Rozhovor Bio-info: Martin Hutař, PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o.

Hutar.jpg Rozhovor s Ing. Martinem Hutařem - zakladatel a spolumajitelem firmy PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o., která letos slaví své 20. narozeniny.  

Co Vás vůbec přivedlo k ekologickému zemědělství a biopotravinám? Před 20 lety, kdy jste začínal, byly tyto pojmy pro české obyvatele téměř neznámé.

K ekologickému zemědělství mě přivedly profesní zkušenosti agronoma horských státních statků. Spousta zásahů se dělala proti přírodě – letecká plošná hnojení, náhradní rekultivace – ničení rozptýlené zeleně, mokřadů, stanovišť pro vzácné rostliny i živočichy apod. Takže hlavní otázka byla, zda to nejde jinak?  K biopotravinám jsem se dostal o něco později. Nejdříve mě zajímalo, co by rostlo na horách, když jsem si ověřil, že třeba pohanka i špalda zde porostou, tak vyvstal problém, jak a kde tyto produkty zpracovat a prodat.

Co považujete za nejtěžší okamžiky v počátcích Vašeho podnikání?

Teď už na ně vzpomínám s úsměvem. Výrobu jsme spustili až v roce 1994, takže v počátcích nebyla naše nabídka moc široká.  Naštěstí nás nějakou dobu živily manželky. Další rok se nám podařilo prodat několik fůr špaldy za velmi dobré ceny – celý rok jsme z toho žili, další rok jsme vypěstovali několikanásobně více špaldy a nikdo ji nechtěl, tak jsme začali s vývojem vlastních výrobků  (špaldoto, špaldové kafe, špaldové tyčinky), které se prodávají dobře dodnes.

S jakými překážkami se setkáváte nyní?

Pořád se měnící daňové předpisy, daně, formuláře. Obrovská nestabilita. Takže místo podnikání a rozvoje firmy víc jak polovinu času věnujeme byrokratickým záležitostem. Jako další překážku stále více vnímám negativní pohled společnosti na ekologické zemědělství, biopotraviny a ekologii vůbec. Na druhou stranu nás těší, že máme spoustu zákazníků, kteří nedají na mediální masáž způsobenou neznalostí, závistí či záští. Když jsem o této problematice mluvil na letošních BIOSLAVNOSTECH a přirovnával naše zákazníky, kteří hledají v potravinách jakousi alternativu, k posluchačům dobré alternativní muziky, kterou se snažíme na BIOSLAVNOSTECH hrát, tak se ozval nečekaný potlesk, což mne hodně příjemně překvapilo. A hlavně potvrdilo, že je to dobrá cesta.

Jak se liší zákazníci nyní a před 20 lety

Tehdy byl hlavní spotřebitel ten, kdo bioprodukty (tehdy různé zrniny a jednoduché potraviny) kupoval kvůli svému zdraví nebo měl různé zdravotní problémy.  Recepty z té doby byly jednoduché a nemusely být nijak zvlášť chutné. Postupem času se zvedly nároky na kvalitu biopotravin na jejich „nápaditost“, pestrost a především chutnost. Dříve byly biopotraviny alternativou, dnes bio patří k modernímu životnímu stylu.

Představte krátce Vaše nejdůležitější produkty. Co patří k nejprodávanějším a nejoblíbenějším výrobkům z nabídky PRO-BIO, s.r.o.?

Od počátků podnikání se zaměřujeme na zpracování „zapomenutých plodin“.  Našimi nejdůležitějšími plodinami jsou pohanka a špalda a výrobky z nich patří k těm nejprodávanějším. Ve vlastním mlýně produkujeme široký sortiment čerstvých mouk. V posledních letech vycházíme vstříc poptávce našich zákazníků a vyvíjíme pro ně vlastní polotovary v kvalitě bio. Jedná se o směsi například na polévku, palačinky či lívance, které nabízejí rychlou a snadnou přípravu a vynikající chuť.

farma_probio_stare_mesto445.jpgCo je specifické na Vašem podnikání?

Podnikání ve zpracování a prodeji biopotravin je kšeft jako každý jiný. Musíme sebe i našich 80 zaměstnanců uživit, vydělat na rozvoj a to bez provozních dotací. Specifikum je například, že nabízíme velmi široký sortiment, protože náš trh je malý a zákazníci si chtějí vybrat. Proto máme v sortimentu více jak 1 200 položek a neustále ho rozšiřujeme. Dalším specifikem a současně i naší konkurenční výhodou je, že naše produkty vyrábíme a také balíme do dalších zahraničních a privátních obalů obchodních řetězců.  Za velmi důležité považuji i skutečnost, že u každého našeho výrobku známe jeho původ a jsme schopni dohledat konkrétní zdroj surovin, ze kterých byl vyroben.

Kromě výroby biopotravin, co je další činností společnosti PRO-BIO, s.r.o.?

Patří sem činnosti na farmě AGRISEN s.r.o. ve Starém Městě, kde chováme ovce. Důvodem založení farmy před 10 lety bylo zužitkování krmných neprodejných odpadů z mlýnské výroby. Činnost, která mě těší momentálně nejvíce, je dceřiná firma VH AGROTON Velké Hostěrádky na Jižní Moravě. Na 370 ha pěstujeme už čtvrtým rokem vlastní české bioprodukty pro náš mlýn.                                                                                                                                      Současně se věnujeme i produkci bio osiv pro další ekologické farmáře a dlouhodobě spolupracujeme na projektech s výzkumnými ústavy (VÚRV, VÚ potravinářský, VÚ obilnářský).

Podařilo se Vám splnit si cíle, které jste si před 20 lety v začátcích svého podnikání stanovil?

Cíle, které jsem si stanovil se, myslím, podařilo naplnit.  Možná je to tím, že jsme je postupně formovali a doplňovali za pochodu. Hned od začátku jsme se zabývali špaldou a pohankou, které dodnes zůstaly našimi hlavními plodinami. Dlouho se mi "stýskalo" po zemědělství. To se mi po 15 letech podařilo napravit. Nyní můžu být u toho, jak plodiny rostou a jak příroda reaguje na naše dobrá nebo špatná rozhodnutí.  Jeto úžasné a poučné.

Proč sídlí Vaše firma právě ve Starém Městě pod Sněžníkem? Jak se zde žije?

Protože je to pro nás domov. Je to sice odlehlé místo, ale je tu krásně. Je pravda, že to jsou hory, tvrdé podmínky, topí se 8 měsíců v roce. Ale je tu klid, nádherná příroda a  mohu ráno v poklidu vstávat. Bydlím na okraji městečka a pode mnou je jiný svět. Každé ráno tam chodí srny, teď na podzim 2 laně s kolouchy, dva jelínci a občas proběhne mladý šesteráček. Dívám se na něj jako z posedu. To je důvod proč produkujeme ve Starém Městě!  Staré Město jsou bývalé Sudety, většina obyvatel se zde vystřídala a to má svá specifika. Trošku bojujeme o zlepšení místní infrastruktury  a věříme, že se bude zlepšovat.

farma_probio_stare_mesto_1445.jpgPokud nepracujete, co děláte ve volném čase?

Ve volném čase mne baví chodit po polích na farmě a obdivovat přírodu, jak je dokonalá. Někdy se mi podaří myslet na fotografování a udělat pár snímků. Začátkem roku se mi podařilo uspořádat výstavu fotografií v Jeseníku s pěknou rockovou vernisáží. Nějaké cestování, příroda, kolo, tenis, bigbít ........

Jaký je Váš nejoblíbenější bioprodukt z nabídky, na čem si nejvíce doma pochutnáte?

Rád nahrazuji přílohy, jako jsou brambory, knedlíky, rýže apod. alternativními obilninami jako jsou oves - ovesná kaše, špalda  - špaldové kernotto, pohanka - pohankové kroupy, proso - jáhly.   Tyto přílohové produkty lehce doplním kořenovou zeleninou, hráškem nebo něčím podobným a příloha je podle chuti buď grilovaná zelenina, pstruh nebo čerstvé maso, které produkujeme na naší farmě.

Marrtin_Huta___probio445.jpgSlogan Vaší firmy zní "Žijeme v harmonii s přírodou".  Žije tak i její zakladatel a majitel? Jakým způsobem toto motto osobně naplňujete?

Snaha tak žít je přirozená, na druhou stranu si z toho, pokud se to vždy nepodaří, neděláme stres. Minimalizovat spotřebu všech krámů, jíst biopotraviny nebo lokální potraviny se daří. Horší je to s najetými kilometry v autě. Bohužel, je to kompromis. Pokud chceme propagovat EZ, musí se cestovat, což není zrovna ekologicky úsporné. Na druhou stranu tak máme možnost získat nové zkušenosti a poučit se z nich.  Nabyl jsem přesvědčení, že co je ekologické, může být i ekonomické, ale to je na další rozhovor.

Děkujeme za rozhovor.

Za Bio-info.cz se ptal Tom Václavík

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,