Některá potravinářská barviva a konzervanty zhoršují u dětí hyperaktivitu

Rodiče by měli sledovat, zda nápoje, sladkosti a koláče, které dávají dětem, neobsahují některá umělá aditiva. Byla zveřejněna první studie potvrzující, že některé přísady v jídle souvisejí s hyperaktivitou a dalšími problémy s chováním, napsal deník Guardian.  

Britská vládní Agentura pro potravinové standardy (FSA) již vypracovala nové rady pro spotřebitele, které doporučují rodičům nedávat dětem výrobky obsahující jistá "éčka", pokud jejich děti vykazují známky hyperaktivity nebo poruchy ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti). Podle některých odborníků a aktivistů zabývajících se zdravím však vláda propásla příležitost některá aditiva úplně zakázat a odpovědnost hodila na rodiče, píše Guardian. Dospělým bylo doporučeno kontrolovat štítky na potravinách. Mnoho sladkostí a pečiva se však prodává bez označení, stejně jako třeba zmrzlina. FSA uvedla, že nebude vydávat ani doporučení pro ředitele škol o tom, co by měla, nebo neměla obsahovat školní jídla.

Hyperaktivita se typicky projevuje zvýšeným množstvím pohybu, impulzivitou a nepozorností a může ztěžovat učení. Není přesně jasné, kolik lidí hyperaktivita postihuje. V Británii se uvádí, že těžší formou trpí 2,4 až 5 % populace. Vědci z univerzity v Southamptonu zkoumali reakce 153 tříletých dětí a 144 dětí ve věku mezi osmi a devíti lety na směs aditiv v různých nápojích. A zjistili, že umělá potravinářská barviva a přísady na ně měly "škodlivý vliv". Děti pily směs aditiv s umělými barvivy a konzervanty, jako je benzoan sodný, běžně užívaný v nealkoholických nápojích. Směs byla navržena tak, aby odrážela to, co běžné dítě obvykle zkonzumuje za den, napsal deník.

Zjistilo se, že když děti dostaly nápoje obsahující testovanou směs, jejich hyperaktivita se zvětšila. Ale reakce nebyly shodné. Některé děti reagovaly významně, jiné skoro ne. Studie zjistila, že se poruchy v chování po konzumaci aditiv objevily u dětí v celé populaci, nikoli jen u těch trpících hyperaktivitou. Profesor Jim Stevenson, který studii vedl, tvrdí: "Nyní máme jasný důkaz, že směs jistých potravinových barviv a benzoových konzervantů může mít negativní vliv na chování dětí. Už dříve se objevily důkazy, že dětem s poruchami chování může pomoci vyřazení některých potravinových barviv z jídelníčku." Profesor Stevenson říká, že podle jeho osobního pohledu mohla vláda přijmout přísnější opatření a barviva zakázat, ale uznává, že téma benzoanu sodného je třeba vnímat komplexněji.

K novému výzkumu se vyjádřil i Andrew Wadge, vedoucí vědeckého oddělení FSA: "Revidovali jsme naše doporučení spotřebitelům: pokud dítě jeví známky hyperaktivity, nebo ADHD, mohlo by pomoci vyřadit z jeho jídelníčku barviva testovaná Southamptonskou univerzitou." Pokud se rodiče barviv obávají, měli by podle něj pamatovat na to, že aditiva musí být uvedena na označení výrobku. Díky tomu si mohou vybrat, kterému produktu se vyhnout.

Mluvčí Skupiny na podporu hyperaktivních dětí v reakci na novou studii uvedl: "Tento výzkum potvrzuje, co mnozí z nás vědí už 30 let. Velmi ale pochybujeme, že tato doporučení budou uplatňována. Je praktické, aby se rodiče museli vyptávat učitelů na aditiva ve školních jídlech, nebo se ptát jiných rodičů na složení jídla, které dítě nese na oslavu?" A Richard Watts, koordinátor Kampaně za dětské jídlo, k tomu dodal: "Ukazuje se, že odpadkový jídelníček je špatný pro duševní zdraví dětí, stejně jako pro to fyzické. Musíme více informovat rodiče o potenciálních problémech způsobených aditivy a přimět děti, aby jedly méně potravin plných "éček", a to omezením reklamy a jasným označením potravin."

Dopady výzkumu by mohly zasáhnout nejen průmysl s potravinovými přísadami a barvivy, ale celé potravinářské odvětví, včetně výroby nápojů. Julian Hunt z Federace pro potraviny a nápoje zdůraznil, že používání aditiv už bylo omezeno, a dodal, že firmy budou k těmto zjištěním přihlížet. "Průmysl reaguje na poptávku po snížení používání aditiv. Mnoho potravin a nápojů v supermarketech žádná umělá barviva neobsahuje."

Princ Charles: Děti jsou zabíjeny potravními doplňky

Prince Charles se přidal ke kritikům umělých přísad v potravinách pro děti a vyzval společnost, aby zastavila generaci „pře-industrializovaných" dětí, které jsou zabíjeny jedy v podobě potravních doplňků.

Princ podpořil kampaň britského deníku Daily Mail na zastavení používání nebezpečných barviv a konzervačních látek a situaci po zveřejnění studie poukazující na přímý vztah mezi konzumací umělých potravin a hyperaktivitou dětí popsal jako „děsivou".

Jako odpověď na kampaň Daily Mail a výsledky výzkumu se největší britské maloobchodní řetězce Tesco, Sainsburys, Asda, Marks and Spencer a Co-op rozhodly odstranit umělá barviva ze svých výrobků.

Výrobci reagují - pozdě ale přece

Výrobce sladkostí firma Haribo oznámila, že do konce roku nahradí umělé suroviny ve svých výrobcích přírodními. Stejně tak firmy Cadbury a Mars slíbily, že umělá barviva ze svých výrobků odstraní poté, co výzkum prokázal jejich neblahé působení na zdraví dětí.

Toto rozhodnutí největších firem v oboru bude jistě tlačit na vládní Food Standards Agency, aby vydala úplný zákaz používání chemických aditiv, způsobujících hyperaktivitu u dětí. FSA zatím pouze řekla, že odstranění aditiv by mělo být otázkou konkurence na trhu. Řada výrobců stále odmítá své receptury změnit.

Zmíněná aditiva, šest barviv a jedna konzervační látka, jsou běžně používána při výrobě sladkostí, nápojů, dortů, zmrzlin a dalších zpracovaných výrobků.

Způsob, se kterým FSA k problému přistupuje, byl kritizován řadou vědců, spotřebitelských a nevládních organizací.

Dokonce ministerský předseda Gordon Brown řekl, že od FSA očekává přísnější opatření. Podle něj je chybou nechávat ochranu dětí na rodičích s tím, že musí studovat etikety výrobků.

Mezi podezřelé látky patří barvivo tartrazine (E102), ponceau 4R (E124), žluť SY (E110), azorubin Extra (E122), chinolinová žluť (E104) a červeň Allura AC (E129), a konzervant benzoát sodný (E211).

Britská Soil Association nabádá rodiče, aby dětem kupovali čerstvé, místní a ekologicky vypěstované produkty s cílem minimalizovat obsah potravních aditiv a zajistit nutričně kvalitní stravu. Většina z 290 přídatných látek povolených při výrobě potravin je u biopotravin zakázána, včetně všech umělých barviv a ochucovadel.

Zdroj: Hanka Hermová, EcoMonitor; Guardian; Daily Mail; Soil Association

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
39             1
40 2 3 4 5 6 7 8
41 9 10 11 12 13 14 15
42 16 17 18 19 20 21 22
43 23 24 25 26 27 28 29
44 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,