Rozdílné tendence v pěstování biokukuřice v Evropě

Přibližně třetina v Evropě vypěstované biokukuřice pocházela v roce 2005 z Itálii, rozsah ploch věnovaných této plodině má však sestupnou tendenci: v roce 2005 to bylo 14 000 ha, v následujícím roce již jen 13 000 ha.  

Kukurice_klas.jpgNa druhém místě se umístila Francie s 9 600 ha (2005), která však v roce 2006 zredukovala svou kukuřičnou plochu o více jak 2 500 ha. Třetí největší plochu ekologické kukuřice mělo Rakousko. V roce 2005 pěstovalo kukuřici na 5 500 ha, v roce 2006 to bylo již 6 000 ha. Rozšířením plochy ze 4 000 na 4 500 ha se v mezidobí dostalo Madarsko před Německo, kde došlo v roce 2006 ke snížení plochy z 5 000 ha (2005) na cca 4 500 ha. Řecko v roce 2006 více jak zečtyřnásobilo plochu  ekologicky pěstované kukuřice na více jak 4 000 ha, čímž se dostalo těsně za Německo. V roce 2006 poprvé předložilo čísla o plochách ekologicky pěstované kukuřice i Rumunsko: se 2 200 ha ekologické kukuřice se země přibližuje k velkým producentům. Další evropské země mají plochy menší než 1 000 ha.

Celková plocha ekologicky pěstované kukuřice se v EU v roce 2006 oproti předchozímu roku mírně navýšila na celkem 43 000 ha. Poptávka po bioosivu kukuřice se ale nadále snižuje. Celkový odběr bioosiva poklesl z 20 358 jednotek v roce 2005 na 15 217 jednotek v roce 2007. Jedné jednotce odpovídá 50 000 zrn.

Vzhledem k růstu cen na trhu obilovin není negativní vývoj kukuřičných ploch v západní Evropě překvapující a bude pravděpodobně dále pokračovat. V letech 2004 a 2005 nebyl rozdíl cen mezi potravinářskou pšenicí a kukuřicí tak veliký a krmná pšenice byla levnější než kukuřice. Od počátku roku 2007 se zvyšují ceny všech obilovin, ceny potravinářské pšenice značně stouply a pšenice je dnes výrazně více ceněna než kukuřičné zrno. K tomu se přidávají vysoké nároky na pěstební techniku a zvýšené pěstební riziko u kukuřice.

Autor: Antje Kasbohm, Zentrale Markt- und Preisberichtstelle (ZMP), překlad EkoConnect

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte při nákupu kávy a čokolády přednost fair trade výrobkům?
Kupuji jen fair trade. 62%
Pokud je v nabídce prodejny, upřednostním. 27%
Občas vyzkouším. 6%
Ne. 3%

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40 1 2 3 4 5 6 7
41 8 9 10 11 12 13 14
42 15 16 17 18 19 20 21
43 22 23 24 25 26 27 28
44 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,