Plzeňské farmářské trhy a kurzy vaření z biopotravin již tuto sobotu!

logo_farmarsky_trh_plzen1_1.jpg Již čtvrté Plzeňské farmářské trhy se uskuteční v sobotu 11. září 2010 na nádvoří hotelu Gondola od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Ve stejný den se odehrají i kurzy vaření z biopotravin.    

Čtvrté farmářské trhy v Plzni budou vonět nejen jablky

Opět připravíme rozmanitý sortiment autentických, místních a tuzemských potravin. Tyto trhy se ponesou ve znamení jablek a švestek. Rozšířený bude i sortiment uzenin a masných výrobků, kterých se na srpnových trzích prodalo ohromné množství. Jen farma Angus prodala více než 300 kg uzenin “, vysvětluje koordinátor akce Tomáš Popp z o.s. ENVIC.

V sobotu 11. září se mohou návštěvníci těšit například na zeleninu z jihu Čech (saláty, okurky…) a z Moravy, hlívu ústřičnou z mykofarmy Svatá Máří, švestky z nedalekých Těnovic, jablka ze Skočic, Nebílov i Těnovic, ryby z Českého Lesa (pstruh, siven), čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat), žampiony z Kaznějova, slané tyčinky a vynikající koláče z pekařství Rendl, Babiččin Staročeský štrůdlík, uzenářské výrobky z řeznictví Šneberger a Václava Zacpala ze Stříbra, uzeniny z farmy Angus vyráběné bez mouky, sóji či strouhanky, sýry (kravské, ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina i Březí, vynikající perníčky, Těchonickou medoládu, šumavské Zelňáky, na maso s certifikátem bio z okolí Plzně a Šumavy a v neposlední řadě opět na med z Černošína. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz. Restaurace Gondola připraví Tradiční guláš a Kulajdu.

farmarsky_trh_plzen1.jpgNaučí vás vařit z biopotravin

Jedinečnou možnost připravit si menu z biopotravin budou mít zájemci v sobotu v Plzni na kurzech vaření z biopotravin. Kurzy jsou určeny široké i odborné veřejnosti. Díky vstřícnosti vedení Hotelové školy v Plzni, která velmi progresivně vzdělává své žáky i v oblasti místních produktů, biopotravin a dalších moderních trendů v gastronomii, se kurzy uskuteční v její cvičné kuchyni.

Proběhnou dva kurzy  - dopolední bezmasý a odpolední, na kterém se bude vařit i z masa z ekologických chovů. Dopolední kurz se uskuteční od 10 do 13 hodin a druhý odpolední od 14 do 17 hodin“, upozorňuje Popp. Každý kurz bude obsazen maximálně 15 osobami, které budou rozděleny do tříčlenných skupin. Každá skupina uvaří své menu a také si na něm pochutná. Zájemci se mohou hlásit emailem na tomas.popp@envic_cz nebo telefonicky na čísle 377 220 323. Účast na kurzech je díky podpoře Nadačního fondu Zelený poklad zdarma.  

farmarsky_trh_plzen21.jpgCo se bude vařit?

„Na bezmasém kurzu se bude vařit: Krémová česneková polévka, Salát z pečených paprik s olivami, domácí pečivo, Restovaný tempeh na houbovém rizotku, Rychlý cuketový koláč s ořechy a rozinkami. Na odpoledním kurzu budou účastníci vařit například Roastbeef doplněný studenými omáčkami - Aioli, Ravigote, medová s koprem, Zvolna dušený hovězí krk na zelenině, domácí pečivo nebo Jehněčí mletá sousta s cizrnovým hommosem“, láká účastníky Martin Havlík šéfkuchař skupiny JANÁK BROS. (www.janakbros.cz), který kurzy povede.

Pro účastníky kurzů jsme připravili menu, které splňuje nejpřísnější požadavky na označení pokrmu certifikátem BIO, tedy minimální podíl ingrediencí z ekologického zemědělství 95 % - nezapočítává se voda a sůl. „Každý účastník kurzu si nejen vyzkouší jak se vaří z biopotravin, ale dozví se i něco o výživě a  použitých ingrediencích. Samozřejmě si všichni domů odnesou recepty připravovaných pokrmů a na uvařených pokrmech si také pochutnají“, shrnuje Martin Havlík.

Plzeňské farmářské trhy

Sobota, 11.9.

Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň

Mapa zde.

Přehled dalších farmářských trhů po celé České republice najdete v Seznamech Bio-info

Zdroj: Tisková zpráva Envic, foto: www.plzensketrhy.cz

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,