Pohankové pivo - unikátní speciál ze Zámeckého minipivovaru

Pivo.jpg Zámecký minipivovar v Ostravě Zábřehu si rychle získává pověst pivovaru, kde si s pivem a pivními speciály doslova hrají. Pohankové pivo je v dalším z počinů Vrchního sládka Ing. Václava Barona.  

„Troufám si tvrdit, že se nám znovu podařilo uvařit pivo s výjimečnými vlastnostmi. Jde o pivo 9°, tedy velice lehké, my říkáme doslova „fittnes" pivo. Díky tomu je to také nápoj ideální pro horké letní dny, třeba i nápoj pro cyklisty, kteří k nám na zámek v Ostravě Zábřehu na své trase často zavítají," vysvětluje sládek Václav Baron.

Tradiční surovinu, slad, tentokrát nahradila pohanka, která se k nám ze střední Asie dostala nájezdy Tatarů. Ti byli nazýváni pohany, proto pohanka. V našich zemích byla oblíbenou potravinou již v 16. století. „Pohankové pivo bylo pro mne velká výzva. Vyzkoušet neprobádané je vždy lákavé, platí to i v našem řemesle. Pohankové pivo se ve velice malých objemech vyrábí například v Německu, nebo v Anglii. My jsme u nás první," říká sládek Václav Baron. Přitom cesta od nápadu k samotné realizaci nebyla podle něj složitá. Technologický proces je totožný s tradiční výrobou ležáku. „Trpělivost bylo třeba mít při takzvaném scezování. Pohanka potřebuje čas. Zpracování dvou várek o objemu 800 litrů Pohankového piva tak trvalo téměř 48 hodin," dodává Václav Baron. Nefiltrované pivo má proto také výrazné zdravotní účinky. „K chuti určitě přijde všem, kteří bojují s rozšířeným civilizačním hendikepem a tím je celiakie, tedy vrozená alergie na obilnou bílkovinu, lepek." dodává Václav Baron. Pohankové pivo ze Zámeckého minipivovaru je tak prvním pivem svého druhu uvařeným v České republice. Unikátní 9° Pohankové „fittnes" pivo je na čepu od konce června 2008.

V Zámeckém minipivovaru v Ostravě Zábřehu úspěšně pokračují v tradici vaření pivních speciálů. Svatováclavský polotmavý ležák, tmavá Mikulášská čtrnáctka, Vánoční polotmavé,  Medová 14ka či májová  májová - Poledníková šestnáctka, které doplňují stálou nabídku 11° piva Pikard, to je bilance za necelý rok jeho působení. „Jsem přesvědčen o tom, že jdeme správnou cestou," tvrdí manažer zábřežského zámku Radovan Koudelka a dodává. „Zájem o produkci minipivovarů v České republice rychle roste. Lidé ve spojení s gastronomií, kam ochutnávka piva patří, chtějí velmi často něco výjimečného. To nás neustále pohání k vymýšlení pivních zvláštností". S ohledem na chystanou další várku speciálních piv plánují v zábřežském minipivovaru rozšíření kapacity pivních tanků.

Připravila: Petra Macháčková

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,