Rakousko: Světově unikátní řešení společnosti HOFER

zurueckzumursprung_co2_fussabdruck_1.jpg Rakouská maloobchodní společnost Hofer a její projekt CO2- Fußabdruck se staly vítězi rakouské Ceny na ochranu klimatu 2009. Ocenění uděluje rakouské Ministerstvo života a televizní společnost ORF nejlepším projektům na ochranu klimatu.  

Kdo chce při nakupování brát ohledy na ochranu klimatu, má to zpravidla těžké. Informace na obalech poskytují jen málo opěrných bodů pro odhad, jak velká je uhlíková stopa potravin. Energie se přitom spotřebovává nejen při dopravě, ale i při celkové produkci. Začíná to na poli a pokračuje to přes skladování až ke zpracování a balení.

Zurick_zum_Ursprung1.jpgPro stále rostoucí škálu bioproduktů své vlastní značky „Zurück zum Ursprung“ („Zpátky k původu“) rakouský potravinářský koncern Hofer detailně sleduje ve spolupráci s Výzkumným ústavem pro biologické zemědělství (FiBL Österreich) jejich klimatickou bilanci a převádí ji na hodnoty CO2.

Tím plní přání spotřebitelů získat více informací pro nákupní rozhodování. Dokonce i ekologická organizace Greepeace, známá svojí kritičností, klimatický projekt firmy Hofer přivítala a výrobky z řady Zurück zum Ursprung doporučuje.


CO2 ve výrobě potravin

Výroba potravin se podstatně podílí na produkci skleníkových plynů. Proto je nezbytné klást při výrobních procesech důraz na redukci emisí CO2. Klíčovými původci zatížení klimatu jsou průmysl (26,5 %) a doprava (26,2 %)*. Již na třetím místě je výroba potravin s přibližně 20 % **, a to ještě před energetikou (17,1 %) a teplárenstvím (16,7 %). To znamená, že s pomocí zodpovědného chování při výrobě a nákupu potravin můžeme přispět výrazným způsobem k omezení skleníkových plynů.


Při výpočtech hodnot CO2 výrobkové řady Zurück zum Ursprung (ve srovnání s běžnými potravinami) je brán v úvahu celý výrobní proces: počínaje přípravnými zemědělskými pracemi a vlastní zemědělskou výrobou, přes zpracování a dopravu až k balení.

Klimaschutzpreis_1.gifZatímco dosavadní CO2 analýzy se v potravinářství omezily jen na propočet emisních hodnot při dopravě potravin, jde propočet uhlíkové stopy výrobkové řady Zurück zum Ursprung (ZZU) podstatně více do hloubky. Má to smysl, neboť doprava činí v celkovém řetězci tvorby hodnot v potravinářství v průměru jen 4 až 15 % relevantních emisí skleníkových plynů.


Z hlediska poškozování klimatu jsou kupříkladu daleko škodlivější například faktory jako využívání lehce rozpustných minerálních hnojiv, pro jejichž produkci se používají fosilní paliva. Obdobně problematické je i využívání importovaných krmiv na bázi sóji, která jsou do Rakouska dovážena téměř výhradně z Jižní Ameriky. Díky informacím o uhlíkové stopě získávají spotřebitelé poprvé přehled o skutečných parametrech potravin z hlediska ochrany klimatu.

Hofer.jpgSpolečnost Hofer KG je součástí německé maloobchodní skupiny Aldi Süd. V Rakousku Hoffer provozuje 420 supermarketů. Značku Zurück zum Ursprung společnost Hofer koupila vloni od génia rakouské bio scény, Wernera Lamperta, který původně sérii výrobků ZZU vytvořil v neekologické kvalitě. Werner Lampert se proslavil tím, že v roce 1994 vytvořil značku biopotravin Ja!Natürlich pro rakouský řetězec Billa.


O projektu CO2- Fußabdruck a jak jej společnost Hofer využívá, se budou moci detailní informace dozvědět všichni účastníci konference Bio Summit 2010, která proběhne 8. dubna 2010 v Praze.


* Zdroj: Spolkový úřad na ochranu životního prostředí 2007, Statistika skleníkových plynů 2005 v Rakousku.

** Expertní odhady vč. všech výkonů relevantních pro výrobu potravin jako je zemědělství a jeho přípravné činnosti, zpracování, skladování a doprava potravin.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,