Ochrana proti bakteriím rodu Erwinia na dosah?

hniloba_brambor_1.jpg Nové možnosti ochrany nyní zkoumají nizozemští vědci, kteří testují tři biologické přípravky.  

Stále silnější infekce brambor bakteriemi rodu Erwinia (nově Dickeya sp.) působí v posledních pěti letech při pěstování brambor značné problémy. Bakterie vyvolávají černání a hnilobu stonku bramboru, mokrou hnilobu hlíz a bakteriální vadnutí. Především Nizozemsko, Velká Británie a Izrael hlásí vysoké ztráty na výnosech.

Choroba se šíří především sadbovými bramborami. Ochrana zatím neexistuje. Nové možnosti ochrany však nyní zkoumají nizozemští vědci, kteří testují tři přípravky. První testy v laboratoři a ve skleníku již úspěšně proběhly. V letošním roce provádí Dr. Jan van der Wolf z Plant Research International (PRI, Wageningen) první pokusy v přírodě.

Jedná se přitom o jeden virus, jednu antagonistickou bakterii a jednu uměle syntetizovanou přírodní látku. Bakterie (Serratia plymuthica), přirozeně se vyskytující v půdě, produkuje antibiotikum, které zabíjí bakterie r. Erwinia. Vykazuje účinek proti Erwinia chrysanthemi i E. carotovora. O výzkumu informoval nizozemský odborný časopis Boerderij.

Druhou zbraní je virus, který selektivně napadá bakterie r. Erwinia, předává jim svou DNA a dává podnět k rozmnožování. Důsledek: bakterie hynou.

O chemické látce, která se vyskytuje také v přírodě, ještě nebyly poskytnuty žádné informace. Patrně probíhají přípravy k jejímu patentování.

Všechny tři přípravky jsou určeny k ošetření hlíz. Bude však trvat ještě několik let, než se tyto přípravky dostanou na trh.

Zdroj: Top Agrar, 2011, č. 7, s. 44

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte při nákupu kávy a čokolády přednost fair trade výrobkům?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31     1 2 3 4 5
32 6 7 8 9 10 11 12
33 13 14 15 16 17 18 19
34 20 21 22 23 24 25 26
35 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,