Německo: Berlínský biofastfood Gorilla expanduje

Gorilla_vstup.jpg Už jsou to 2 roky, kdy se biorestaurace rychlého občerstvení s neobvyklým názvem Gorilla postavila v Berlíně na pomyslnou startovní čáru.  

Mezitím vyrostlo pět dalších provozoven. Díky dobrému přijetí zákazníky a zajištěným investicím je plánována postupná výstavba sítě biorestaurací.  V Berlíně a v dalších městech by měly v průběhu roku následovat další provozovny.

Gorilla_bufet.jpgPlány zakladatelů Gorilly Matthiase Rischauera a Jens Bäumera byly od začátku ambiciózní. Vystudovaný právník Rischau plánoval se svým obchodním partnerem Bäumerem, který přišel z podnikatelského poradenství, otevření tří až čtyř restaurací již v roce 2006.  Avšak bio-fastfood nebyl hned dobře zákazníky přijat: nedostatečná známost, staveniště v nedaleké ulici, kde byla první restaurace otevřena a „dětské nemoci" zabránily v rozmachu. Musel být překonán jeden náročný rok. Poté se však podařilo získat nové investory a došlo k určitým změnám v obchodní koncepci. Kromě toho, že veškerá nabídka potravin musí být bio, je také kladen velký důraz na regionálnost dodavatelů a trvalou udržitelnost provozoven.

Obchod začal náhle fungovat a stále více Berlíňanů a turistů je čerstvě připravenými pokrmy a rychlým servisem týmu firmy Gorilla nadšeno. Kromě občerstvení přímo v restauracích nabízí jednotlivé provozovny také cateringové služby. Nyní činí catering 15 až 20 % obratu.

Investice na budování sítě činí 200  až 250 tisíc eur na provozovnu. Vedle osmi míst v Berlíně vidí vedení firmy Gorilla dobré šance pro tento koncept především v Hannoveru a Mnichově. S napětím Rischau sleduje vývoj v biostravování mimo domov: „Postupně se v oblasti biopotravin realizují všichni, také ti velcí. Za dva roky bude i McDonald na trh přicházet minimálně s biosalátem."

Gorilla_bufet2.jpgGorilla ve svých restauracích realizuje tak zvaný princip Pickup: bufet se studenými a teplými pokrmy, individuální a široké možnosti kombinací, optimální čerstvost ve 100 % biokvalitě. Tento systém by měl nastavit nová měřítka kvality rychlého občerstvení. Nabídka je čistě vegetariánská a zakládá si na individuálním výběru zákazníka. Polévky, studené a teplé saláty, chleby se speciálními pomazánkami, ozdobené semínky, a samozřejmě ovoce a deserty mohou být podle libosti kombinovány.

„Jednoduché, zdravé jídlo odpovídá současnému trendu trvalé udržitelnosti a zdraví", říká Rischau. A dodává: „Spojujeme zdravou kulturu stravování, která je plná zážitků, rychle a nekomplikovaně dostupná a podnikání, které je v souladu s trvalou udržitelností a s životím prostředím."
Kromě toho je ve filozofii firmy zakotvena férovost. Fair by se nemělo vztahovat jen na kávu, férovost chce dvojice zakladatelů zdůraznit také ve vlastním podniku. Prioritou je jak férové jednání se zákazníkem, tak s personálem. „Sociální trvalá udržitelnost by se neměla zastavit před pultem", dodává Rischau.

www.gorilla-natuerlich.com

Zdroj: Bio-mark.info

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,