Ovocnář nejlepším ekologickým zemědělcem roku 2008

Bedrich_plisek_s_jablky.jpg Již sedmnácté  slavnostní udělení ceny a předání putovního Bartákova hrnce nejlepšímu ekologickému zemědělci v České republice za rok 2008 se konalo poslední květnovou sobotu  30. 5. 2009 v ekologickém jablečném sadu pana Ing. Bedřicha Plíška ve Vinici u Hořic v Podkrkonoší.  

Hospodář, který se ekologickému pěstování ovoce věnuje od roku 1995, svůj jablečný a v roce 1999 vlastnoručně vysazený ekosad obhospodařuje na rozloze 5,22 ha a pěstuje kvalitní biojablka Topaz, Rajka, Rosana a dalších pěti odrůd, s mimořádně dlouhou trvanlivostí. Produkuje také jablečný biomošt a v sušené formě i biojablka a biohrušky. Jako uznávaný odborník svého oboru s praxí výzkumného pracovníka se také dlouhodobě věnuje přednáškovému a propagačnímu působení. Tradičně se po léta účastní kontaktních akcí s veřejností zaměřených na osvětu a přímý prodej, zejména vyhlášeného pražského biojarmarku. Věnuje se i publikační činnosti cílené na zvyšování všeobecného povědomí o principech bioovocnářství, založeného na odmítání chemické ochrany dřevin.          

Bedrich_pl____ek.jpg„Prestižní ocenění pro ekologické zemědělce, které Ing. Plíšek (na fotografii vpravo) získává mj. jako první  ovocnář, mu bylo uděleno především za mezinárodní zásluhy v rozvoji ekologického ovocnářství, obětavou práci spojenou s produkcí a prodejem bioovoce a také dalších chutných produktů z této biosuroviny", řekl při předání diplomu a putovního keramického hrnce plného „zlaťáků" (tj. desetikorun čerstvé ražby) iniciátor tradice a nestor českého ekozemědělství Ing. Richard Jan Barták, CSc.

Držitel poháru je vybírán na základě návrhů veřejnosti odbornou komisbedrich_plisek_v_sadu.jpgí. Kriteria se vyhlašují ve vánočním čísle odborného Bioměsíčníku. Hodnoceny jsou nabídka a kvalita služeb, produkce a bioproduktů, ekologická uzavřenost hospodářství, přínos pro rozvoj ekologického zemědělství, využití druhotných surovin a obnovitelných zdrojů energie apod.  Vyhlášení „ekozemědělce roku" se tradičně uskutečňuje poslední květnovou sobotu v roce, vždy v místě hospodářství oceněného. Vyvrcholením akce je slavnostní předání putovního Bartákova hrnce, z něhož se "zlaťáky" vysypou do ošatky či zástěry nového držitele. Pro návštěvníky je tradičně připravena exkurze po hospodářství a další doprovodný program.

I letošní slavnost, odrážející opět postupující rozmach ekologického zemědělství u nás, byla završena prohlídkou jablečného „libosadu" s odborným výkladem ovocnáře.  Následovaly volný program, ochutnávka biopotravin a připravených biojídel,  jak vegetariánských, tak masitých a další doprovodné akce.

Do historie tradičního počinu se letošní slavnost oboru zapíše také založením „Klubu Hrncařek a Hrncařů", k němuž zde došlo a který sdružuje pouze držitele uvedeného prestižního ocenění.  

BARTÁKŮV HRNEC

Bart__k__v_hrnec.jpgTradiční cenu nejlepšímu ekologickému zemědělci roku začal udělovat Nadační fond rytíře Františka Horského, který byl Ing. R. Bartákem a jeho dvěma přáteli založen roku 1991. Bartákův hrnec se uděluje  nejlepšímu ekologickému zemědělci za loňský rok s finanční odměnou (letos valorizovanou na 15 000 Kč) jako ocenění  práce, úspěchů a vynikajících výsledků dosažených v tomto perspektivním oboru.

Za 16 let existence Bartákova hrnce byli oceněni tito hospodáři:

1992 - Růžena Rebrošová z Osvětiman

K tomu R. J. Barták: „Její statek mně připadal jako archa Noemova - bylo tam nejméně dvacet druhů šťastných zvířat, volně pobíhající prasátka mezi slípkami a kůzlaty a jako skutečná rarita páv, jezdící na koni."

1993 - František Špatný z Bílska u Vodňan

- dobře prosperující ekologický chov koz a produkce kozích biosýrů.

1994 - Ing. Petr Weidenthaler, zahradnictví Luční Údolí v Machové u Zlína.

Exkluzivní zelinář, který posléze přesunul sídlo svého zahradnictví do Velehradu. Překrásnou biozeleninu prodává na tržnici ve Zlíně.

1995 - Jaroslav Netík ze Spáleniště u Dobrušky.

Původně údržbář textilních strojů, manželka učitelka hudby. Vybudovali malé hospodářství, kde pěstují biozeleninu, chovají biokrávy a huculské koně a nabízejí ubytování turistům.

1996 - Ing. Martin Hutař ze Starého Města pod Sněžníkem.

Zakladatel a dodnes ředitel firmy PRO-BIO, s.r.o., našeho nejznámějšího zpracovatele bioproduktů.

1997 - Ing. Miloš Knápek z Horních Heřmanic.

Ekologické hospodářství  zaměřené na chov masných plemen skotu a organizující ekoagroturistiku na velmi vysoké úrovni. Knápkovi  uvažují i o zařízení chráněných dílen na své ekofarmě.

1998 - František Březík z Kostelce u Zlína.

Březíkovi jsou v okolí známí svým kravským biomlékem a tvrdým biosýrem. Při předávání poháru uspořádali rodinný koncert vážné hudby.

1999 - Ing. Tomáš Křišťan z Milotiček na Pelhřimovsku.

Ing. Křišťan nejen řídí ekostatek zaměřený na produkci biobrambor a chov bioovcí. Vedle toho je hospodářství zaměřeno i na  polní pokusy a  agroturistiku.

2000 - Ing. Zdeněk Ševčík z Pitína na Uherskohradišťsku.

Sadař, který pěstuje různé druhy bioovoce a suší je ve vlastní sušárně. Je zapojen do hnutí Tradice Bílých Karpat a má zásluhy o vybudování velké moštárny na produkci biojablečného moštu různých druhů.

2001 - Jana Radičová, ekostatek Babiny u Ústí nad Labem.

Na svém  770 ha velkém převážně pastevním hospodářství chová paní Radičová masný bioskot, biokozy a koně. Pěstuje zde také bioovoce a prodává sušené bylinné směsi. Pro zájemce nabízí vyjížďky na koních. Ve volném čase se provozuje i country hudbu se svou rodinou a s přáteli.

2002 - Josef Šourek, ekohospodářství Filoun, Plavy u Jablonce nad Nisou.

Chovatel mléčného bioskotu plemene Holštýn obhospodařuje na sedmdesát hektarů půdy. Ze své mlékárny denně rozváží po celém okrese syrové biomléko, pasterované biomléko, měkký biosýr, biotvaroh, biomáslo i biopodmáslí.

2003 - rodina Abrlova z Pavlova pod Pálavou.

Rodinný ekostatek Pollau je na úpatí Pálavských vrchů. Na 5 ha půdy pěstují biobyliny a biokoření a významně působí také v ekologickém pěstování vinné biorévy. Produkují i biovína s přívlastkem -  odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Moravia. Biovína dodávají několika odběratelům, vybraným vinotékám a prodejnám.

2004 - rodina Ing. Kamíra, ekostatek Borová u Chvalšin.

Kamírovi hospodaří na 250 ha luk a pastvin v CHKO Blanský les v Jižních Čechách. Ekohospodářství  je zaměřeno na chov bioskotu bez tržní produkce mléka, na chov koní a na ekoagroturistiku.

2005  - Ing. Jan Štěrba s rodinou, Deblín.

Sídlo ekologického hospodářství je v malé obci u Tišnova, kde obhospodařují téměř 30 hektarů orné půdy. Pěstují biozeleninu, biobrambory, bioobiloviny a biobyliny. V moderní provozovně balí biozeleninu a biovoce (i z dovozui), zejména pro brněnské a pražské prodejny zdravé výživy a obchodní řetězce pod vlastní značkou „Ekofarma Deblín". Biobyliny suší pro výrobu biočajů. Chovají bioprasata, masný a mléčný bioskot. Z biomléka produkují čerstvé biosýry a biotvaroh, které prodávají  ze dvora. Pro úspory energie provozují tzv. „kogenerační jednotku", jejíž realizaci jako „energetickou alternativu" před léty podpořila Nadace Partnerství

2006 - Firma Country Life, s.r.o. ,  Nenačovice.

Na ekologickém statku se pěstuje na 70 druhů biozeleniny a bioovoce, dále bioobiloviny, bioluskoviny a biokoření. Produkty jsou prodávány v čerstvé i zpracované podobě v prodejnách a jídelnách společnosti Country Life. Od roku 2005 je v provozu i vlastní ekopekárna.

2007 - Ing. Ivan Karbusický z  Vítkovic v Krkonoších.

Horská Farma Hucul je na úbočí Janovy hory v obci Vítkovice v západní části Krkonoš. Rodina Karbusických zde ekologicky hospodaří od roku 1998 na 300 hektarech luk a pastvin, prakticky přímo v Krkonošském národním parku. Pozemky  sahají až do nadmořské výšky 1.100 metrů.  Hospodářství bylo jedním ze dvou míst v bývalém Československu, kde byl zachráněn genofond huculských koní - dnes je jich na osmdesát! Na ekostatku je zaveden i menší chov skotského náhorního skotu pro produkci biomasa.

Zdroj: Tisková zpráva Nadačního fondu rytíře Františka Horského

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
36   1 2 3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38 14 15 16 17 18 19 20
39 21 22 23 24 25 26 27
40 28 29 30        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,