„Ošklivá“ zelenina má u zákazníků úspěch, Rohlik.cz rozšiřuje nabídku

Rohlikcz_Brno_nahled.jpg Čeští zákazníci mají o „ošklivou“ zeleninu zájem. Dokázal to test online supermarketu Rohlik.cz.  

Ten do svého sortimentu na měsíc zařadil papriky a okurky, které neodpovídají estetickým nárokům řetězců kvůli nestandardnímu zbarvení, velikosti či nepravidelnému tvaru. Ohlasy zákazníků byly 100% pozitivní, „ošklivé“ okurky a papriky se podílely na celkových prodejích této zeleniny třetinou.

Okurky a papriky už jsou vyprodané, obchodu se ale podařilo sehnat novou várku „ošklivé“ zeleniny. Od včerejška má Rohlik.cz v nabídce české brambory, cibuli, česnek, karotku a hrušky. Ty se první den vyprodaly během několika hodin.

Zdánlivým paradoxem je, že na trhu není nestandardní zelenina příliš dostupná. Je tedy možné, že až obchod výše uvedený sortiment vyprodá, v sortimentu ani přes zájem zákazníků zatím dále nebude. Zemědělci totiž nestandardní zeleninu vůbec nesklízejí, protože o ni dosud nebyl ze strany obchodů zájem. Právě pozitivní ohlasy ze strany zákazníků pro ně mohou být zásadním signálem, že se jim vyplatí „ošklivou“ zeleninu sklízet.

Rohlikcz_oskliva_zelenina445.jpg„Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN se kvůli vzhledu vyhodí až 20 % zemědělské produkce, což je obrovské číslo. V listopadu chystáme kulaté stoly s odborníky, kteří se pohybují v oblasti zemědělství a prodeje, abychom navrhli způsoby, jak využít i tuto odmítanou část produkce,“ uvedla mluvčí organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.

„Nezaznamenali jsme jedinou stížnost na tuto zeleninu, naopak byli zákazníci nadšení a děkovali za její zařazení do sortimentu. Odpovídají tomu i obchodní výsledky - nestandardních paprik se prodalo téměř stejně jako těch standardních, okurky se na celkových prodejích této zeleniny podílely jednou čtvrtinou,” říká Tomáš Jeřábek, obchodní ředitel Rohlik.cz.

Rohlik.cz prodává „ošklivou“ zeleninu levněji. Zákazníky tedy přitahuje nejen aspekt ekologický (snižování plýtvání jídlem), ale motivace je i ekonomická. „Je třeba říct, že zájem o nestandardní okurky a papriky snížil prodeje těch klasických. Na tom se ukazuje, o jak komplexní téma jde. Podstatné ale je, že se věci dávají do pohybu, a věříme, že k tomu Rohlik.cz také přispívá,” dodává Tomáš Jeřábek.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,