Nové odrůdy brambor s nízkou uhlíkovou stopou

foliovnik_1.jpg Výzkumný ústav Sárvári Trust ve Walesu uvedl čtyři nové odrůdy brambor, které by měly pomáhat pěstitelům snižovat uhlíkovou stopu.  

Těmto novým odrůdám - Sárpo Una, Sárpo Shona, Blue Danube a Kifli - byl udělen status v seznamu vypracovaném organizací Potato Council v červnu 2009 po deseti letech výzkumu a pokusů.

Odrůdy byly oficiálně uvedeny v polovině srpna 2009 na dnu otevřených dveří společnosti a jsou společností  popisovány jako odrůdy „s nízkou uhlíkovou stopou", protože jejich vysoká resistence vůči plísním a jiným chorobám a škůdcům znamená, že vyžadují méně chemických ošetření a jsou vhodné pro ekologickém pěstování.

pole_brambor.jpg

Aldwyn Clarke, ADAS, Wales (vpravo) prohlíží rezistentní odrůdu Sárpo Mira, Conwy Valley, 2006

Ředitel výzkumu David Shaw řekl, že o ně je velký zájem ihned po prvním hodnocení ministerstvem DEFRA - Food Swecurity Assessement, které je představilo jako ekologicky příznivé a udržitelné. Tyto brambory nepotřebují postřikování proti plísním, mšicím nebo plevelům. Jsou statné, proto vyžadují méně hnojiv.  Jsou také odolnější vůči suchu a mohou být skladovány v nechlazeném skladu, proto nepotřebují chemikálie proti klíčení.

Například odrůda Kifli v databázi odrůd brambor British Potato Variety Database získala maximální třídu devět pro svoji resistenci vůči háďátkům rodu Globodera.

Charakteristika odrůd:

Sárpo Una - raná odrůda s dobrou resistencí vůči plísním listů a resistencí vůči plísním hlíz.

Sárpo Shona - raná odrůda s bílou pokožkou hlíz, resistentní vůči plísním a resistentní vůči viru PVY kmene O (potato virus Y, strain O).

Kifli - odrůda s podlouhlými hlízami s bílou pokožkou se střední resistencí vůči plísni bramborové a vysokou resistencí vůči viru PVY kmene O (potato virus Y, strain O).

Blue Danube - raná odrůda s hlízami s modrou pokožkou. Má dobrou resistenci vůči viru PVY kmene O (potato virus Y, strain O) a viru PLRV (potato leafroll virus), bakteriálnímu černání stonků bramboru (patogen Erwinia carotovora subsp. atroseptica) a fusariové hnilobě (patogen Fusarium solani x coeruleum).

Zdroj: Agronavigátor, 06.01.2010

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,