Selské slavnosti letos představí „příběh jídla“

Slavnosti_Pribehy_jidla_ASZ1.JPG „Příběh jídla“ - to je název letošního projektu Asociace soukromého zemědělství, v jehož rámci bude mít široká veřejnost opět možnost blíže poznat život na rodinných farmách, které se i v tomto roce představí zejména jako výrobci a dodavatelé kvalitních, čerstvých a zdravých potravin.   

Stane se tak prostřednictvím již šestého ročníku Selských slavností pro rodiny s dětmi na farmách členů ASZ ČR, z nichž jedny se uskuteční na severní Moravě a druhé v jižních Čechách. Celodenní program bude maximálně zaměřen na malé návštěvníky, pro něž bude nachystán například workshop „Malý gurmán“ pod vedením zkušeného šéfkuchaře, jenž připraví s dětmi pokrm ze sezónních produktů z okolních farem.     

Slavnosti_Pribehy_jidla_ASZ.JPG„Asociace soukromého zemědělství se jakožto autentická organizace sedláků, kteří navázali na mnohdy několikasetletou tradici hospodaření svých předků, snaží již více než dvacet let upozornit na nevhodné poměry v českém zemědělství a vyzdvihnout celosvětově osvědčený a uznávaný způsob rodinného farmaření. A jak lépe poukázat na význam a přínos rodinných farem pro český venkov, než přímo na ně pozvat formou dnů otevřených dveří širokou veřejnost a představit tak jejich činnost?“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík a dodává: „ Tyto akce jsou navíc každoročně věnovány jednomu z důležitých témat našeho zemědělství - rodinné formě hospodaření, nutnosti ochrany půdy a vody jakožto zdrojů obživy a prosperity pro budoucnost naší země, či faremní produkci a propojení výrobců kvalitních regionálních potravin se spotřebiteli. Letos u tématu faremní produkce pro velký úspěch předchozích akcí zůstaneme a zaměříme se na gastronomickou osvětu pro děti.“

Návštěvníci Selských slavností budou seznámeni s pestrou škálou regionálních zemědělských a potravinářských produktů, které vznikly prací rodinných farem a drobných zemědělců. Na to, že lokální produkce patří díky své kvalitě, čerstvosti a původu do zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie vhodné na každý stůl, a to i např. do školních jídelen, poukáže partner letošních akcí - organizace Slow Food Prague. Ta celosvětově napomáhá využití lokálních plodin a potravin. Podporuje cestovní ruch za dobrými a čerstvými surovinami přímo od soukromých zemědělců a navazuje tak dodavatelsko-odběratelské vztahy s městy.  

„Stále častěji se setkáváme s tím, že velká část dnešních dětí má nezdravé stravovací návyky, podléhá reklamám a odmítá čerstvě a s láskou připravená jídla. Na Selských slavnostech jsme pro ně proto připravili workshop „Malý gurmán“, kde si pod vedením zkušeného šéfkuchaře budou moc osvojit šetrný přístup k přípravě jídla z faremní produkce a objevit chuť poctivě vyrobeného pokrmu. Získají i informace o potravinách, jejich kvalitě, hodnotě a prospěšnosti,“ informuje předsedkyně Slow Food Prague Blanka Turturro.

Součástí velmi bohatého naučného a zábavného doprovodného programu pro rodiny s dětmi budou stezky ve stylu „Jak si děti hrávaly na vesnici“, kreativní ateliéry a gastro hry „Škola chutí“, ale také herna pod širým nebem. Samozřejmostí je možnost prohlídky hospodářství, ale i nákupu nejrůznějších regionálních produktů, nebude chybět ani beseda o zdravých potravinách.

Asociace soukromého zemědělství velmi uvítala, že myšlenku zabývat se podrobněji „příběhem jídla“, tedy problematikou faremní produkce, jejím zpracováním a odbytem se zaměřením na dětské návštěvníky podpořilo, stejně jako v předchozích letech, Ministerstvo zemědělství ČR, které projekt zčásti financovalo.

Máte chuť poznat blíže život na rodinné farmě a dozvědět se něco více o vzniku zdravých potravin? Neváhejte a přijďte společně se svými dětmi na letošní Selské slavnosti!

Termíny Selských slavností pořádaných ASZ v roce 2019

  • 5. července * LEVANDULOVÝ STATEK BEZDĚKOV * Bezděkov u Úsova (ASZ Olomouc)
  • 14. září * FARMA U LESA * Sudoměřice u Bechyně (ASZ Tábor)
Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,