Průzkum tendencí v oblasti HoReCa: bio se neztrácí

food_service_2008.jpg V anketě věnované trendům se časopis Food Service s pomocí svých čtenářů pokusil analyzovat tendence v oblíbenosti u 47 položek z oblasti jídel, 35 nápojů a 8 etnických kuchyní. Nechyběli ani biopotraviny a ukázalo se, že jejich obliba roste.  

Průzkumu se zúčastnilo 254 majitelů provozoven, F&B manažerů a šéfkuchařů. Zamysleli se nad uplynulými dvanácti měsíci a zodpověděli 10 otázek, kde označili, zda u uvedeních potravin a nápojů pocítili od svých hostů jasně zvýšenou, stagnující nebo sníženou oblibu, které druhy jídel a nápojů jim dělaly největší obrat.

Zdraví a zodpovědnost je trvalý trend

Výsledky jasně ukázaly, že celosvětový trend stravováni, který charakterizuji slova „zdravě, lehce, zodpovědně“, ovlivňuje nejen otevřeny typ stravováni, ale i účelové stravováni ve školách a závodních restauracích. U masa je tendence odklánět se od vepřového ke kvalitnímu hovězímu, zvyšuje se obliba drůbeže.

Která jídla jste zavedli jako nová?

Na tuto otázku odpověděli respondenti takto: levná jídla; steaky z kvalitního hovězího

masa (Argentina, bio hovězí); pštros; sumec; luštěniny; česka klasika (omáčky,vnitřnosti); Czech

Specials; zeleninové přílohy; cizrna; polenta; fresh pasta; speciality z grilu; Robi maso; husí bejlík; bio jídlo týdne; lehké denní menu

l regionální kuchyně vítězí

Celých 90 % dotázaných uvedlo českou regionální kuchyni jako tu, která má jasně zvýšenou oblibu, jistě tomu nemálo přispívá akce Czech Specials. Etnické kuchyně spíše stagnuji, své místo na trhu stale zaujímá středozemní kuchyně, thajská i mexická. U zvýšené obliby byla několikrát jmenována kuchyně francouzská, ruská a slovenská.

Molekulární kuchyně, kombinace evropské a asijské kuchyně – Fusion Cuisine stejně jako Finger- Food jsou záležitostí vyšší gastronomie. Obliba zde spíše stagnuje. Zda tato obliba u hostů teprve začíná, nebo naopak vzala rychlý konec, se dozvíme až příští rok.

Oproti tomu „Bio menu“ má své místo na jídelních lístcích a začiná slibně plnit pokladny. Nejen bio potraviny, ale i bio pokrmy začínají s úspěchem nabízet i školní a závodní jídelny a dle výsledků ankety s úspěchem.

U kterých druhů potravin a nápojů hraje BIO původ největší roli?

Z výsledků průzkumu mezi českými kuchaři jasně vyplývá, že ekologický původ suroviny je především důležitý u masa, ovoce a zeleniny a mléčných výrobků. Za absolutní prioritu jej respondenti považují i mléčných výrobků, pro 93 procent respondentů je ekologický původ velmi důležitý nebo důležitý.

Naopak, za nejméně důležitý považují respondenti ekologický původ u vína a pečiva. Ukazuje se, že biovíno si zatím velmi těžko hledá cestu do gastronomických zařízení. To by se ovšem mohlo velmi rychle změnit poté, co řada nejlepších moravských vinařů přechází na ekologické vinohradnictví a do České republiky míří stále kvalitnější zahraniční biovína.

U pečiva je situace velmi specifická: pekařům se nedaří biopečivo jasně odlišit od běžného, a to jak chutí tak i vzhledem. Není to jednoduché, ale je to možné, jak dokazují úspěšné biopekárny v zahraničí.

velmi důležité

důležité

nedůležité

Maso

54%

38%

8%

Ryby

27%

46%

27%

Zelenina

55%

26%

19%

Ovoce

57%

34%

9%

Mléčné výrobky

59%

34%

7%

Pečivo

15%

43%

42%

Víno

13%

37%

50%

Ovocné šťávy

38%

33%

29%

Zdroj: časopis Food Service 1/2010

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,