Průzkum tendencí v oblasti HoReCa: bio se neztrácí

food_service_2008.jpg V anketě věnované trendům se časopis Food Service s pomocí svých čtenářů pokusil analyzovat tendence v oblíbenosti u 47 položek z oblasti jídel, 35 nápojů a 8 etnických kuchyní. Nechyběli ani biopotraviny a ukázalo se, že jejich obliba roste.  

Průzkumu se zúčastnilo 254 majitelů provozoven, F&B manažerů a šéfkuchařů. Zamysleli se nad uplynulými dvanácti měsíci a zodpověděli 10 otázek, kde označili, zda u uvedeních potravin a nápojů pocítili od svých hostů jasně zvýšenou, stagnující nebo sníženou oblibu, které druhy jídel a nápojů jim dělaly největší obrat.

Zdraví a zodpovědnost je trvalý trend

Výsledky jasně ukázaly, že celosvětový trend stravováni, který charakterizuji slova „zdravě, lehce, zodpovědně“, ovlivňuje nejen otevřeny typ stravováni, ale i účelové stravováni ve školách a závodních restauracích. U masa je tendence odklánět se od vepřového ke kvalitnímu hovězímu, zvyšuje se obliba drůbeže.

Která jídla jste zavedli jako nová?

Na tuto otázku odpověděli respondenti takto: levná jídla; steaky z kvalitního hovězího

masa (Argentina, bio hovězí); pštros; sumec; luštěniny; česka klasika (omáčky,vnitřnosti); Czech

Specials; zeleninové přílohy; cizrna; polenta; fresh pasta; speciality z grilu; Robi maso; husí bejlík; bio jídlo týdne; lehké denní menu

l regionální kuchyně vítězí

Celých 90 % dotázaných uvedlo českou regionální kuchyni jako tu, která má jasně zvýšenou oblibu, jistě tomu nemálo přispívá akce Czech Specials. Etnické kuchyně spíše stagnuji, své místo na trhu stale zaujímá středozemní kuchyně, thajská i mexická. U zvýšené obliby byla několikrát jmenována kuchyně francouzská, ruská a slovenská.

Molekulární kuchyně, kombinace evropské a asijské kuchyně – Fusion Cuisine stejně jako Finger- Food jsou záležitostí vyšší gastronomie. Obliba zde spíše stagnuje. Zda tato obliba u hostů teprve začíná, nebo naopak vzala rychlý konec, se dozvíme až příští rok.

Oproti tomu „Bio menu“ má své místo na jídelních lístcích a začiná slibně plnit pokladny. Nejen bio potraviny, ale i bio pokrmy začínají s úspěchem nabízet i školní a závodní jídelny a dle výsledků ankety s úspěchem.

U kterých druhů potravin a nápojů hraje BIO původ největší roli?

Z výsledků průzkumu mezi českými kuchaři jasně vyplývá, že ekologický původ suroviny je především důležitý u masa, ovoce a zeleniny a mléčných výrobků. Za absolutní prioritu jej respondenti považují i mléčných výrobků, pro 93 procent respondentů je ekologický původ velmi důležitý nebo důležitý.

Naopak, za nejméně důležitý považují respondenti ekologický původ u vína a pečiva. Ukazuje se, že biovíno si zatím velmi těžko hledá cestu do gastronomických zařízení. To by se ovšem mohlo velmi rychle změnit poté, co řada nejlepších moravských vinařů přechází na ekologické vinohradnictví a do České republiky míří stále kvalitnější zahraniční biovína.

U pečiva je situace velmi specifická: pekařům se nedaří biopečivo jasně odlišit od běžného, a to jak chutí tak i vzhledem. Není to jednoduché, ale je to možné, jak dokazují úspěšné biopekárny v zahraničí.

velmi důležité

důležité

nedůležité

Maso

54%

38%

8%

Ryby

27%

46%

27%

Zelenina

55%

26%

19%

Ovoce

57%

34%

9%

Mléčné výrobky

59%

34%

7%

Pečivo

15%

43%

42%

Víno

13%

37%

50%

Ovocné šťávy

38%

33%

29%

Zdroj: časopis Food Service 1/2010

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,