Šéfkuchaři se pokouší zachránit svět

g9_maly_110.jpg Heston Blumenthal z Velké Británie a další hvězdní šéfkuchaři jsou signatáři otevřeného dopisu další generaci kuchařů. Otevřená výzva upozorňuje na odpovědnost kuchařů vůči společnosti a přírodě.   

Skupina devíti nejuznávanějších špičkových šéfkuchařů světa, tak zvaná G9, sepsala otevřenou výzvu příští generaci kuchařů, obsahující plán na záchranu planety: Open letter to the chefs of tomorrow: Cooking, Chefs, and the Future of Nutrition.

Setkání devíti nejlepších světových kuchařů, jež tvoří Mezinárodní poradní sbor vyhlášenému Baskickému kulinářskému centru (Basque Culinary Centre) se konalo v Limě, Peru. Členové G9 se pokusili definovat roli těch, jež se chystají pokračovat v jejich šlépějích.

G9_445.jpgMezinárodní poradní sbor tvoří nejlepší šéfkuchaři z gastronomicky nejvýznamnějších zemí světa. Jejich úkolem je poskytovat Baskickému kulinářskému centru rady v oblasti strategického rozvoje. Předsedou sboru je Ferrán Adriá, dalšími členy jsou Yukkio Hattori (Japonsko), Massimo Bottura (Itálie), Michel Bras (Francie), René Redzepi (Dánsko), Dan Barber (USA), Gastón Acurio (Peru), Alex Atala (Brazílie) a Heston Bluementhal (Velká Británie).

G9_kuchari_1_445.jpgTři z těchto devíti kuchařů, Adriá, Blumenthal a René Redzepi (na snímku), si za posledních sedm let mezi sebou každý rok rozdělili cenu San Pellegrino pro nejlepší restauraci na světě.

Manifest vykresluje skvělou, ale odpovědnou budoucnost pro ty, kteří chtějí dělat svět lepším s kuchařskou čepicí na hlavě. „Vaření není jen odpovědí na základní lidskou potřebu nasycení, a je také více než jen hledáním štěstí,“ říká se v manifestu. „Kuchařské umění je mocný nástroj, prostřednictvím kterého můžeme společně se „spoluproducenty“ – ať už to jsou kuchaři, zemědělci nebo jedlíci – měnit způsob, kterým se svět stravuje.“

Manifest s názvem Lima Declaration, Open Letter to the Chefs of Tomorrow představuje povinnosti kuchařů vůči přírodě, společnosti, vědomostem a etice. Píše se v něm: „Sníme o době, kdy kuchaři budou nedílnou součástí svého společenství a budou si uvědomovat svoji zodpovědnost a nutnost přispívat ke spravedlivé a udržitelné společnosti.

„Naše práce je závislá na darech přírody, a proto je naší odpovědností ji znát a chránit.“ „Skrz naše kuchařské umění, naši etiku a estetiku, můžeme přispívat ke kultuře a identitě lidí, regionů a národů. Můžeme také fungovat jako důležité spojovací mosty mezi různými kulturami.“

Budoucí kuchaři by také měli vzdělávat veřejnost v „získání dobrých kuchařských dovedností a učení se výběru zdravých potravin“. Manifest také kuchaře vyzívá k tomu, aby byli otevřenější a sdíleli své „recepty na úspěch“. „Stejně jako my jsme využívali dovednosti druhých, máme i my povinnost sdílet naše znalosti,“ říká se v dopise.

Šéfkuchaři odmítají kritiky, kteří říkají, že by měli zůstat v kuchyních a věnovat se jen vaření.  „Svět se mění neuvěřitelnou rychlostí,“ řekl Adriá, který zavřel svoji vyhlášenou restauraci El Bulli u Barcelony a přeměňuje ji na výzkumnou a vzdělávací nadaci. „Dříve jsme museli jen vařit a sytit, nyní ale cítíme, že je potřeba hrát také další role.“

50_best.jpgRedzepi, vrchní kuchař Michelinskými hvězdičkami ověnčené restaurace Noma v Kodani řekl, že dobré, nápadité vaření vyžaduje více než jen trávit hodiny v kuchyni. „Nalézání skvělých chutí souvisí s rozhodnutími, jež jsou přímo spojená s přírodou a našim okolím.“ „Nalézáme se v úžasném, inspirativním období a stáváme se více než jen lidmi, připravujícími jídlo,“ říká Dán. Od roku 2005 se jeho restaurace stala dvakrát vítězem ceny San Pellegrino, Adriá ji získal dokonce čtyřikrát a Blumenthal s restaurací The Fat Duck v Anglii jednou.

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,