Potravinová banka Praha ve Zdibech otevřela první komunitní kuchyň

Potravinova_banka_kuchyn110.jpg První komunitní kuchyň Potravinové banky Praha a Středočeský kraj jsme otevřeli společným brunchem.  

Potravinová banka Praha a Středočeský kraj otevřela s Asociací společenské odpovědnosti a členy Gastrokroužku vůbec první komunitní kuchyň v Česku.

V pražských Zdibech, kde banka i kuchyň sídlí, byla v rámci dopoledního brunche k ochutnání tradiční i exotická jídla uvařená přímo ze zásob Potravinové banky. Klienti potravinové banky mají možnost navštívit a využívat vůbec první komunitní kuchyň, která je nově součástí Potravinové banky Praha a Středočeský kraj ve Zdibech. Matky samoživitelky, nezaměstnaní, lidé bez domova, osamělí seniořinebo další klienti banky se budou moct přihlásit do kurzů vaření, které pro jednotlivce i skupiny či firmy bude ode dneška potravinová banka minimálně třikrát do měsíce pořádat.

Potravinova_banka_kuchyn.jpg„Komunitní kuchyň nabízí ohromné množství inspirace, jak dát jídlu druhou šanci, a to i takovému, které by možná už v některých domácnostech skončilo v koši. Nakládejme s potravinami zodpovědněji a nakupujme s rozmyslem, jen to, co opravdu sníme. Můžeme tak výrazně snížit množství jídla, které se denně na světě zbytečně vyhazuje,“ řekla v úvodu brunche Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která setkání pořádala.

Za jeden rok se vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré světové produkce potravin. Na každého Čecha připadá kolem 25 kg vyhozených potravin ročně, uvádí to aktuální průzkumu Ipsos pro společnost Unilever. Nejčastěji se hází do koše ovoce a zelenina, častým důvodem pro jejich vyhození je pouhý nehezký vzhled, i když jsou stále vhodné k jídlu. „Naši klienti jsou většinou chudí lidé se špatnými stravovacími návyky. Jsou zvyklí jíst pečivo, konzervy, uzeniny a instantní polévky. Čerstvé ovoce, zeleninu a maso si nemohou dovolit, takže s těmito potravinami neumí zacházet. My jim s naší komunitní kuchyní chceme pomoci,“ uvedla Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha a Středočeský kraj.

Právě z čerstvých surovin vařili v komunitní kuchyni ve Zdibech členové Gastrokroužku, který se pro tuto příležitost změnil na chvíli název na Zbytkokroužek. Projekt založil herec a tvůrce blogu Gastromapa Lukáš Hejlík, který je zároveň českým ambasadorem SDG 12, tedy Cíle udržitelného rozvoje od OSN pro odpovědnou výrobu a spotřebu (SDGs = Sustainable Development Goals). „Plýtvání jídlem se stalo obrovským problémem současnosti, změnit to přitom může každý z nás. Když se naučíme jíst i nedokonalé, můžeme šetřit své peníze i naši planetu,“ řekl Hejlík.

Potravinova_banka_kuchyn1.jpgFoodblogeři a kuchaři ze surovin potravinové banky připravili jak jídla tradiční, např. palačinky s jablky a slaným karamelem, ale zároveň i exotická, kdy byla možnost ochutnat například vietnamskou polévku pho nebo variaci orientální shakshuky. Skvělou kávu účastníkům připravili pánové Zdeněk Hýbl a Jaroslav Slámečka z Candycane Coffee.

S otevřením komunitní kuchyně potravinové banky Praha a Středočeský kraj byla zároveň spuštěna dárcovská výzva přes portál Darujme.cz pro příspěvky na nákup nové dodávky pro převoz potravin. Dodávka, která doposud potravinové bance sloužila, je totiž po havárii mimo provoz a oprava zřejmě potrvá měsíce. Aby mohla organizace nabízené potraviny ze supermarketů svážet, potřebuje dodávku klidně starší, ale funkční.

Všechny fotografie od fotografky Lucie Fenclové naleznete na tomto odkazu.

Zdroj: Asociace společenské odpovědnosti

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,