Nová studie zjistila výrazné rozdíly mezi bio a konvenčními potravinami

Bio_je_jin__.jpg Právě dokončená studie zjistila, že ekologicky pěstované rostliny, jako ovoce, zelenina a obilí a z nich vyrobené potraviny, mají až o 60 procent více některých klíčových antioxidantů než konvenčně pěstované rostliny.   

Výsledky studie do značné míry rozbíjí dosavadní předpoklady, že způsob hospodaření nemá vliv na kvalitu produktů. Studie, jež vyjde 15. července v odborném časopise British Journal of Nutrition, zjistila, že mezi rostlinami produkovanými ekologicky a konvenčně existují zásadní rozdíly v nutričních hodnotách. Výzkum prováděl mezinárodní tým expertů, vedených vědci z britské Newcastle University. Jedná se o zatím největší provedený výzkum, analyzující a srovnávající obsah nutričních látek v bioproduktech a konvenčních produktech.  

„Ačkoli pět porcí ovoce nebo zeleniny denně by mělo být základem zdravého stravování, přechod na ekologicky produkované potraviny může vést ke zvýšenému přijmu nutričně hodnotných antioxidantů a snížení příjmu potenciálně nebezpečných pesticidů a kadmia,“ říká se ve studii.

Hlavní závěry výzkumu:

Způsob hospodaření má vliv na kvalitu: jedná se o zatím nejrozsáhlejší analýzu dat, které jasně podporují názor, že kvalita potravin je ovlivněna způsobem produkce.  

Více antioxidantů: Bioprodukty (obilniny, ovoce a zelenina) obsahují výrazně vyšší koncentrace antioxidantů a polyfenolů ve srovnání s konvenčně produkovanými rostlinami. Konzumace bioproduktů by mohla navýšit příjem antioxidantů/polyfenolů o 20 až 40 procent.  

Méně pesticidů: Frekvence nálezu zjistitelného množství zbytků pesticidů je u konvenčně produkovaných rostlin čtyřikrát vyšší než u ekologicky produkovaných rostlin. Konvenčně pěstované ovoce mělo nejvyšší frekvenci nálezu pesticidů (75%), konvenčně pěstovaná zelenina 32 procent a výrobky z rostlinných surovin pěstovaných konvenčně 45 procent. Naproti tomu, zjistitelná rezidua pesticidů byla nalezena jen v 10 procentech vzorků bioproduktů.

Méně kadmia: analýza zjistila o 48 procent nižší koncentraci toxického těžkého kovu kadmia u bioproduktů.

Méně dusíku: koncentrace dusíku – v některých studiích spojovaná se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny (například rakoviny žaludku) – byly u bioproduktů výrazně nižší.

Více informací

Shrnutí výzkumu najdete zde: 'Organic versus Non-organic'

Zdroj: “Higher antioxidant concentrations and less cadmium and pesticide residues in organically-grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.”Baranski, M. et al. British Journal of Nutrition, July 15th 2014.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?
Ano 90%
Ne 9%
V rámci městského/obecního systému sběru 0%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft leden rgt
Po Út St Čt So Ne
1   1 2 3 4 5 6
2 7 8 9 10 11 12 13
3 14 15 16 17 18 19 20
4 21 22 23 24 25 26 27
5 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,