Rozhovor s Milanem Hluchým, předsedou svazu Ekovín

Redakce Bio-info požádala o rozhovor ing. Milana Hluchého, předsedu svazu Ekovín, dříve Svaz integrované produkce hroznů a vína, a majitele společnosti BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o.  

Bio-info: Na valné hromadě Svazu integrované produkce hroznů a vína v březnu 2009 došlo ke změně jména svazu na Ekovín. Co se mění v práci a přístupu k vinohradnictví Svazu kromě názvu?

Milan_Hluchy.jpgMilan Hluchý: Svaz Ekovín, tedy dřívější Svaz integrované produkce, se dlouhodobě věnoval rozvoji ekologicky orientované vinohradnické technologie, například vhodné péči o půdu, minimalizaci aplikací pesticidů, vývoji metod biologické ochrany vinic a dalším. Před 4 roky bylo na valné hromadě Svazu navrženo a odsouhlaseno, že jednou z priorit bude přímo vývoj technologie ekologického vinařství, což je průběžně naplňováno. Z tohoto pohledu se tedy po letošní valné hromadě nic zásadního nemění.

Kolik certifikovaných ekologických vinařů má Ekovín jako členy?

Certifikovaných biovinařů asi 10 (což je více než dvojnásobek všech dřívějších biovinařů v ČR). Významnější je ale skutečnost, že naši členové zvedají výměru biovinic v ČR z předchozích asi 19 ha na současných více než 500 ha. Dalších zhruba 30 podniků si testuje bioprodukci, aniž by doposud byli certifikováni.

Jak hodlá Ekovín nadále rozvíjet ekologické vinohradnictví v ČR?

Jednak dalším rozvojem technologie ekologického vinohradnictví, což je péče o půdu, ozelenění vinic, kompostování, systém ochrany, signalizace intenzity infekčních talků chorob, jednak poradenstvím pro biovinaře. Budeme také pomáhat s vývojem sklepních technologií při výrobě biovín, chceme navazovat a udržovat úzkou spoluprací se zahraničními svazy ekologických vinařů a zemědělců (německý Ecovin, rakouský institut Bioforschung Austria, ekologičtí vinaři v Alsasku). Plánujeme také realizací projektů, již nyní je například podaný Projekt přeshraniční spolupráce „ochrana přírody ekologizací vinohradnictví (Ekovín společně s Bioforschung Austria). Další aktivitou je pořádání mezinárodních konferencí Víno Envi pravidelně vždy v Mikulově počátkem září.

V posledních dvou letech došlo k výraznému nárůstu počtu a ploch ekologických vinic. Jaké byly hlavní důvody podle vás? Co k tomu nejvíce přispělo?

Jednoznačně spolehlivé zvládnutí technologie pěstování révy vinné evropských odrůd citlivých k houbovým chorobám v režimu ekologického vinohradnictví a v návaznosti na to zabezpečení funkčního poradenství.

Mezi integrovaným a ekologickým systémem vinohradnictví existují rozdíly. Nemyslíte si, že začleněním biovinařů do Ekovínu může dojít k určité dezinformaci či směšování pojmů integrovaná a ekologická produkce? Jak tomu hodlá Ekovín předcházet?

Nemyslím si, že by podobné riziko reálně existovalo, protože rozhodující je certifikace produktů a zelená „biozebra" na láhvi a marketing bioproduktů. Ani ten nemíníme dělat společně pro biovína a vína z IP.

V průběhu roku 2010 a 2011 budou moci desítky nových ekologických vinařů poprvé uvádět na trh své výrobky jako biovína. Jak očekáváte, že zareaguje trh? Je podle vás po takovém množství biovína poptávka? Počítají ekologičtí vinaři s tím, že se budou muset na trhu utkat nejen s konkurencí konvenčních vín, ale také s konkurencí dovážených biovín?

Omyl, již ze sklizně roku 2009 budeme mít biovína z asi 210 ha certifikovaných biovinic. Víno je zvláštní komoditou v tom směru, že znalce a milovníky vína zajímá především senzoricky hodnocená kvalita jako chuť a vůně. Tyto „nové" podniky produkující biovína (například víno Šebesta, Víno Marcinčák) již dnes velmi dobře konkurují špičkovým vínům z konvenční produkce a mezi znalci vína u nás jsou to pojmy. Jinak obecně stále platí, že trh biovín u nás je nenasycený, na rozdíl od trhu ostatních vín. To znamená, kdo neměl zásadní problémy s prodejem kvalitních vín dosud, jistě je nebude mít ani s certifikací bio. Ale uznávám, že pro produkci „starých" biovinařů v ČR může být nová konkurence určitou výzvou. Ale konkurence sama o sobě, pokud je vedena férovými prostředky je nakonec užitečná pro všechny účastníky trhu.

Vaše firma Biocont Laboratory se výrazně zasloužila o rozšiřování ploch ekologických vinohradů nabídkou nových biologických prostředků na ochranu vinohradů. Které prostředky a jak nejvíce ekologických zemědělcům pomáhají?

Nejen nabídkou nových prostředků pro ochranu biovinic, ale především zvládnutím technologie práce s nimi, vývojem systému ochrany biovinic, poradenstvím a rozšiřováním těchto znalostí mezi vinaři. Asi by nemělo cenu zde všechny produkty vyjmenovávat, je jich 18. Zájemci se s nimi mohou seznámit na www.biocont.cz. A jak vinařům pomáhají? Zásadně - umožňují produkci hroznů evropských odrůd révy vinné špičkové kvality v kvalitě bio i při silných infekčních tlacích chorob jako je plíseň révová a padlí révy, což jsou choroby schopné bez spolehlivé ochrany zcela zničit nejen hrozny ale i vinice. Co ale může být významné je skutečnost, že analogický program vývoje technologie ekologické ochrany dnes realizujeme i pro tržní jablka. Již dnes je jasné, že to jde a já osobně mám velmi kritický pohled na situaci, kdy jediný (a pochybný) profit z některých ekologických sadů mají jejich majitelé pobírající dotace ve výši více než 800 EUR/ha a rok. A tato „biojablka", pokud se v takových „sadech" vůbec objeví, například spasou krávy.

Moc děkuji za rozhovor.


Za redakci Bio-info se ptal Tom Václavík.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,