Nejzajímavější myšlenky z konference Fresh Food 2012

Retail_in_detail_fresh_121.jpg Ve středu 23. května se v pražském hotelu Olympik Artemis uskutečnila konference Retail in Detail – Fresh Food 2012 na které se sešlo okolo 130 aktérů a odborníků v oblasti čerstvých potravin na českém trhu.  

Program konference sestával ze 3 tématicky různorodých částí. V úvodním bloku věnovaném vývojovým trendů na trhu čerstvých potravin nejvíce zaujal vstupní příspěvek i odborná moderace Zdeňka Skály a dále zajímavé vystoupení Jany Dostálové, místopředsedkyně Společnosti pro výživu, která se věnovala rozdílům v pojetí kvality čerstvých potravin (legislativní, výživové a subjektivní spotřebitelské) a hovořila o škodlivosti potravinových a výživových mýtů, které se v době internetu šíří čím dál tím rychleji napříč celou společností.

V závěrečném bloku Příběhů kvality po Česku plných inspirace i osobního odhodlání nejvíce zaujalo vystoupení Miloslava Hlavsy z Konzumu Ústí and Orlicí s koncepcí na podporu stovky výrobců, chovatelů a pěstitelů z regionu pod názvem „Jsme tu doma“. Na rozdíl od jiných řetězců, COOP podporuje lokální producenty jako své sousedy a příbuzné ze své přirozenosti, nikoliv jako vynucený marketingový tah.

Posluchače rovněž velmi oslovil Claudio La Carbonara, naturalizovaný Ital žijící v České republice, který vybudováním sýrárny Gran Moravia a rozvojem vlastní sítě prodejen se snaží „posilovat kulturu kvalitního a dobrého jídla v Čechách“.

Stěžejní částí konference byla diskuze řízená Martinem Maříkem z týdeníku Ekonom o tom, jak zlepšit důvěru v kvalitu čerstvých potravin v obchodních řetězcích. Zúčastnili se jí zástupci řetězců, výrobců i státních dozorových orgánů. Za nejdůležitější myšlenky, které zde padly, lze považovat:

„Zjištění SZPI primárně nesignalizují problémy bezpečnosti potravin, ale jakosti potravin.“

„Kvalitu nelze vykontrolovat, ale je třeba ji primárně vyrobit.“

„Obchodníci nechtějí bagatelizovat zjištěné prohřešky, jen usilují o to, aby se říkala celá pravda.“

„Mediálně je třeba odlišovat i to, za co může maloobchod a za co dodavatel.“

„Větší množství negativních zjištění prohřešků na prodejnách do velké míry souvisí s větším množstvím cílených kontrol za posledních 5 měsíců.“  

„Je zapotřebí diferencovat a oddělovat zásadní prohřešky od běžných nahodilých pochybení a nevyvolávat zbytečnou paniku mezi spotřebiteli.“

„Obchodníci by měli proaktivně komunikovat i pozitivní stránky nabídky řetězců, například podíl nabízených potravin domácí výroby.“

„Na trhu citelně chybí zákaznická osvěta. Slabinou je nedostatečná role organizací zastupujících zájmy spotřebitelů, které by mohly sehrát významnou úlohu při výchově zákazníků k lepšímu pochopení parametrů kvality čerstvých potravin.“ 

V závěru se účastníci znovu odkázali na slova místopředsedkyně Společnosti pro výživu Jany Dostálové: „V současné době většina spotřebitelů považuje za nebezpečné různé dílčí vlastnosti potravin, ale neuvědomují si, že největším rizikem spojeným s potravinami je nevhodná výživa, tedy vlastní složení stravy.“

Bio-info.cz byl mediální partner konference.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,