Říjen 2009: Jitka Dobrovolná

Jitka_Dobrovolna_1.JPG Spolumajitelka kozí farmy v Ratibořicích u Třebíče  

Vzdělání:

Vysoká škola ekonomická v Praze

Ocenění:

Firma získala se svými BIO výrobky ocenění na mnoha soutěžích: dvakrát 2. místo v soutěži o BIO potravinu roku, farmu roku a další.

Zaměstnání:

Soukromě hospodařící zemědělec

Koníčky:

Práce na farmě, hudba, četba

Vedení firmy:

Spolu s manželem a synem řídí chod farmy. Ze všech činností se nejvíce věnuje zpracování výrobků v malé mlékárně, chovu koz, agroturistice a ekonomice farmy.

Počet zaměstnanců:

přibližně 10

Sortiment:

Kozí jogurty, jogurtová mléka, kozí kefír, žervé, kozí sýry (vlastní receptura), pomazánkové sýry a syrovátkový nápoj.

Ekologické zemědělství očima Ing. Jitky Dobrovolné

„Ekologické zemědělství vnímám jako optimální soužití člověka, zvířat a přírody. Vzájemně se neničí, ale naopak".

www.kozimleko.cz

Otázky pro bio osobnost října:

 

Co děláte? Jak byste charakterizovala Vaše podnikání?

Chováme 650 ks koz. Na farmě produkujeme v ekologickém systému hospodaření krmivo pro naše zvířata. Veškeré  mléko, které získáme od koz zpracujeme ve vlastní mlékárně a distribuujeme do obchodů zdravé výživy. V posledních letech se věnujeme také jednodenní agroturistice.

Můžete krátce uvést jak jste se stala tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začala „žít bio"?

Počátek byl v roce 1992 kdy jsme s rodinou opustili pražské sídliště a začali žít na venkově. Mám tu výhodu, že pro bio výrobky mi stačí dojít do vlastní chladírny. Jsem konzument, který ocení přirozenou chuť bio potravin.

Můžete popsat Váš typický den?

Ráno nejdříve zjistím co je nového ve stáji, následně co nového v mlékárně. Mnohdy z toho vyplyne práce na celý den. Pak telefony, objednávky, pošta a administrativa, ta mě trápí nejvíce.

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

Naši zákazníci jsou většinou lidé, kteří se zajímají o zdravou výživu případně mají  různé zdravotní problémy (alergie, vyrážky a podobně).

Principy ekologického zemědělství - proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Protože chrání to, co je pro život nejdůležitější, prostředí, v kterém žijeme a v závislosti na tom vlastní zdraví.

Co je Váš největší úspěch?

Asi to, že se náš sen o ekologické farmě vůbec splnil. Přišli jsme do rozvalin a dnes produkujeme bio potraviny, které jsou vlastně dvakrát zdravé. Poprvé, že jsou kozí a podruhé, že jsou BIO. O zvířata pečujeme jak nejlépe to jde a myslím, že je to na nich také vidět. Farma je již téměř celá opravená a lidé se k nám rádi vrací. Co více si přát. Toto za tu dřinu stálo.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Ještě nemáme dotaženou již zmíněnou jednodenní agroturistiku. Letos jsme chtěli farmu otevřít veřejnosti během celých prázdnin. Nestihli jsme a zůstali zatím pouze u sobot odpoledne a objednaných návštěv během týdne. Toto musíme změnit. Jinak samozřejmě chceme nový výrobek, ale nebudu prozrazovat.

Když byste začínala úplně znovu, co byste změnila?

Z úst bych nevypustila některá svá slova a byla ostražitější vůči svému okolí.

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Absurdity v komunismu. Je fakt, že něco v bledě modrém mě potkává i v současnosti.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

Tvořiví lidé v jakékoli profesi a všechno to, co považuji za krásné.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Práce, práce, práce.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Zdařilé porody kůzlat. Nový život člověka vždy nabije.

Co Vás nenechá v noci spát?

Uředníci.

Co nejvíce zlepšilo Váš život?

Přechod z velkoměsta do přírody.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

Nesmysly, do kterých jsme tlačeni. Právě měníme etikety na „Kozí mléko" a přidáváme slovo „tekuté". Asi, aby si zákazníci nemysleli, že si kupují plyn.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Usnadnit potenciálním výrobcům zavedení výroby.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

Osvěta, solidní reklama..

Co je hlavní výhodou „žít bio"?

Myslím, že jde o životní styl kdy pomáháte jak sobě, tak druhým. Už jenom tím, že kupujete BIO potraviny šetříte přírodu.

Supermarkety - dobré či špatné?

Hlavně odcizené. Zatím jako výrobce nemám zkušenosti.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Konkurence s dotovanou cenou a byrokracie.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Autentická chuť, absence chemie.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Bohužel všechno, ale není nad kozí jogurt.

Kdybych byla předsedou vlády, ráda bych...

Tak to bych tedy nechtěla. Kdyby to muselo být rušila bych byrokracii.

Svět by byl lepším místem, kdyby...

Tak to opravdu nevím, to je příliš složité.

Chtěla bych, aby se na mne vzpomínalo,

Ano. Ale jenom v dobrém.

Kdy jste byla nejšťastnější?

Když se mi narodily děti.

Z čeho máte největší strach?

Ze ztráty svých nejbližších.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

Pohoda.

Co byste si vzala s sebou na opuštěný ostrov?

Celou rodinu a jednu kozu.

Má zákazník vždy pravdu?

Ano, přizpůsobujeme tomu své chování.


Připravila: Petra Macháčková

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,