Projekt „Učíme se vařit bio“ nadále propojuje budoucí kuchaře se světem biopotravin

Varime_z_bio2.jpg Zájem o kvalitní potraviny a stravování roste jak mezi běžnými spotřebiteli, tak mezi zákazníky restaurací.   

Moderní gastronomie je na vzestupu a stále běžnější je používání sezónních a lokálních surovin a přímá vazba na producenty. Pokud navíc dáme přednost bioproduktům, podpoříme výrobce, kteří upřednostňují hospodaření s pozitivním vlivem na životní prostředí, pohodu zvířat a lidské zdraví.

Varime_z_bio_1.jpgPřestože se veřejnost stále více zajímá o kvalitu a původ potravin, používání lokálních biopotravin je dosud velmi omezené. Důvodem je nedostatečná informovanost o jejich přínosu, cena a dostupnost. Projekt „Učíme se vařit bio“ proto cílí primárně na studenty gastronomických škol, kteří budou ovlivňovat kvalitu českého stravování, včetně toho veřejného. „Aktivity projektu byly navrženy tak, aby měly pro studenty co největší praktický přínos. Studenti si vyzkouší vaření z biosurovin pod vedením prvotřídních profesionálních kuchařů nebo navštíví restauraci nebo jiný gastro provoz, kterému jsou blízké principy udržitelnosti a kde z biosurovin pravidelně vaří. Nedílnou součástí je i exkurze na certifikované ekofarmy nebo k výrobcům biopotravin. Vycházíme ze zkušeností z minulých let a praktické akce doplňujeme informacemi o ekologickém zemědělství a biopotravinách formou seminářů a debat na školách“, shrnuje Eva Čermáková, koordinátorka projektu.

Projekt přímo navazuje na výstupy předešlého projektu „Učíme se vařit bio“, který proběhl v letech 2017/2018. V roce 2019/2020 jsou do projektu zapojeny střední odborné školy gastronomického zaměření v hlavním městě Praha a to konkrétně: Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 45, Praha 10 – Malešice a Hotelová škola, Vršovická 43, Praha 10 - Vršovice.

První aktivity proběhly od září do prosince 2019

S tématem biopotravin a ekologického zemědělství se studenti Hotelové školy ve Vršovicích seznámili v průběhu interaktivního semináře v úterý 3. prosince. Dozvěděli se, jaké jsou základní rozdíly mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím a jaký vliv mají na naše prostředí a zdraví. Debatovali jsme o skutečné ceně potravin, a co vše ji ovlivňuje. Na seminář navazovala návštěva provozu restaurace Spojka Karlín. Restaurace připravuje jídlo z lokálních surovin a biopotravin a dbá na udržitelnost – vaří zde z tzv. křivé zeleniny ze statku z Polabí, používají rekrabičku, kompostují… Zaměstnanci restaurace se podělili o své zkušenosti s rozjezdem restaurace a úskalími provozu, nechali studenty nahlédnout do kuchyně, pekárny a výrobny kombuchy. Bonusem byla výborná ochutnávka vegetariánské i masité kuchyně včetně veganského dezertu z červené řepy.

Budoucí kuchaři ze Středního odborného učiliště gastronomického U Krbu v Malešicích vařili v úterý 10. prosince menu z biosurovin. Pod vedením šéfkuchaře a člena Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů ČR Martina Svatka připravili degustační obědové menu pro 30 spolužáků a vedení školy. Jako předkrm servírovali kroupové rizoto s petrželovým pestem a konfitovanou mrkví a petrželí, a jako hlavní chod podávali vepřovou kotletu z přeštického čuníka s hořčičnou omáčkou, uzenými bramborami a pečenou cibulí. Hlavním překvapením bylo využití sena při pečení brambor a při konfitování zeleniny. O původu uvařeného menu – kde, kým a jak byly suroviny vypěstovány a/nebo vyrobeny se účastníci dozvěděli na odpoledním semináři. Také se zábavnou formou dozvěděli mnohé o přínosech ekologického zemědělství, kvalitě biopotravin a možnostech jejich nákupu.

Další aktivity projektu jsou plánovány na jaro 2020.

Více informací k projektu včetně fotogalerie: https://www.lovime.bio/projekty/ucime-se-varit-bio/

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31           1 2
32 3 4 5 6 7 8 9
33 10 11 12 13 14 15 16
34 17 18 19 20 21 22 23
35 24 25 26 27 28 29 30
36 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,