Procestujte svět s čokoládou Ajala

Ajala_Single_origin_madagaska110.jpg Procestujte svět s Ajalou - nové single origin čokolády vás vezmou na Madagaskar nebo do Belize.  

Původ potravin je velké téma, především z hlediska jejich kvality. Pro čokoládovou manufakturu Ajala je ale původ jimi používaných surovin důležitý ještě z jiných důvodů. Každý region totiž kakaovým bobům dodává specifickou chuť a ta se odráží v každé tabulce od Ajaly. Schválně vyzkoušejte vedle sebe třeba dvě novinky - čokoládu z Madagaskaru z farmy Akesson a z Maya Mountain z Belize. Ochutnáte dvě velmi odlišné chuti čokolády. A to díky tomu, že Ajala své boby pečlivě vybírá a čokoládu z nich vyrábí tak šetrným způsobem, že si uchovává chuť kakaových bobů specifickou pro daný region.

Ajala_Single_origin_ilu_mala.jpg„Naše Single Origin řada je de facto úplný opak toho, co dělají běžné čokoládovny. Ty se snaží, aby jejich čokoláda chutnala vždy stejně. Výběrem, pražením a výrobou čokolády se snaží docílit co možná nejvíce unifikované chuti, která je typická pro jejich značku. Nás na čokoládě ale baví její pestrost, že může chutnat pokaždé jinak i bez toho, abyste museli jakkoliv měnit nebo zakrývat její přirozenou chuť. Naopak my si pečlivě vybíráme kakaové boby tak, aby byly různorodé, a pražíme je šetrně, abychom maximálně rozvinuli jejich chuťová specifika. Pak už dodáváme jen sušenou třtinovou šťávu na doslazení, nic víc. Abychom si tento postup mohli dovolit, musíme pracovat s tou nejkvalitnější surovinou, jakou lze ve světě najít,” vysvětluje Filip Teplý, zakladatel čokoládovny Ajala jejich přístup k čokoládě.

Ajala_Single_origin_belize_mala.jpgSingle origin je řada čokolád Ajala, které se vyrábějí z kakaových bobů vždy jen z jediné kakaové farmy nebo zpracovatelské stanice. Každá tak má jedinečnou a neopakovatelnou chuť, ve které se projevuje místo, kde boby rostly, počasí i způsob zpracování. Díky tomu třeba v Ajale z Tanzánie můžete tóny červeného bobulovitého ovoce, zatímco třeba v té z Dominikánské republiky objevíte medové až smetanové tóny. V tom je single origin čokoláda velmi podobná výběrové kávě nebo vínu, u kterého už je běžné posuzovat jeho ročník a konkrétní vinici.

K single origin čokoládám z Tanzanie, Haiti a Dominikánské republiky nově přibyly na www.ajala.cz dvě nové:

  • Belize, Maya Mountain Cacao - jmenuje se podle zpracovatelského závodu, který kromě toho, že zpracovává jen fantastické místní kakaové boby, se angažuje ve vzdělávání místních farmářů a garantuje jim i férové výkupní ceny.
  • Madagaskar, Akesson - Ta nese jméno rodinné farmy, která kakaové boby na Madagaskaru zpracovává a která se v regionu stará o celou kakaovou komunitu.

Celkově tak díky Ajale máte možnost vyzkoušet čokoládu už z pěti pěstitelských zemí, a můžete tak s čokoládou procestovat exotické destinace alespoň po chuti.

Všechny čokolády řady single origin stojí 115 Kč za 45 g a koupíte je na www.ajala.cz a u vybraných prodejců.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,