Proč vinaři přecházejí na ekologické vinohradnictví

Josef_Abrle_1.jpg Ekologické vinohradnictví v České republice zaznamenalo obrovský nárůst ploch. Jaké jsou důvody pro přechod na ekologické vinohradnictví?   

Mezi dva hlavní důvody přechodu na EZ patří kvalita vína a půdy.

Stále více vinařů se přesvědčuje o tom, že pouze z dobré suroviny – zdravých hroznů bez reziduí pesticidů – lze vyrobit špičková vína. Kvalitní surovinu může vinař nechat nakvášet při nízkých teplotách, macerovat, opravdu úspěšně spontánně kvasit; běžně ošetřované hrozny toto neumožňují a vína pak mnohem více „zlobí“. Všechny procesy pěstování révy, produkce hroznů a výroby vína totiž tvoří pomyslný uzavřený kruh.

Druhým častým důvodem, proč čeští a moravští vinaři přecházejí z konvenčního na ekologické zemědělství, je snaha zabezpečit na vinicích dlouhodobě údržbu a zvyšování půdní úrodnosti. Stejně jako ostatní plodiny pěstované na orné půdě potřebuje réva vinná, pokud má kvalitně plodit, živou, úrodnou půdu s vyrovnanými poměry živin a schopností zadržet dostatek vody. To vše ekologické zemědělství nabízí; dobrá péče o půdu je totiž jedním ze základních pilířů hospodaření.

Rozdíly v ekologickém a konvenčním pěstování révy vinné

Vinohradnictví je velmi náročné na ochranu rostlin před chorobami a škůdci. Konvenční vinohrady vyžadují v průměru sedm chemických postřiků za rok, což má prokázaný negativní vliv na životní prostředí – na živočichy, vodu i půdu.

Na ekologickém vinohradu pěstitelé dbají již na výběr vhodných odrůd, kterým se na dané vinici bude dařit. Vedle tradičních odrůd se proto v ekologickém vinohradnictví pěstují i nově vyšlechtěné interspecifické odrůdy (tj. kříženci evropské révy vinné s dalšími druhy rodu Vitis, které jsou nositeli genů zvýšené odolnosti révy vůči dvěma hlavním houbovým patogenům – plísni révy a padlí révovému), jako např. Cabernet Cortis, Hibernal, Johanniter, Laurot, Malverina, Nativa, Solaris, Saphira a další. Díky své odolnosti vůči chorobám jsou tyto odrůdy zvláště vhodné pro výrobu biovína.

Dalším významným rozdílem oproti konvenci je nahrazení syntetických ochranných prostředků rostlin biologickou ochranou. Základem je spojení špičkových moderních technologií, jako je matení samců škodlivých obalečů feromony či využívání dravého roztoče Typhlodromus pyri aj., s jednoduchými preparáty na bázi bikarbonátů, rostlinných olejů či draselného mýdla. V kombinaci s klasickými fungicidy na bázi síry a mědi, které jsou povoleny i v ekologickém zemědělství, mají vinaři k dispozici vysoce funkční systém ochrany.

V EZ hraje významnou roli také promyšlená prevence. Cílem je udržet odolnost révy vinné různými pěstebními zásahy, péčí o život v půdě, ozeleněním meziřadí vhodnými bylinami, podporou různých užitečných organismů žijících v biologicky diverzifikované vinici apod. Právě druhově bohaté ozelenění vinice má zásadní vliv na kvalitu půdy, současně se však také jedná o velmi sofistikovaný nástroj regulace výživy a přísunu vody ve vinici (dle vysetých druhů bylin, dle způsobu údržby porostu – bez seče, mulč, zadiskování, podřezání apod.)

Přestože je systém ekologického vinohradnictví považován za podstatně náročnější, co se týče úrovně vědomostí, zkušeností a schopností strategického uvažování, je dnes vnímán jako jeden z efektivních způsobů, jak dále zvyšovat kvalitu produkovaných vín, a tím i vlastní konkurenceschopnost v kategorii nejkvalitnějších vín.

Pozitivní je, že ekologické vinohradnictví České republiky je svou kvalitou a intenzitou produkce srovnatelné se situací v sousedních vyspělých státech EU, jako je Německo nebo Rakousko. Rozvoj ekologického vinohradnictví u nás kopíruje trend ve světě, s pětiprocentním podílem ekologicky obhospodařovaných vinic se Česká republika řadí do první desítky zemí EU.

Důležitá je osvěta, vzdělávání a propagace dobrých příkladů

Přechod k ekologickému zemědělství, hospodaření bez „berliček“ v podobě syntetických pesticidů a hnojiv, není možný bez informací, znalostí a výborné orientace v komplexním systému EZ.

Významnou roli v oblasti osvěty sehrává spolek Ekovín, který se již více než 20 let zabývá vývojem technologií integrované a ekologické produkce hroznů a sdružuje vinaře hospodařící tímto způsobem. Mezi hlavní aktivity Ekovínu patří vzdělávání vinařů, pořádání různých seminářů nebo konferencí, vydávání publikací a poradenská činnost včetně výzkumných aktivit v rámci přeshraniční spolupráce.

Zvyšovat popularitu biovín mezi spotřebiteli se snaží také Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO soutěží Česká biopotravina, v rámci které je od roku 2010 vyhlašována samostatná kategorie pro biovína. Letošním vítězem kategorie „Biovína 2018“ se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od společnosti Víno Marcinčák. Vítězové soutěže jsou každoročně vyhlašováni začátkem kampaně Září – měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.

Osvětu a propagaci biopotravin podporuje také Ministerstvo zemědělství. Jednou z aktivit je podzimní vydání aktualizovaných komoditních letáků – víno, byliny, pečivo, maso, ovoce a zelenina – ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství a PRO-BIO LIGOU. Letáky mají přiblížit veřejnosti základní přínosy ekologického zemědělství a zpřístupnit adresy farem s dostupnou produkcí vybraných biopotravin.

Zdroj: PRO-BIO LIGA

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,