Rozhovor Bio-info: Radislav Hynek

bbb2_1.jpg Bionea – zařízení školního stravování s.r.o. se zabývá především výrobou a rozvozem bio obědů a bio svačin pro mateřské školy a první stupeň základních škol.  

Doplňkovou činností společnosti jsou provoz prodejních automatů na biopotraviny, bio catering, bio cukrářská výroba a výroba bio lahůdek. Firma se nedávno přestěhovala  z Truhlářské ulice v Praze do Přední Kopaniny, kde  zrekonstruovala prostory v části bývalého statku a zřídila zde svoji výrobnu včetně sídla firmy. Společnost Bionea byla nedávno registrována do rejstříku škol a školských zařízení, což ji opravňuje vařit pro všechny subjekty v rejstříku registrované, včetně státních zařízení, a to zejména těch, která nemají vlastní kuchyně.

Bio-info položil několik otázek jednateli společnosti Bionea panu Radislavu Hynkovi:

Čím se zabývá společnost Bionea?

Bionea – zařízení školního stravování s.r.o. se zabývá především výrobou a rozvozem bio obědů a bio svačin pro mateřské školy a první stupeň základních škol.

Doplňkovou činností jsou provoz bio prodejních automatů, bio catering, bio cukrářská výroba a výroba bio lahůdek.

Jaké suroviny pro vaření používáte?

Typově používáme podobné suroviny jako konvenční vývařovny, avšak certifikované bio. Odhaduji, že 90 až 95 procent námi používaných surovin je vždy v biokvalitě.

Je nákup surovin z ekologického zemědělství složitý? V čem nejvíce?

Nejvíce ze všeho nás trápí, že ne vždy nám dodavatelé přivezou všechno objednané zboží a pak nastává problém. Ve většině případů nás totiž na tuto skutečnost dodavatelé včas neupozorní a my si pak lámeme hlavu s tím, kde surovinu sehnat, když ji potřebujeme například na přípravu pokrmů druhý den.

Dále je to nepružnost dodavatelů. Závozy 1 x týdně, objednávky musíme zadat x – dnů předem, jinak se nevejdeme do rozvozového plánu. Objednávky ze dne na den, běžné u konvenčních dodavatelů, jsou absolutně vyloučeny. Je to velmi aktuální problém, protože školky mění počty dětí denně, podle nemocnosti a podobně, a my přitom musíme objednávat zboží týden dopředu.

Dalším problémem je absence větší nabídky zboží ve velkoobjemových gastro baleních. No a nesmím opomenout finanční limity objednávek některých dodavatelů a platby za poštovné. V tomto by jednoznačně pomohl pořádný velkoobchod situovaný v Praze nebo někde na hranici Prahy.

Které suroviny se vám nedaří nakupovat od českých producentů?

V zimním období jsou to zelenina a ovoce. Co jde, a moc toho není, bereme od českých producentů, ostatní je dovoz. Z masa je to například kuřecí maso. Ne celá kuřata, ale jeho části – zejména prsa.

Prsa z ekologicky chovaných kuřat v Čechách produkuje pouze jedna společnost a ta upřednostňuje řetězce. Sháněli jsme například bio králičí a bio krůtí maso, marně. V obou případech jsme museli sáhnout po nebio produkci, avšak alespoň z domácích chovů. Problémy máme i s určitými částmi vepřového a hovězího masa. Nenahrazujeme je však zahraniční produkcí, jelikož tam je cena pro náš provoz až příliš vysoká.

Pro koho převážně vaříte?

Vaříme převážně pro děti od věku 1,5 roku do 10 let a učitelský sbor.

Jak se s vyššími cenami biopokrmů vypořádávají vaši zákazníci?

Na to je jednoduché odpovědět. Ti, kterým se zdají naše obědy drahé, od nás neodebírají. Ti, co od nás obědy berou, jsou s cenou srozuměni a troufám si říci, že chápou, proč za obědy platí více než u konvence. Někteří odběratelé se hlásí do rejstříku škol a školských zařízení, aby dosáhli na dotace a mohli je tak použít i na dotování našich obědů.

Na druhé straně se i my snažíme vyjít našim klientům vstříc a to tím, že neúčtujeme dopravné, svačiny poskytujeme za zvýhodněnou cenu a podobně. Mnoho školek může srovnávat s našimi obědy, jelikož před námi odebíraly od konvenčních dodavatelů. Tam se zjistí rozdíly.

Co je největší překážkou další vaší expanze?

Záleží na tom, jak velká by ta expanze měla být, ale jsou to zejména:

  • obava ze zajištění dostatečného množství bio vepřového masa, bio kuřecího masa, bio zeleniny a ovoce (u zeleniny a ovoce záleží na jednotlivých druzích)
  • ceny surovin (trh je omezený, těch, co jsou ochotni za bio stravu zaplatit, není tolik a pro ostatní je strava cenově nedostupná)
  • finance (máme spoustu nápadů, jak podpořit naši činnost doprovodnými produkty, avšak je to podmíněno investicemi)

Při vyhledávání farem jsem narazil na množství těch, které prodávají své bioprodukty, ale nabízí je pouze místně. My bychom od nich rádi kupovali, avšak v takových případech narážíme na problém – dopravu. My nejsme schopni jezdit po celé republice a skupovat zboží. Kdyby byl někdo, kdo by si otevřel velkoobchod, vykupoval zboží od farmářů a rozvážel ho, to by bylo skvělé. Něco podobného provozují manželé Mikulečtí z ekofarmy Sluníčko, kteří vozí do Prahy produkty od sousedů – farmářů a na základě předchozích objednávek klientů je následně rozváží po Praze a okolí.

Děkuji za rozhovor. Za Bio-info se ptal Tom Václavík

Mohlo by vás také zajímat:

Březen 2011: Radislav Hynek

Bionea nabízí automaty na biopotraviny

Bionea – nová firma v oblasti biocateringu

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,