Salone del Gusto a Terra Madre United hlásí úspěch!

logo_gusto110.jpg Salone del Gusto a Terra Madre se poprvé spojily v jednu událost, která se konala 25. – 29. října 2012 v italském Turíně.  

Bienální akce organizovaná hnutím Slow Food, městem Turín a regionem Piedmont ve spolupráci s italským ministerstvem zemědělství, potravinářství a lesnictví ukázala výjimečnou různorodost jídla ze všech kontinentů a spojila drobné farmáře a řemeslníky z celého světa, kteří následují principy dobrého, čistého a férového.

ochutnavka___esky_stanek445.jpgOchutnávka u moravského stánku

Návštěvnická účast narostla o 10 % i přes probíhající finanční krizi

Letošní ročník události Salone del Gusto a Terra Madre, který byl ukončen v pondělí 29. října, zanechal organizátory, producenty, delegáty a farmáře s novou nadějí a nadšením pro budoucnost potravin a farmaření. Nová forma celé akce, kde se Terra Madre, světové setkání komunit Slow Food pohybujících se kolem jídla, připojila k Salonu chutí (Salone del Gusto), ukázala úspěšnou:celková účast registrovaných návštěvníků stoupla o deset procent – zatímco pětidenní událost přilákala v roce 2010 na 200 000 návštěvníků, v letošním roce se jí zúčastnilo 220 000 lidí. Také v porovnání s předchozími lety byly jednotlivé návštěvy delší. Návštěvníci přijeli dříve a většina strávila v Lingotto Fiere, kde se Salone del Gusto konal, celý den.

pohled_na_halu445.jpgOrganizátoři považují událost za obrovský úspěch a za úkaz toho, že navzdory finančníkrizi veřejnost pochopila politický význam události, ústřední roli potravin a zemědělství i potřebu změny paradigmatu v rámci potravinového systému. Přes 16 000 lidí, mezi kterými byli jak delegáti Terra Madre, tak veřejnost, se zúčastnilo 56 různých konferencí organizovaných hnutím Slow Food. V přeplněných místnostech probíhaly debaty týkající se nejrůznějších témat – od zdraví a značení výrobků až po vodu a sociální problémy. To vše doprovázely diskuze výrobců potravin, expertů, zástupců potravinářské komunity a mládeže z celého světa. Doufejme,že tento výraz veřejného zájmu donutí průmysl dívat se na farmáře pozorněji a etičtěji.

V centru těchto konferencí v rámci celé události byli mladí lidé, ať už farmáři, aktivisté nebo studenti. Kreativní aktivity organizované studenty Univerzity gastronomie a Slow Food Youth Netwok prokázaly, že je velice úspěšné zapojit mladé z celého světa do debat o udržitelné produkci a spotřebě.

Zásadní pro Salone del Gusto a Terra Madre byly také vzdělávací aktivity pro děti: 3 700 z nich se zúčastnilo her zaměřených na vzdělávání o jídle a chutích, zatímco v roce 2010 to bylo pouze 1 000 dětí. Akci navštívili i studenti ze 6 000 škol z celé Itálie. Hitem byly i praktické a degustační workshopy pro dospělé, což dosvědčují lístky vyprodané ještě před začátkem akce. Organizátoři tak byli přinucení přidat do programu ještě další workshopy. Velký podíl vstupenek (60 %) zakoupili cizinci z jiných zemí než Itálie.

vzdelavani_deti_445.jpgVýrobci jednotlivých Slow Food prezidií, komunity sítě Terra Madre a vystavovatelé přítomní na italských a mezinárodních trzích vyjádřili svou spokojenost s úrovní prodeje a s interakcí s návštěvníky, kteří byli zvídavější než kdy jindy a měli zájem dozvědět se více o nabízených produktech. Asi polovina výrobců měla vyprodáno již na konci čtvrtého dne. Dalším dobrým znamením byl i vysoký počet kupců, kteří událost navštívili: 350 během pěti dnů.

Návštěvníci se ukázali být velmi vnímaví k opatřením udržitelnosti, které Slow Food na akci učinil, a ocenili skutečnost, že tištěný program byl vyměněn za speciálně vyvinutou aplikaci pro chytré telefony. Kromě vítězného ocenění v Miláně za nejlepší užitkovou aplikaci, byla stažena 15 000 uživateli, kteří jí udělili velice pozitivní zpětnou vazbu.

Nejenže akce Salone del Gusto a Terra Madre byly poprvé spojeny do jedné události, tento rok byl také speciální tím, že během stejného víkendu se 650 delegátů z 95 zemí zúčastnilo mezinárodního kongresu Slow Food. Tato klíčová třídenní akce, která bude určovat budoucnost organizace, představila prezentace od 90 delegátů z 51 různých zemí, které se dělily o své vlastní Slow Food zkušenosti.

Představily se i moravské výrobky a kraje

Tři moravská Slow Food konvivia (Slow Food Pálava, Slow Food Bílé Karpaty a Slow Food Brno) díky podpoře Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje připravila letos rozsáhlou prezentaci kvalitních řemeslných produktů z Moravy.

__esky_stanek_via_delicia445.jpgNa Salone del Gusto se představily projekty jednotlivých krajů na podporu tradiční gastronomie a regionálních produktů – Jak šmakuje Moravskoslezsko, Ochutnejte Moravu, Perly Zlínska a Chuť Jeseníků, a samozřejmě řada skvělých regionálních produktů, jako například špičková vína (vinařství Sonberk, Tanzberg, Mlýnek, Víno Marcinčák), kozí a kravské sýry - uzené i nakládané v oleji (farma Hanák, Tvarožná Lhota), medovina (Farma Jaroš, Tasov), ovocné pálenky (lihovar Žufánek, Boršice u Blatnice), povidla (Jiří Netopil, Břest), domácí paštiky (firma Via Delicia, Zábřeh), přírodní ovocné mošty (moštárna Mezice, Náklo), Štramberské uši (Ladislav Hezký, Kopřivnice) a bylinné likéry (Beskydská likérka, Staré Město u Frýdku Místku). Návštěvníci mohli také ochutnat Olomoucké tvarůžky (AW spol.s.r.o., Loštice) a produkty z oskoruší členů konvivia Bílé Karpaty.

vyroba_stramberskych_usi445.jpgZdroj: Slow Food Brno, Aja Voráčková, foto: Dana Václavíková

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,