jak pestrá je chuť čokolády napříč světem, tedy zatím, jak chutná výběrová čokoláda z Haiti, Tanzánie a Dominikánské republiky.

Ajala_Single_origin_mala4451.jpgBěžné čokolády cílí na to, aby tabulka chutnala vždy stejně, a tomu přizpůsobují pražení i výběr bobů - tvoří anonymní směsi, které vyvažují tak, aby výsledek byl v ideálním případě vždy stejný. „Oproti tomu každá Single Origin čokoláda je chuťový originál. Každý region má totiž svá specifika, jak a kde kakaové boby pěstuje a jak je zpracovává. To vše dává pak čokoládě nezaměnitelnou a pokaždé jinou chuť. A to je to, co nás na Single Origin nejvíce baví a co dělá zážitek z čokolády ještě větší. Navíc víme naprosto přesně, odkud kakaové boby pocházejí a kým byly vypěstované, a můžeme tedy s klidem říci, že při pěstování našeho kakaa nebyla pokácená ani jedna palma a že farmář dostal spravedlivě zaplaceno. A to je pro nás v Ajale moc důležité," vysvětluje, co všechno je schované v obalech s nápisem Single Origin, Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.

V edici Single Origin naleznete tři druhy čokolád, každou z jednoho regionu a ze dvou světadílů. Všechny koupíte na http://www.ajala.cz/e-shop za 115 Kč.

Dominikánská republika, konkrétně region Cibao a provincie Duerte, to je první čokoláda ze série Ajala Single Origin. Její chuťový profil obsahuje pražené arašídy, med a jemné tóny zralého ovoce. Kakaovníky jsou zde součástí lesních farem. Rostou společně s dalšími druhy ovoce a vysokými stromy, což kakau dodává jedinečnou a nezapomenutelnou chuť po zralém ovoci a sladkých oříšcích.

Čokoláda z haitského regionu Grand Nord chutná po zralých fících, třešních a jemně pražených oříšcích. Kakaové boby pocházejí z podniku PISA, jehož hlavním cílem je pomáhat se vzděláváním farmářů v oblasti pěstování kakaa a ekonomiky chodu farem. Do programu je zapojeno 1500 farmářů, z toho 400  žen.

Čokoláda z Tanzanie z distriktu Kilombero v regionu Mbingu je speciální nejen svou chutí. Sociální podnik Kokoa Kamili, ze kterého pochází, v ní použité kakao vykupuje kakao od okolních farmářů za důstojné ceny a navíc jim pomáhá s vysazováním nových kakaovníků, čímž se stará o udržitelný rozvoj regionu. A jak chutná? Eva z týmu Ajala o této tanzanijské pochoutce říká: „Výrazná ovocná chuť mi připomíná červené ovoce, lesní směs, třešně, chuť ovocného bonbónu. Je příjemně kyselá i sladká. Ke konci odeznívá zmiňovaná ovocnost a rozvine se lahodně čokoládová chuť.“

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,