Rozdíly mezi bio a konvenčním červeným vínem

Nedávno zveřejněné studie prokázaly, že umírněná konzumace červeného vína snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tento pozitivní vliv je připisován antioxidačnímu efektu polyfenolových sloučenin obsažených v červeném víně.  

Hlavním antioxidantem je resveratrol, látka mající protirakovinové účinky. Vína byla ovšem také často kontaminována ochratoxinem A (OTA), mykotoxinem široce rozšířeným například v obilovinách, kávě, ořeších, mléce a vepřovém mase. Evropská vědecká rada pro potraviny (European Scientific Committee for Food) definuje OTA jako "mykotoxin s karcinogenními, teratogeními, immunotoxickými, a pravděpodobně neurotoxickými vlivy, včetně negativního působení na ledviny." Jako ještě bezpečný obsah OTA pro konzumaci se uvádí 0,5 až 10 mikrogramů na kilogram.
Studie, prováděná italskými vědci, zkoumala 15 druhů červeného vína - pět stolních vín, čtyři vína pocházející z DOC oblastí (takto označená vína jsou každoročně velmi přísně kontrolována na původ a kvalitu hroznů i jejich zpracování) a šest bio vín.. Vědci (Micelli et al., 2003) sledovali hladiny polyfenolových sloučenin, resveratrolu, antioxidační aktivity a kontaminaci ochratoxinem A (OTA).

Bio a DOC vína obsahovala výrazně vyšší hodnoty polyfenolů. DOC vína měla nejvyšší hladiny polyfenolů, průměrně 2,148 mg/liter. Absolutně nejvyšší obsah polyfenolů ze všech sledovaných vzorků mělo jedno bio víno, 2,540 mg per liter, o 30 % více než průměrná hladina polyfenolů u stolních vín.
Obsah resveratrolu a antioxidační aktivita byla nejvyšší u bio vín. Stolní vína měla průměrně o 50 % neižší antioxidační aktivitu než bio a DOC vína.
Co se týče kontaminace ochratoxinem A, jejich hodnota byla nejnižší u bio vín, průměrně 0,14 mikrogramů na litru, zatímco čtyři DOC vína měla průměrnou hodnotu 0,45 mikrogramů na litr a pět stolních vín 0,38.
Studie zjistila, že mezi patnácti vzorky červeného vína, bio vína měla nejvyšší koncentraci antioxidantů a nejvyšší hladinu klíčového antioxidantu, resveratrolu. Kontaminace mykotoxinem OTA byla u konvenčních DOC vzorků vína třikrát vyšší a u stolního vína 2,5 krát vyšší než u bio vína.

Kombinace postupů používaných při ekologickém pěstování vinné révy snížila výrazně riziko vzniku mykotoxinů, ovšem které to byly konkrétně se zatím neví. Jsou možné dvě vysvětlení:
- nižší úroveň dusíku v ekologickém hospodaření má tendenci omezovat růst hub

- vyšší množství antioxidantů chrání ovoce před houbami vytvářející plísně.

Zdroj: Journal of Wine Research, Volume 14, Number 2-3, December 2003.

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,