O biosýry a mléko z Držovic je zájem

Dr__ovice_farma.jpg Zájem o mléčné výrobky v bio kvalitě vyráběné přímo v Českém středohoří nadále stoupá. Potvrzují to například majitelé držovické kozí a ovčí farmy, která v letošním roce zahájila provoz vlastní sýrárny a mlékárny.  

Farma Držovice je rodinný podnik

Zdejší rodinná farma vznikla v roce 2002. V té době její stádo sestávalo ze tří koz. V současné době zde mají 120 koz a přes 200 ovcí. Kromě toho rodina obhospodařuje padesát hektarů polí a pastvin. Od počátku je zaměřena na bio produkci, tedy na chov a výrobu v ekologicky šetrném režimu.

Dr__ovice_syr.jpg„Zájem o mléčné výrobky v biokvalitě rozhodně narůstá. V poslední době je trend takový, že lidé začínají vyhledávat české kvalitní potraviny. Pokud bychom měli více koz a ovcí, rozhodně bychom prodali i větší produkci. Stádo však již příliš rozšiřovat nehodláme. Chceme jít spíše cestou kvality, což se nám daří," říká Jakub Laušman, který farmu společně s manželkou vlastní. Upozorňuje na to, že jeden z jejich výrobků, zrající sýr ementálského typu „Držovický Okáč", právě získal potravinářskou cenu Pečeť Přemysla Oráče na výstavě Zahrada Čech.

Farma spustila výrobu sýrů na jaře letošního roku. Od začátku má na trhu 27 výrobků, od sýrů, přes kefíry, jogurty, až po bryndzu. Několik z nich měli možnost ochutnat také návštěvníci biojarmarku v Toulcově dvoře v pražské Hostivaři.

Sýrárna jede celoročně

Dr__ovice.jpgFarma ve své mlékárně a sýrárně nezpracovává jen vlastní produkci. „Nakupujeme kravské bio mléko od chovatelů z okolí a to dále zpracováváme. Je to také kvůli tomu, abychom nemuseli přes zimu zastavit výrobu, protože produkce ovčího a kozího mléka je sezónní záležitost," vysvětluje Jakub Laušman.

Specialitou je jogurt z ovčího mléka

Zdejší sýrař Tomáš Oldřich vyzdvihuje jednu místní specialitu. „Vyrábíme jogurt z ovčího mléka. Je to nejkvalitnější, co vůbec může být. V republice je to velká rarita," říká sýrař.

Dr__ovick___jogurt.jpgFarma je v současné době na konci přechodného období, které je nutné pro získání bio certifikátu. „Značkou bio budeme moci naše výrobky opatřovat od ledna 2010, i když v této kvalitě jsou již dva roky," vysvětluje farmář.

S výrobky držovické farmy je možné se setkat ve specializovaných obchodech s biopotravinami. „Zavážíme nejen Litoměřice, ale hlavně Prahu, Ústí nad Labem, Teplice a Děčín. Postupně bychom chtěli proniknout také na trh jižní Moravy," přibližuje Jana Laušmanová.

Převzato z Agris

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,