Projekt „Bio v regionu“

Kozodoj_1_1.JPG Nákupem regionálních biopotravin podporujete jak místní ekonomiku, tak krajinu. I vy můžete ovlivnit, jakým způsobem hospodaří zemědělci ve vašem okolí.  

Přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Hledání krátkých distribučních cest mezi výrobcem a spotřebitelem je stále populárnější. Nákupem regionálních potravin lze podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti.

V rámci projektu proběhne v letošním roce ve vybraných krajích cyklus informačních seminářů pro širokou i odbornou veřejnost. Jeho cílem je představit ekologické farmy a bio výrobce, navázat a podpořit vzájemné vazby mezi nimi a spotřebiteli a přímo na vybraných ekofarmách ukázat, čím a proč se liší ekologická produkce od běžné zemědělské a potravinářské výroby. Účastníci seminářů se seznámí s různými typy existujících způsobů odbytu i rychle se rozvíjejícími netradičními formami spolupráce mezi sedláky a spotřebiteli, jako je například možnost zakládání komunitou podporovaného zemědělství (tzv. KPZ – kápézetky) či přímé dodávky místních biopotravin do jídelen škol a školek (projekt Skutečně zdravá škola). Koncept prezentuje příklady již existující dobré praxe, a to ve spolupráci s konkrétními ekologickými zemědělci a zpracovateli bioproduktů v daném regionu.

Bio_v_regionech_445.jpg„Ekologická produkce v regionech České republiky stoupá. Zdaleka ne všechna se pak u nás ale zpracovává. Velká část surovin směřuje do zahraničí a k nám se vrací zpět v podobě prémiových potravin. Jedním z našich záměrů je představit české výrobce, kteří se zpracováním české bioprodukce zabývají, a současně na různých příkladech z praxe ukázat, že cesta čerstvých biopotravin z regionu ke spotřebiteli nemusí být tak složitá, jako dosud.“ říká Pavlína Samsonová, ředitelka Bioinstitutu, o.p.s.

„Počítáme se zapojením odborných gastronomických škol a chtěli bychom oslovit nastupující generaci kuchařů. Vaření ze surovin z ekologického zemědělství je pro většinu současných špičkových kuchařů samozřejmostí. U nás však mnozí z nich nemají o bioprodukci dostatek informací, případně k nim mají omezený přístup,“ vysvětluje koordinátorka projektu Andrea Hrabalová, proč akce budou probíhat i na hotelových školách. Jen pro úplnost, v ČR existuje v současné době pouze šest certifikovaných biorestaurací, které nabízí menu v biokvalitě.

V roce 2016 se projekt zaměřuje na první tři komodity v biokvalitě: kravské mléko, hovězí maso a obiloviny. Výběr není náhodný. Kravské biomléko je takzvanou vstupní branou k biopotravinám. Ze statistik vyplývá, že právě mléčné biovýrobky se objevují v košících jinak konzervativních spotřebitelů jako první. Je tomu tak i proto, že cenový rozdíl mezi biomlékem a konvenčně produkovaným mlékem není na pultech nijak výrazný (rozdíl v ceně mlék stejné kvality je cca 10 %). Biohovězí se v kuchyních českých domácností a restaurací objeví zřídkakdy, přestože ekologický hovězí dobytek se na našich loukách pase poměrně často (více než polovina z 200 tisíc masných krav v ČR je chována v EZ). Mladá zvířata dnes však končí v podobě zástavu převážně v zahraničí. Pro zemědělce je to nejvýhodnější způsob odbytu i reakce na obecný nezájem Čechů o hovězí maso. Stejně tak zajímavý je fakt, že ačkoliv se u nás vyprodukuje zhruba 25 tisíc tun obilovin k potravinářským účelům a biomouku již není problém v ČR koupit, biochléb naleznete v pekárnách jen stěží.

První ze seminářů proběhne ve Středočeském kraji již začátkem června. Mezi adepty kuchařského řemesla se bioprodukty dostanou 7. června, a to na Hotelové škole a Vyšší odborné škole hotelnictví a turismu v Poděbradech, kam zveme i širší veřejnost. Dva významní regionální výrobci biopotravin - Polabské mlékárny, největší producent bio mléčných výrobků u nás, a Country Life, výrobce, distributor a provozovatel prodejen a restaurací, zde představí své zkušenosti se zpracováním a odbytem svých biopotravin. Majitel biodynamického vinařství Vinné sklepy Kutná Hora vysvětlí, jak se z úspěšného hokejisty může stát úspěšný ekologický vinař, navíc s vinicemi certifikovanými v biodynamickém režimu Demeter. 

Rodinná faremní mlékárna Bio Vavřinec, Ekostatek Vlkaneč (faremní výroba ovocných a zeleninových konzervovaných biovýrobků) a Ekofarma Trněný Újezd, která se zabývá zpracováním masa, poslouží jako vzory kvalitního faremního zpracování a prodeje. 

Na rozdíly mezi bio a nebio kvalitou mléka, které je u nás s mléčnými výrobky nejčastěji nakupovanou biopotravinou, se zaměří přednáška Romana Rozsypala. Osobní zkušenosti s komunitou podporovaným zemědělstvím (KPZ), výhody odbytu bez zprostředkovatelů i úskalí, se kterými je při zakládání KPZ třeba počítat, na praktických příkladech ukáže spolek CooLAND. 

Projekt zdravého stravování ve školních jídelnách, možnosti, jak navazovat spolupráci s místními producenty i zkušenosti s odběrem lokálních potravin popíší zástupci projektu Skutečně zdravá škola. Milan Berka z kontrolní organizace KEZ o.p.s. vysvětlí systém kontroly a zkušenosti s podvody při výrobě a prodeji biopotravin.

Pozvanka_Bio_ve_Stredoceskem_kraji_Podebrady445.jpg

Zdroj: ČTPEZ

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,