Single Origin - nová řada Ajala čokolád s původem

Ajala_single_origin_Tanzanie_115Kc110.jpg Brněnská čokoládovna Ajala představuje novou řadu Single Origin.  

Každá z čokolád v této edici je vyrobená z kakaových bobů nejlepší dostupné kvality v daném regionu. Zatímco příznivci dobré kávy se s tímto přístupem setkávají už léta, u čokolády je u nás tento přístup (zatím) neobvyklý. Ajala Single Origin čokolády vyrábí, aby ukázala, jak pestrá je chuť čokolády napříč světem, tedy zatím, jak chutná výběrová čokoláda z Haiti, Tanzánie a Dominikánské republiky.

Ajala_Single_origin_mala4451.jpgBěžné čokolády cílí na to, aby tabulka chutnala vždy stejně, a tomu přizpůsobují pražení i výběr bobů - tvoří anonymní směsi, které vyvažují tak, aby výsledek byl v ideálním případě vždy stejný. „Oproti tomu každá Single Origin čokoláda je chuťový originál. Každý region má totiž svá specifika, jak a kde kakaové boby pěstuje a jak je zpracovává. To vše dává pak čokoládě nezaměnitelnou a pokaždé jinou chuť. A to je to, co nás na Single Origin nejvíce baví a co dělá zážitek z čokolády ještě větší. Navíc víme naprosto přesně, odkud kakaové boby pocházejí a kým byly vypěstované, a můžeme tedy s klidem říci, že při pěstování našeho kakaa nebyla pokácená ani jedna palma a že farmář dostal spravedlivě zaplaceno. A to je pro nás v Ajale moc důležité," vysvětluje, co všechno je schované v obalech s nápisem Single Origin, Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.

V edici Single Origin naleznete tři druhy čokolád, každou z jednoho regionu a ze dvou světadílů. Všechny koupíte na http://www.ajala.cz/e-shop za 115 Kč.

Dominikánská republika, konkrétně region Cibao a provincie Duerte, to je první čokoláda ze série Ajala Single Origin. Její chuťový profil obsahuje pražené arašídy, med a jemné tóny zralého ovoce. Kakaovníky jsou zde součástí lesních farem. Rostou společně s dalšími druhy ovoce a vysokými stromy, což kakau dodává jedinečnou a nezapomenutelnou chuť po zralém ovoci a sladkých oříšcích.

Čokoláda z haitského regionu Grand Nord chutná po zralých fících, třešních a jemně pražených oříšcích. Kakaové boby pocházejí z podniku PISA, jehož hlavním cílem je pomáhat se vzděláváním farmářů v oblasti pěstování kakaa a ekonomiky chodu farem. Do programu je zapojeno 1500 farmářů, z toho 400  žen.

Čokoláda z Tanzanie z distriktu Kilombero v regionu Mbingu je speciální nejen svou chutí. Sociální podnik Kokoa Kamili, ze kterého pochází, v ní použité kakao vykupuje kakao od okolních farmářů za důstojné ceny a navíc jim pomáhá s vysazováním nových kakaovníků, čímž se stará o udržitelný rozvoj regionu. A jak chutná? Eva z týmu Ajala o této tanzanijské pochoutce říká: „Výrazná ovocná chuť mi připomíná červené ovoce, lesní směs, třešně, chuť ovocného bonbónu. Je příjemně kyselá i sladká. Ke konci odeznívá zmiňovaná ovocnost a rozvine se lahodně čokoládová chuť.“

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,