Rakousko: V Rakousku jsou biopotraviny stále oblíbenější

Spotřeba biopotravin narostla v Rakousku mezi roky 2003 a 2006 o 35 %. Vysoké procento dotázaných lidí uvedlo, že si biovýrobky kupují alespoň občas a ocenili by širší nabídku.  

Biovýrobky jsou v průměru o 30 % dražší. To jsou fakta, která odhalil nejnovější průzkum rakouské agentury RollAMA. Očekává se, že když se sortiment biovýrobků během příštích let rozroste, dojde k dalšímu nárůstu trhu. 91 % procent respondentů uvedlo, že si biovýrobky zakoupili alespoň příležitostně, 33 % respondentů uvedlo, že si je kupují často (2005: 24 %) a 16 % dotazovaných si biovýrobky kupuje pravidelně (2005: 9 %). Jako hlavní důvod nákupu biovýrobků 50 % dotazovaných uvedlo, že dělají něco dobrého pro své zdraví. Rovněž je pro ně důležité vědomí, že výrobky jsou prosté chemických přísad a že podporují ekologické zemědělce. Spotřebitelé chtějí být informování o původu výrobků. Zatímco v roce 2005 by 46 % dotazovaných nebylo ochotno zakoupit biovýrobky kvůli vysoké ceně, v roce 2006 takto odpovědělo 32 %. Širší nabídku biovýrobků by ocenilo 77 % respondentů.

Zatímco v roce 2004 se prodalo celkem 74 000 tun čerstvých bioprodutků v hodnotě 150 milionů euro (asi 4,5 mld korun), v roce 2006 toto číslo narostlo na 90 000 tun v hodnotě 200 milionů euro (asi 6 mld korun), což znamená nárůst o 35 % v období tří let. Podíl biovýrobků na celkovém obratu maloobchodních potravin v Rakousku byl asi 5 %. Téměř všechny skupiny zboží zaznamenaly nárůst. Mezi nejvýznamnější skupiny výrobků patří mléko, ovoce, zelenina, ale také vejce. Biomléko se s množstevním podílem 14 % ve všech maloobchodech stalo nejvýznamnějším produktem. Podíl vajec se rovněž zvýšil. Vejce se stala nejpodstatnější čerstvou potravinou co se obratu týče. Průběžný nárůst zaznamenává čerstvé ovoce (nárůst podílu z 2,7 % na 6,6 %) a zelenina (z 4,1 % na 6,1 %). Podíl biomasa roste pomalu a je nyní 2,8 %. Biosalámy mají s pouhým 1,4 % podíl nejnižší.

Privátní značky pomohly nárůstu podílu diskontů o 10 % množstevního objemu, čímž v roce 2006 zvedly podíl na celkového trhu s biopotravinami na 35 %. Pokud jde o finanční obrat, je podíl diskontů pouze 27 %. Průměrný cenový rozdíl mezi čerstvým bioproduktem a běžným produktem byl 36 %. Byly zde však značné rozdíly u jednotlivých výrobků. Například, u jednoho kilogramu biobrambor je příplatek 76 %. U ceny za čerstvé bioovoce je příplatek 65 % a u masa a tuku 51 %. Na druhou stranu biomléko není dražší než mléko běžné.

Průzkumy ukazují typickou skupinu spotřebitelů biopotravin. 20 % zákazníků nakoupí 68 % z celkového objemu prodeje biovýrobků. Spotřebitelé biopotravin mají často vyšší úroveň vzdělání (86 %). Spotřebitelé s maturitou a vysokoškolským diplomem realizují 40 % všech nákupů. Biopotraviny jsou důležitější pro rodiny než pro svobodné. Rovněž vyšlo najevo, že lidé, kteří kupují biovýrobky, kupují i více čerstvého ovoce a zeleniny a méně masa a uzenin. Také nakupují méně konzervovaných a instantních potravin.

Rakouští spotřebitelé biopotravin jsou velmi zajímavou cílovou skupinou. Mají kupní sílu a jsou ochotni utratit více peněz za potraviny vysoké kvality. V současné době ale takzvaní „silní biouživatelé" utratí za biovýrobky pouze 13 % z celkové sumy investované do potravin. Očekává se, že když se sortiment biovýrobků během příštích let rozroste, dojde k dalšímu nárůstu trhu.

http://www.ama-marketing.at

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,