Pohankové pivo - unikátní speciál ze Zámeckého minipivovaru

Pivo.jpg Zámecký minipivovar v Ostravě Zábřehu si rychle získává pověst pivovaru, kde si s pivem a pivními speciály doslova hrají. Pohankové pivo je v dalším z počinů Vrchního sládka Ing. Václava Barona.  

„Troufám si tvrdit, že se nám znovu podařilo uvařit pivo s výjimečnými vlastnostmi. Jde o pivo 9°, tedy velice lehké, my říkáme doslova „fittnes" pivo. Díky tomu je to také nápoj ideální pro horké letní dny, třeba i nápoj pro cyklisty, kteří k nám na zámek v Ostravě Zábřehu na své trase často zavítají," vysvětluje sládek Václav Baron.

Tradiční surovinu, slad, tentokrát nahradila pohanka, která se k nám ze střední Asie dostala nájezdy Tatarů. Ti byli nazýváni pohany, proto pohanka. V našich zemích byla oblíbenou potravinou již v 16. století. „Pohankové pivo bylo pro mne velká výzva. Vyzkoušet neprobádané je vždy lákavé, platí to i v našem řemesle. Pohankové pivo se ve velice malých objemech vyrábí například v Německu, nebo v Anglii. My jsme u nás první," říká sládek Václav Baron. Přitom cesta od nápadu k samotné realizaci nebyla podle něj složitá. Technologický proces je totožný s tradiční výrobou ležáku. „Trpělivost bylo třeba mít při takzvaném scezování. Pohanka potřebuje čas. Zpracování dvou várek o objemu 800 litrů Pohankového piva tak trvalo téměř 48 hodin," dodává Václav Baron. Nefiltrované pivo má proto také výrazné zdravotní účinky. „K chuti určitě přijde všem, kteří bojují s rozšířeným civilizačním hendikepem a tím je celiakie, tedy vrozená alergie na obilnou bílkovinu, lepek." dodává Václav Baron. Pohankové pivo ze Zámeckého minipivovaru je tak prvním pivem svého druhu uvařeným v České republice. Unikátní 9° Pohankové „fittnes" pivo je na čepu od konce června 2008.

V Zámeckém minipivovaru v Ostravě Zábřehu úspěšně pokračují v tradici vaření pivních speciálů. Svatováclavský polotmavý ležák, tmavá Mikulášská čtrnáctka, Vánoční polotmavé,  Medová 14ka či májová  májová - Poledníková šestnáctka, které doplňují stálou nabídku 11° piva Pikard, to je bilance za necelý rok jeho působení. „Jsem přesvědčen o tom, že jdeme správnou cestou," tvrdí manažer zábřežského zámku Radovan Koudelka a dodává. „Zájem o produkci minipivovarů v České republice rychle roste. Lidé ve spojení s gastronomií, kam ochutnávka piva patří, chtějí velmi často něco výjimečného. To nás neustále pohání k vymýšlení pivních zvláštností". S ohledem na chystanou další várku speciálních piv plánují v zábřežském minipivovaru rozšíření kapacity pivních tanků.

Připravila: Petra Macháčková

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Chystáte se letos zapojit do bedýnkových systémů a brát produkty přímo z farmy?
Ano 57%
Ne 17%
Již odebírám 10%
Nevím 14%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18 1 2 3 4 5 6 7
19 8 9 10 11 12 13 14
20 15 16 17 18 19 20 21
21 22 23 24 25 26 27 28
22 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,
Eurona: Super ekologické výrobky jsou na Eurona by Cerny. Mám tam osvědčených...
British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa,