Ovoce v krabicích s pípou

Vitaminator_Bio_Jablko_perex.jpg Zajímavým producentem, který nedávno na tiskové konferenci Agrární komory představil médiím své výrobky, je firma Vitaminátor, výrobce stoprocentních ovocných a zeleninových šťáv v biokvalitě.   

Farma Tomáše Sošky v Sosnové na Opavsku má nejen 70 hektarů s keři rybízů, na dalších pozemcích jsou sady. „Naše rodina, rodina Soškových, se poprvé přistěhovala do Sosnové v roce 1921 jako první česká rodina a všichni její členové zde hospodařili až do roku 1938, kdy v rámci obsazení Sudet musela z hodiny na hodinu statek opustit pouze s nejnutnějšími věcmi. Protože naši předkové měli vždy vztah k půdě, tak i po válce chtěli pokračovat v započatém díle - zvelebovat statek. Bohužel, pouze do března 1948, kdy vyvlastněním naše rodiny podruhé poznaly zvůli vládnoucí moci. Naše rodiny se musely odstěhovat a začaly žít každá svůj život,“ říká Tomáš Soška.

„Když jsme konečně v roce 1993 v rámci restitučního procesu a nápravy křivd obdrželi zpět nemovitosti a pozemky, tak jsme přemýšleli, co dál. Rodina mě a mého otce, jakožto lidi se vztahem k půdě, určila pokračovateli v práci předků - hospodařením a rozvojem statku Sosnová v regionu, kde se říká, že nejde najít práci. Po úmrtí mého otce v roce 2009 jsem dnes jediným hospodářem na výměře asi 125 ha zemědělské plochy, z toho 75 ha jsou sady v ekologickém režimu,“ stručně představil Tomáš Soška začátky svého působení na rodinné farmě.

„Postupně jsem čistě zemědělskou firmu, jejíž hlavní činností bylo a je sadařství, začal orientovat také na zvyšování přidané hodnoty našich výpěstků, aby to nebyl jen výpěstek, který skončí ve výkupnách, ale aby to byl hotový výrobek, který si najde svého spotřebitele,“ dodal. Dnes, jak prozradil, zpracovává v rodinné firmě dostupné druhy ovoce a zeleniny na čisté ovocné šťávy, má pojízdnou moštovnu. Vitaminátor jako hotový produkt je surový pasterovaný mošt. Slovo surový mošt chápejme jako mošt, který nesedimentuje, proto obsahuje významné procento vlákniny.

Vitaminator_pojizdna_mostarna1.jpgPojízdná moštárna zpracuje ovoce na místě

„Našim ovocnářům jsme Vitaminátor a jeho pojízdnou moštárnu představili již loni v Lednici, dále také na semináři Moravskoslezské ovocnářské unie ve Skalském Dvoře. Zájem roste, zpracováváme ovoce v sadech. Zajíždíme s naší pojízdnou moštárnou nejen na Jižní Moravu, do Pošumaví, do Lysé nad Labem, ale také do Vranova nad Ťoplou na Slovensku či Lublinu a Sandoměri v Polsku. Všude tam vyrábíme Vitaminátor,“ uvedl Tomáš Soška. Naší snahou je, aby mošt, vyrobený touto technologií, měl vždy název Vitaminátor, a aby každý zákazník věděl, že je z ovoce od konkrétních producentů,“ uvedl Soška.

Vitaminator_Bio_Jablko_web.jpgVitaminátor je již v desítkách školních automatů v dvoudecilitrových kelímcích a dětem nejvíc chutná kombinace jahody s jablkem. Tyto čisté ovocné šťávy se dostávají i do řady nemocnic. Nejenže jsou zdravé pro své množství vitamínů a vlákniny, ale působí blahodárně v případě zeleninových šťáv při těžkých onemocněních rakovinou. Právě speciální zeleninové šťávy se doporučují při určitých léčebných kůrách.

Vitaminátor představil ale i jednu technickou zajímavost. Každá z dvoulitrových krabic se šťávou se dá lehce ovládat a nápoj se čepuje prostřednictvím zajímavé pípy. Ta má záklopku, takže zpětně se do krabice nedostane vzduch a s ním bakterie a kvasinky, které by uspíšily kažení šťávy. Ta i po otevření vydrží v nezměněné formě přes dvacet dní.

Společnost Vitaminátor se svými výrobky již získala řadu ocenění, mimo jiné se stala vítězem soutěže Česká biopotravina roku 2008.

Zdroj: APIC-AK (Agrární poradensko informační centrum Agrární komory ČR), 17.01.2011

Mohlo by vás také zajímat:

Vitaminátoru se daří, chce do škol

Českou biopotravinou roku 2008 je Vitaminátor

Den otevřených dveří ve firmě Vitaminátor

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,