Sezóna českých jahod je v plném proudu! Na co si dávat při nákupu pozor?

jahoda.jpg Koncem května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí.   

V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit. Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody,“ zhodnotil letošní jahodovou sezónu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.

S nákupem českých jahod si zákazníci musejí pospíšit. „Sezóna jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Sezóna českých jahod je poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody,“ řekla Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.

Cena za kilogram jahod je letos vyšší než v loňském roce. „Na začátku sezóny se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezóny bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká. Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilo. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezóny. Obecně ale bude dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se sklízí jahody ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce,“ vysvětlil Jiří Sedláček.  

Sytá červená barva neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. „Jsou odrůdy, které jsou světlé a přitom jsou velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu a přitom nemusí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat,“ doporučil Jiří Sedláček.

Během sezóny jsou běžně k dostání i jahody z dovozu, Češi ale dávají přednost těm tuzemským. „Poznat jahody dovezené od těch tuzemských jen od pohledu jde velmi těžko. Obecně bývají tuzemské jahody na první pohled čerstvé, lesklé, bez větších otlaků a povadlých lístků. Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny,“ řekla Šárka Sedláčková.

Pěstování jahod má v Česku dlouholetou tradici, jahodové plantáže jsou snad v každém regionu, hlavní město nevyjímaje. „Práce českých jahodářů je obdivuhodná, například ti z pražských Kunratic - rodina se 40letou tradicí pěstování jahod. Celý rok pracují na tom, aby jejich jahody měly ty nejlepší podmínky, a v době sklizně spí třeba i jen tři hodiny denně, to proto, aby v den, kdy jahody sklidí, je hned nabídli zákazníkům. České jahody jsou nejoblíbenějším, nejsladším a nejvoňavějším domácím ovocem, ale jsou také nejkřehčí, a sníst se musí co nejdříve po utržení. To umí jen málokterý obchod, proto je nejlepší dojít si přímo na dobrý farmářský trh, kde jsou jahody sklizené ten samý den přímo z pole,“ uzavřela Šárka Sedláčková.

Zdroj: tisková zpráva Spolku Archetyp

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,