Právě vychází podrobný manuál k založení KPZ

KPZ.jpg Věříte v lokálnost? Zajímá vás, co všechno ovlivňujete svým nákupem potravin? Chcete mít čerstvé potraviny? Založte si kápézetku. V příručce Zapoj se do KPZ najdete podrobný návod, jak na to.   

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je v poslední době stále oblíbenějším způsobem, jak získat čerstvé a místní potraviny za příznivou cenu. KPZ je přímé partnerství mezi skupinou spotřebitelů a zemědělcem či zpracovatelem potravin, v němž obě skupiny sdílejí rizika, odpovědnost i odměnu na základě dlouhodobých dohod.

KPZ obecně funguje v malém a lokálním měřítku a usiluje o zabezpečení kvalitních potravin ekologickou cestou. Najdete jej v mnoha podobách – od komunitního zahradničení až po stoprocentní zapojení farem, kterým komunita zajištuje stabilní odbyt produkce. KPZ je výhodná pro zemědělce i spotřebitele. Zemědělec dostane za práci poctivou odměnu a spotřebitel - podílník zaplatí méně než v obchodě, protože odbyt je napřímo, bez dalších prostředníků. Navíc, jako podílník získáváte příležitost spojit se s půdou, poznat lidi, kteří pro vás potraviny vyrábí, důvěřovat jim a podporovat lokální ekonomiku. A zpravidla začnete víc vařit, případně se to naučíte.

Příručka Zapoj se do KPZ nabízí všem zájemcům o jídlo z blízka propracovaný manuál, jak založit a úspěšně provozovat KPZ. Najdete zde detailní popis, jak oslovit a vytvořit odběratelskou komunitu, najít svého zemědělce, vzájemně komunikovat, kde a jak je nejvhodnější mít odběrové místo i jakým způsobem je možné nastavit povinnosti a práva jednotlivých členů. Součástí publikace jsou užitečné informace o historii a základních principech i přínosech, které KPZ přináší lokální ekonomice. Nechybí ani filozofický vhled do problematiky současného průmyslového zemědělství.

Příručka vznikla jako informační materiál k výukovému evropskému programu Zapoj se do KPZ!, který je financován Evropskou komisí v rámci programu Erasmus+ a je k dispozici v tištěné podobě na vyžádání na info@biospotrebitel_cz nebo ke stažení  na www.kpzinfo.cz/zapojte-se/zapoj-se-do-kpz

Pro zájemce o detailnější informace o KPZ je nově k dispozici také překlad studie „Komunitou podporované zemědělství v Evropě“ kde najdete obecný úvod do tématu i detailní rozbor situace ve vybraných evropských zemích.Studie je ke stažení zde www.kpzinfo.cz/dokumenty.

V České republice je přibližně 30 KPZ (zhruba 1, 4 tisíc lidí) se zaměřením převážně na produkci zeleniny a ovoce. Nejvíce se jich nachází v Praze a Moravskoslezském kraji. Mezi evropské země s největším počtem lidí zapojených do KPZ patří Francie (až 320 tis.), Švýcarsko (26 tis.) a Nizozemí (25,5 tis.) Sektor se velmi rychle rozvíjí.

Zdroj: tisková zpráva PRO-BIO Ligy

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,