Nová studie zjistila výrazné rozdíly mezi bio a konvenčními potravinami

Bio_je_jin__.jpg Právě dokončená studie zjistila, že ekologicky pěstované rostliny, jako ovoce, zelenina a obilí a z nich vyrobené potraviny, mají až o 60 procent více některých klíčových antioxidantů než konvenčně pěstované rostliny.   

Výsledky studie do značné míry rozbíjí dosavadní předpoklady, že způsob hospodaření nemá vliv na kvalitu produktů. Studie, jež vyjde 15. července v odborném časopise British Journal of Nutrition, zjistila, že mezi rostlinami produkovanými ekologicky a konvenčně existují zásadní rozdíly v nutričních hodnotách. Výzkum prováděl mezinárodní tým expertů, vedených vědci z britské Newcastle University. Jedná se o zatím největší provedený výzkum, analyzující a srovnávající obsah nutričních látek v bioproduktech a konvenčních produktech.  

„Ačkoli pět porcí ovoce nebo zeleniny denně by mělo být základem zdravého stravování, přechod na ekologicky produkované potraviny může vést ke zvýšenému přijmu nutričně hodnotných antioxidantů a snížení příjmu potenciálně nebezpečných pesticidů a kadmia,“ říká se ve studii.

Hlavní závěry výzkumu:

Způsob hospodaření má vliv na kvalitu: jedná se o zatím nejrozsáhlejší analýzu dat, které jasně podporují názor, že kvalita potravin je ovlivněna způsobem produkce.  

Více antioxidantů: Bioprodukty (obilniny, ovoce a zelenina) obsahují výrazně vyšší koncentrace antioxidantů a polyfenolů ve srovnání s konvenčně produkovanými rostlinami. Konzumace bioproduktů by mohla navýšit příjem antioxidantů/polyfenolů o 20 až 40 procent.  

Méně pesticidů: Frekvence nálezu zjistitelného množství zbytků pesticidů je u konvenčně produkovaných rostlin čtyřikrát vyšší než u ekologicky produkovaných rostlin. Konvenčně pěstované ovoce mělo nejvyšší frekvenci nálezu pesticidů (75%), konvenčně pěstovaná zelenina 32 procent a výrobky z rostlinných surovin pěstovaných konvenčně 45 procent. Naproti tomu, zjistitelná rezidua pesticidů byla nalezena jen v 10 procentech vzorků bioproduktů.

Méně kadmia: analýza zjistila o 48 procent nižší koncentraci toxického těžkého kovu kadmia u bioproduktů.

Méně dusíku: koncentrace dusíku – v některých studiích spojovaná se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny (například rakoviny žaludku) – byly u bioproduktů výrazně nižší.

Více informací

Shrnutí výzkumu najdete zde: 'Organic versus Non-organic'

Zdroj: “Higher antioxidant concentrations and less cadmium and pesticide residues in organically-grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.”Baranski, M. et al. British Journal of Nutrition, July 15th 2014.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
36   1 2 3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38 14 15 16 17 18 19 20
39 21 22 23 24 25 26 27
40 28 29 30        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,