Praktiky ekologického zemědělství zvyšují obsah antioxidantů

Z výsledků desetileté studie vyplývá, že metody ekologického zemědělství mohu výrazně zvyšovat hodnoty antioxidantů v ovoci a zelenině.  

Tým výzkumníků na University of California, Davis, zjistil, že hodnoty flavonoidů kvercetinu a kaempferolu byly průměrně o 79, respektive 97 procent vyšší v bio rajčatech. Alyson Mitchell, která studii vedla řekla, že flavonoidy jsou známými antioxidanty, které snižují náchylnost ke kardiovaskulárním nemocem, některým formám rakoviny a demence. O výzkumu referoval časopis New Scientist, celý výzkum bude vydán v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Výsledky některých předcházejících výzkumů ohledně nutričních rozdílů mezi bio a nebio potravinami byly zpochybňovány kvůli rozdílům v kvalitě půdy, zavlažovacím postupům a nakládání se sklizenými produkty, což ztěžovalo přímé srovnání. V této studii proto výzkumníci použili data z dlouhodobého projektu, který používal standardizované techniky.


Mitchellová věří, že vyšší obsah antioxidantů u bio rajčat je způsoben dostupností dusíku. Rostliny vytvářejí flavonoidy jako ochranný mechanismus, který může být spuštěn nedostatkem živin. Vzhledem k tomu, že anorganický dusík v konvenčních hnojivech je jednoduše dostupný, tým z University of California věří, že nižší obsah flavonoidů je způsoben přehnojováním. Dodávání příliš velkého množství živin, jako je anorganický dusík běžně používaný v konvenčním zemědělství, zpomaluje vytváření flavonoidů.

Nedávno zveřejněné evropské studie také zjistily, že bio rajčata obsahují větší množství vitamínu C, beta karotenu a flavonoidů než konvenčně pěstovaná. Bio broskve a jablečné pyré také obsahovalo více antioxidantů.

Zdroj: New Scientist

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,