Pesticidy mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí

Těsně poté, co byli v USA spotřebitelé varováni zprávou Prezidentova panelu o rakovině, aby se vyhnuli konzumaci potravin, produkovaných v systémech, které používají pesticidy a snížili tím riziko onemocnění rakovinou, přichází další závažná zpráva.  

I malé množství může škodit

Studie, zveřejněná dnes v americkém odborném časopise Pediatrics uzavírá, že vystavení organofosfátovým pesticidům v úrovni běžné mezi americkými dětmi, může u těchto dětí přispívat k rozvoji hyperaktivity s poruchou pozornosti (anglicky „Attention Deficit Hyperactivity Disorders – ADHD).

Výsledky studie podporují předchozí studie, které zdůrazňují důležitost minimalizovat vystavování malých dětí působení pesticidů i v malých množstvích. Používání organofosfátů je v ekologickém zemědělství zakázáno.

Článek v časopise Pediatrics odkazuje na výsledky studie, která zkoumala vztah mezi koncentrací metabolitů organofosfátů v moči dětí a ADHD. Vědci, pod vedením Maryse Bouchardové z University v Montrealu, analyzovali množství metabolitů pesticidů v moči 1 139 dětí ve věku 8 až 15 let. Zjistili, že děti s nadprůměrným množstvím metabolitů měli riziko diagnostikování ADHD dvakrát vyšší. Jedná se dosud největší studii v této oblasti.

Výsledky studie spotřebitelům připomínají fakt, že organofosfáty byly původně vyrobeny jako chemická zbraň, jelikož jsou toxické pro nervovou soustavu. Organofosfáty se používají v zemědělství k hubení škůdců. Organofosfáty jsou estery kyseliny ortho-, thio-, pyro- fosforečné, které se požívají jako pesticidy. Jsou rozpustné v tucích, ale málo rozpustné ve vodě.

ADHD je porucha typická neurovývojovým opožděním s odchylkami ve vývoji centrální nervové soustavy a porušenou regulací na úrovni neurotransmiterových systémů (noradrenergního a dopaminergního). Tímto jsou pak ovlivněny prakticky všechny kognitivní funkce. Vyšetření MRI prokazuje zmenšený objem mozku, mozečku, bazálních ganglií vpravo a corpus callosum vpravo. ADHD jsou také vysoce rizikovým faktorem pro vznik dalších psychiatrických poruch.

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin je jediný systém, který prostřednictvím certifikace a nezávislé inspekce spotřebitelům zajišťuje, že nebezpečné chemické pesticidy nejsou používány. Pokud se chtějí spotřebitelé těmto látkám vyhnout, měli by u potravin hledat značku „BIO“.

Výtah z vědeckého článku je možno přečíst zde.  

Téměř 100 procent citrusů obsahuje pesticidy, u jablek je to téměř 91 procent

Jak vyplývá ze Zprávy o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2009 v České republice, zveřejněné v dubnu Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), z celkového počtu 2 413 vloni odebraných vzorků v rámci monitoringu cizorodých látek, celých 52 % (1 255 vzorků) obsahovalo cizorodé látky. Hygienickému limitu nevyhovělo 23 vzorků, tedy 0,95 procent z celkového množství vzorků. Pokud ale vezmeme v úvahu jen pesticidy, podíl kontaminovaných vzorků stoupne na 70 procent!.

Pokud se podíváme například na zeleninu, zjistíme ze zprávy, že u většiny zkoumaných druhů zeleniny podíl kontaminovaných vzorků převyšuje nebo se blíží 70 procentům, u celeru, okurek a salátu dokonce převyšuje 90 procent vzorků. U domácího ovoce je podíl kontaminovaných vzorků 69,5 procenta, u dovozového ovoce z EU je ale podíl kontaminovaných vzorků alarmujících 94,5 procenta.

Například všechny odebrané vzorky citronů a mandarinek obsahovaly zbytky pesticidů, u banánů, broskví, grapefruitů, jahod, manga a pomerančů se podíl významně blížil 100 procentům. Podíl kontaminovaných vzorků u citrusových plodů dosáhl 98,3 procent. Nejoblíbenější ovoce Čechů, jablka, obsahují zbytky pesticidů v 90,7 procentech případů!

Pokud by dítě dodržovalo doporučovaná pravidla zdravého stravování, tedy snědlo 5 porcí ovoce nebo zeleniny denně, pak se u něj za život nahromadí obrovské množství cizorodých látek. Celá řada cizorodých látek je prokázaným nebo potenciálním karcinogenem. V České republice je ročně diagnostikováno asi 70 tisíc nových případů rakoviny a 28 tisíc lidí na onkologické onemocnění zemře.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?
Ano 90%
Ne 9%
V rámci městského/obecního systému sběru 0%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft březen rgt
Po Út St Čt So Ne
9         1 2 3
10 4 5 6 7 8 9 10
11 11 12 13 14 15 16 17
12 18 19 20 21 22 23 24
13 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,