Rozhovor Bio-info: Petr Zacharda, Horský statek Abertamy

Salas_Ryzovna_logo_110.jpg Přinášíme rozhovor s čerstvým vítězem soutěže Česká biopotravina roku 2011 panem Petrem Zachardou, jednatelem společnosti Horský statek Abertamy.  

Jeho společnost provozuje v Krušných horách, nedaleko Božího Daru, Horskou Salaš Rýžovna, ve které zpracovává mléko vlastních krav, koz a ovcí.

Mohl byste prosím popsat vaší farmu?

Horský statek Abertamy s.r.o. - hospodaří ekologicky na cca 1 300 ha trvalých travnatých ploch v horské oblasti centrálního Krušnohoří (800 - 1000 m.n.m.). Chováme přibližně 2 000 kusů ovcí, z toho asi 400 dojných. Dále chováme 150 kusů masného skotu a 100 koz.

Řada českých ekozemědělců v podhůřích chová jen skot bez tržní produkce mléka. Co inspirovalo vás zpracovávat mléko a chovat také ovce a kozy?

Do podhůří se skutečně ovce příliš nehodí. Naopak do vyšších poloh jsou ovce a kozy vhodné i z hlediska ochrany přírody, neboť nedochází k takové devastaci travních porostů jako u skotu.

Výroba a zpracování kozího  a ovčího mléka je pouze využitím skutečného potenciálu chovaných zvířat. V neposlední řadě je chov ovcí mým koníčkem.

Které výrobky vyrábíte?

Množství a počet výrobků v sortimentu se liší podle sezóny. V době sezóny dojení ovcí a koz vyrábíme až 16 druhů výrobků od čerstvých sýrů, žinčice, sýrů typu balkán až po polotvrdé sýry typu Arnika.

Kde si mohou zákazníci vaše výrobky koupit?

Naše výrobky je možno zakoupit přímo ve výrobně na Ryžovně, dále prodáváme na farmářských trzích v Praze, Plzni, Karlových Varech, Lokti. Dále v kamenných obchodech v Plzni - farmářský obchod pana Poppa, v Praze - Český grunt - zdravá výživa a v Karlových Varech na Moskevské ulici.

Jaké noviny připravujete na farmě a v produkci.

 Určitě bychom chtěli rozšířit naší výrobu o několik druhů plísňových sýrů typu camembert, roquforte. Snad se nám to podaří.  

Děkuji za rozhovor. Za Bio-info.cz se ptal Tom Václavík. 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,