Restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental

ZlataPraha.jpg Ačkoli v Česku přibývá příznivců biopotravin, kvalitních restaurantů, kde si na biomenu opravdu pochutnáte, zatím u nás příliš není. O to je nová tradice sezonních biomenu v luxusní Zlaté Praze hotelu InterContinental vzácnější.    

Luxusní restaurant, shlížející pyšně na starou Prahu a panorama Hradčan z 9. patra hotelu InterContinental, by se klidně mohl spokojit s pohádkovým výhledem z terasy, zázemím hotelu a špičkovým interiérem. Zdejší šéfkuchař Jan Horký, mimochodem držitel ocenění Nejlepší kuchař roku 2007/08, však ví, že pro kuchyni jsou pravým zlatem kvalitní suroviny. A ty v kvalitě bio jsou nejen zdravější, ale hlavně lépe chutnají a z pokrmu dělají skutečný luxus. Bio je zárukou toho, že plodiny nebyly chemicky ošetřovány ani zpracovány podivnými chemikáliemi označovanými pro zjednodušení písmenem E a zvířata netrpěla v nedůstojných podmínkách, nadopovaná antibiotiky. Odborníci na zdravou výživu navíc doporučují připravovat pokrmy z produktů sezonních a místních. S jejich dodáním mají však české restauranty dlouhodobě problémy, protože v Česku se trh s místními biopotravinami teprve rozvíjí. Praze navíc dlouhodobě chybí tradice trhů s čerstvým ovocem či masem od místních farmářů, a tak se odebírá ve velkém ze zahraničí a suroviny ztrácejí na čerstvosti.

Zlatá Praha udává trendy české kuchyni

Zlatá Praha se však rozhodla tento začarovaný kruh prolomit a po pečlivém výběru oslovila přední české ekofarmy z celé republiky, aby připravila luxusní pětichodové biomenu, složené výhradně ze sezonních potravin. Vždy na jaře a na podzim jej představuje ve formě „Večeří pro budoucnost".

Úspěšnému a lahodnému jarně-letnímu biomenu vévodila zelená barva jarní přírody v podobě lahodného hráškového krému s mléčnou pěnou, doprovázející chuť jihočeského candátka. Chuť obohacovaly dozvuky Velikonoc v podobě jehněčího hřbetu a příchod léta ohlašovala polabská bublanina z raných třešní jako od babičky. Zlatou tečkou každého chodu byla skvěle chuťově sladěná biovína z Čech i Moravy.

Podzimní biomenu vstoupilo na jídelní lístek Zlaté Prahy 16. října a vzhledem k nástupu spadaného listí je typicky sezonní a výživné, zaměřené na příchuť hříbků a lanýžů a sytou, plnou chuť vína.

ZlataPraha_desert.jpgTradice luxusních bio menu je další výraznou stopou na cestě kvalitní české gastronomie ke světové cuisine, která ví, že dobrá surovina má cenu zlata. A kdo jiný měl tuto tradici zahájit než Zlatá Praha. Doufejme, že na ni brzy navážou i ostatní restauranty, nejen ty luxusní, a ze značky BIO se stane nikoliv módní výstřelek, ale samozřejmost.

 

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Chystáte se letos zapojit do bedýnkových systémů a brát produkty přímo z farmy?
Ano 57%
Ne 17%
Již odebírám 10%
Nevím 14%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18 1 2 3 4 5 6 7
19 8 9 10 11 12 13 14
20 15 16 17 18 19 20 21
21 22 23 24 25 26 27 28
22 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,
Eurona: Super ekologické výrobky jsou na Eurona by Cerny. Mám tam osvědčených...
British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa,